رئیس پژوهشگاه باستان شناسی کشور در همایش مبانی نظری طراحی در بافت تاریخی با تاکید بر واژه \" ادب ورزیدن \" در مقابل بافت تاریخی خواستار حفاظت و صیانت از این مواریث ارزشمند شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی قزوین؛ سید محمد بهشتی در این نشست که به مناسبت روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی و روز معمار در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد گفت: جهت ادای احترام به یک شخصیت، مکان یا موضوع باید آداب آن را به جا آورده و شناخت کافی از آن داشته باشیم، شرط اول ادب ورزیدن در مقابل بافت تاریخی شهرها، حفاظت و شناخت هویت تاریخی آن است.
بهشتی با تاکید بر هنر گذشتگان در شناخت جایگاه ارزشمند شهرها و ادای احترام به هویت تاریخی افزود: پدید آمدن شهرهایی مانند اصفهان، شیراز، قزوین و سایر شهرها در گذشته محصول ادب ورزی پدران و نیاکان ما بوده زیرا گذشتگان شناخت لازم از موقعیت شهرها، شرایط آب و هوا و زمین و ارتباط آنها را با دیگر زیستگاهها کسب کرده، ادب شایسته را به جا آورده و جایگاه ارزشمند شهرها را ارج نهادهاند.
وی شناخت را مقدمه عدل ورزیدن دانست و اظهار داشت: ادب و عدل ورزیدن دو واژه مشابه هستند که تفاوت ماهوی با یکدیگر ندارند و امروز به دلیل بیتوجهی و عدم شناخت هویت تاریخی، ما مظلوم و به تاریکی رانده شدهایم و یا اینکه ظالم بوده و رفتار غیر عادلانه ای در مقابل شهرها پیش گرفته ایم که بسیار نگران کننده است.
بهشتی با اشاره به واژه مداخله در فرهنگ توسعه شهری تصریح کرد: در حال حاضر در فرهنگ شهرسازی و ساخت و سازهای شهری اصطلاح \" مداخله \" یا \" تجاوز \" به حریم تاریخی بسیار رایج است، درحالی که ما در زندگی شخصی خود اجازه مداخله و تجاوز را به هیچ کس نمی دهیم ولی به سبب عدم شناخت کافی و به جا نیاوردن جایگاه ارزشمند بافت تاریخی رفتار متجاوزانه را در برابر این بخش از شهرها اعمال می کنیم.
رئیس پژوهشگاه باستان شناسی کشور تلقی غلط از بافت تاریخی را در از بین بردن آن مهم خواند و تصریح کرد: بافت تاریخی شهرها در حقیقت از بافته شدن و در هم تنیدن تار و پود یک شهر پدید آمده و این تار و پود تنها شامل ساختمانهای قدیمی به هم پیوسته نبوده بلکه ریشه در هویت، خلق و خو، سنن، آیین ها، رفتارهای اجتماعی و باور مردم دارد که از آمیختگی آنها شهری مانند قزوین یا شهرهای دیگر شکل یافته اند و برای حفاظت از این بافت باید تمامیت آن را در نظر گرفت.
بهشتی از باغستان سنتی قزوین به عنوان یکی از ارکان اصلی تامین انرژی و نیازهای مردم شهر یاد کرد و گفت: باغات سنتی قزوین جزء تار و پود اصلی شهر قزوین است و وجود این باغات، شهر را در برابر تهدیداتی مانند سیل، بادها و هجوم ریزگردها و... حفظ کرده ولی ما بنا به تلقی غلط خود باغات سنتی قزوین را جزء بافت قلمداد نکرده و کمر به تخریب آن بسته ایم. باغات سنتی قزوین مانند باغات قصرالدشت و بیشه های اصفهان در حقیقت عامل اصلی ایجاد هوای مطبوع بوده و گذشتگان ما بدون داشتن علم و تکنولوژی امروز با نگاهی همه جانبه نسبت به شهر، هوای شهر را نیز مدیریت کرده اند.
مهندس بهشتی تخریب شهرها در طی هفتاد سال اخیر را اتفاقی ناخوشایند خواند و افزود: در طول هفتاد سال اخیر در بافت تاریخی شهرها حملاتی صورت گرفت که باعث از بین رفتن بافت تاریخی گردید مثل شهر دامغان که دیگر هیچ اثر تاریخی در آن وجود ندارد و این خطری است که سایر شهرهای ما را تهدید کرده و منجر به نابودی و تخریب سابقه و هویت تاریخی آنها خواهد شد.
وی با تاکید بر ضرورت تغییر دیدگاه معماران و شهرسازان امروز نسبت به توسعه شهری ادامه داد: متاسفانه امروز فرهنگ شهرسازی و معیارهای توسعه شهری بر مبنای شیوه های وام گرفته تاریخ گذشته غرب است که جزئی نگری بوده، در حالی که غربی ها تغییر نگرش داده و نسبت به موضوع توسعه، همه جانبه و بین بخشی عمل می کنند. معماران و شهرسازان ما نیز برای رسیدن به نتیجه درست باید در دیدگاه های خود تجدید نظر نموده و روش صحیح را اعمال نمایند.
رئیس پژوهشگاه باستان شناسی کشور عنوان کرد: کارکردن در بافت تاریخی بسیار تخصصی و مشکل است و باید همه جوانب ادب، احترام، عدل و انصاف نسبت به هویت تاریخی در آن رعایت و ضوابط ساخت و ساز نیز با نگاه کارشناسی و تخصصی صورت پذیرد.
بهشتی در پایان یادآور شد: امیدواریم برگزاری این همایش زمینه توسعه پایدار شهرها را همراه با حفظ هویت تاریخی - فرهنگی فراهم نماید.
شایان ذکر است: همایش مبانی نظری طراحی در بافت تاریخی در سالن اجتماعات استانداری قزوین با همکاری میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری و کانوان معماران ایران برگزار شد.
انتهای پیام/