همایش مبانی نظری طراحی در بافت تاریخی همزمان با بزرگداشت شیخ بهایی و روز معمارایرانی با حضور سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه باستان شناسی ، محمد سعید ایزدی معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان بهسازی و عمران شهری کشور ، روزبه استاندار قزوین ، حضرتی مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری و جمعی از مدیران و مسئولان استانی در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد .

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی قزوین؛در این همایش محمد علی حضرتی مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین بااشاره به اهمیت حفاظت از بافت تاریخی شهر گفت : در میان همه دستاوردهای بشری در طول هزاره های پیشین \" شهر \" به عنوان بزرگترین دستاورد و دست ساخته انسان به شمار می رود و در میان شهرهایی که از پیشینه بیشتری برخوردار هستند عنصر بافت بسیار برجسته و با اهمیت بوده و نحوه مداخله در آن باید به گونه ای سامان یابد که با موجودیت بافت و الزامات حفظ و پایداری آن سازگاری تام و تمام داشته باشد .

حضرتی هدف از برگزاری همایش مبانی نظری طراحی در بافت تاریخی را دستیابی به شیوه نامه جامع ، کاربردی و فراگیر برای بهبود طراحی در بافت های تاریخی استان قزوین عنوان کرد و افزود : علی رغم بی مهری های فراوان طی شصت سال گذشته و تخریب بخش های مهم و ارزشمندی از بافت های تاریخی شهر قزوین ،مناطق و روستاهای استان ، همچنان می توانیم با تکیه بر داشته هایمان و میراث فرهنگی گسترده نیاکان که هنوز از دست تطاول زمان در امان مانده اند این بافت را همچون نگینی درخشان حفظ و احیا کنیم . به ویژه آنکه نگاه مثبت استاندار محترم ، توان علمی و فنی سازمان نظام مهندسی ساختمان و کانون صنفی معماران ایران ، قدرت اجرایی شهرداری ، حمایت کلان و تئوریک راه و شهرسازی برای پایداری بافت تاریخی شهرها و از همه مهمتر هوشیاری و آگاهی و پشتیبانی مردمی به این منظور فراهم است .

وی اظهار امیدواری کرد : این نشست به خروجی های کاربردی منتهی شود و بتوانیم با همکاری نهادهای دولتی ، عمومی و صنفی ، تنها به معمارانی که دوره های ویژه طراحی در بافت تاریخی را گذرانده اند مجوز حضور و اجرا بدهیم .

حضرتی استان قزوین را آغاز کننده برگزاری دوره های علمی و تخصصی طراحی در بافت تاریخی خواند و افزود : می توان استان و به ویژه شهر قزوین را با اجرای این فرآیند به پایلوت و الگوی شهرهای دارای بافت تاریخی مطرح کرد و از دست اندازی ناآگاهانه و تخریب سودجویانه بافت تاریخی که ثروت عمومی شهر است جلوگیری نمود .

مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین با اشاره به روز بزرگداشت شیخ بهایی خاطرنشان کرد : در دوره صفوی که قزوین تختگاه صفوی بود از حضور معماران ، دانشوران و شهرسازان برجسته همچو شیخ بهایی بهره برده و طی رویکردی سنجیده با حفظ بافت تاریخی مربوط به شهر ساسانی و توسعه یافته دوران اسلامی به ویژه گسترش و توسعه سنجیده و هدایت شده در دوره های سلجوقی و ایلخانی قزوین را ساماندهی کرده و شهری جدید را در پیوست با کهن شهر شاپوری و شهر دوران اسلامی با الگویی مناسب جهت حفظ و نگهداری بافت تاریخی ارائه نموده اند که این نکته بسیار مهم از نگاه شاعران و نویسندگان دوره صفوی از جمله عبدی بیگ شیرازی و قاضی احمد قمی دور نمانده و در آثار خود به این ظرافت ها اشاره کرده اند .

حضرتی با تاکید بر لزوم تجدید نظر و بازنگری در قوانین و آیین نامه های شهری تصریح کرد : برای حفاظت از بافت تاریخی شهرها باید با تحقیق و برنامه ریزی و طی یک بازنگری تخصصی و کارشناسانه ضوابط ساخت و ساز در حریم تاریخی شهرها را تغییر و ارتقاء داده و برای مدیریت در بافت تاریخی روش یک دست و مناسبی را ارائه نماییم و امیدواریم با جرای این همایش بیانیه ای راهبردی و کاربردی در زمینه حفظ بافت تاریخی شهر تنظیم و به تصویب همه دستگاههای اجرایی استان برسد تا با در دست داشتن طرحی مصوب از بسیاری مشکلات و مداخلات که منجر به تخریب کالبدی شهر و از بین رفتن انسجام اجتماعی و هویت فرهنگی و تاریخ شهروندان می شود ، جلوگیری گردد .

تفاوت بافت تاریخی و بافت فرسوده

سید مهدی مجابی عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت به اهمیت و جایگاه ارزشمند بافت تاریخی پرداخت.

وی با اشاره به ارزش بافت تاریخی و ضرورت حفاظت از آن گفت: در حال حاضر با توجه به تلاش های به عمل آمده خوشبختانه مسئولین به یک نظر واحد برای حفظ بافت تاریخی شهرها رسیده اند ولی به دلیل وجود تعابیر متفاوت شخصی از بافت و هویت تاریخی در عرصه اجرا با مشکلات بسیاری مواجه شده که مانع از دست یابی به نتایج مطلوب است.

سید مهدی مجابی ضرورت شناخت معنا و مفهوم بافت را مهم خواند و اظهار داشت : بافت تاریخی با بافت فرسوده تفاوت بسیاری دارد و آنچه که امروز در اسناد دولتی و قانونی مصوب مجلس به عنوان بافت تاریخی معرفی شده شاخص های لازم بافت تاریخی را ندارد. بافتن در تحولات فنی انسان شناسی مقدم بر ساختن است و ریشه ای عمیق و مفهومی بنیادین در زندگی بشری داشته و از این رو شناخت معنی و مفهوم بافت متکی به مباحث و مفروضات عملی است که باید به صورت تخصصی به آن پرداخت.

عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت با تاکید به اهمیت تدوین سند رویکردی در امر توسعه شهری و حفاظت از بافت تاریخی تصریح نمود: تدوین اسناد رویکردی جهت شناخت و احیای بافت تاریخی و حفاظت از آن بسیار تاثیرگذار است. و در مجموعه مدیریتی استان قزوین اسناد راهبردی بسیار معتبری وجود دارد که متاسفانه در زمان بهره برداری با کاستی هایی مواجه می شود که منجر به آسیب رساندن به راهبردها شده و درنتیجه قابلیت آموزش در دانشگاهها و مطرح شدن در سطوح مختلف علمی را نخواهد داشت .

مجابی ساختار تاریخی را یک نظام علمی دانست و یادآور شد: در عرصه های تاریخی مفاهیمی با عنوان هسته های تاریخی وجود دارد که شامل بافت های پیوندی و متصل به ساختار تاریخی است و این ساختار تاریخی یک نظام و سیستم علمی را در برگرفته که باید با علوم مرتبط شناخته شود تا اقدامات لازم برای حفاظت و نگهداری از آن در کنار توسعه شهری صورت پذیرد.

سید مهدی مجابی بافت تاریخی را یک فضای عمومی شهری عنوان کرد و افزود: بافت تاریخی یک پدیده اجتماعی است که همه موضوعات آن حول محور مردم شکل گرفته و به واسطه حضور انسان دارای ویژگیها، امکانات و فضای خاص می گردد. از این رو مانند دیگر امور اجتماعی در کنار همدلی و هم نظری اعضا، تعارضاتی نیز وجود دارد که در سایه بهره برداری از تکنیک های تجربی و برقراری تعادل میان رفتارها تعارض نیز قابل حل خواهد بود.

مهندس مجابی در پایان ابراز امیدواری کرد که با بررسی ساختار کارکردی بافت تاریخی و بازنگری و تجدید نظر در تدوین ضوابط طراحی در بافت تاریخی و با اتکاء به تجربیات گذشتگان بتوانیم به نتایجی مطلوب در زمینه توسعه پایدار شهری در کنار حفاظت از محدوده تاریخی شهرها دست یابیم.

انتهای پیام/

کد خبر 1394020718