آثار تاریخی ارزشمند و مواریث فرهنگی متعلق به یک ملت است و نمی توان با استناد به موضوعات روزمره، مردم یک شهر را از عواید حاصل از این آثار محروم کرد.\"

محمد علی حضرتی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین در دیدار مردمی استاندار محترم با اهالی و نمازگزاران مسجد بلاغی که با حضور جمعی از مسئولان استان قزوین برگزار شد، با یاد آوری این نکته به بیان ارزشهای تاریخی مسجد مدرسه حیدریه و حمام بلاغی و ساماندهی و تعیین تکلیف پروژه خیابان شهید انصاری شرقی پرداخت .
حضرتی در این دیدار ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای گرانقدر 8سال دفاع مقدس و شهیدان برخاسته از محله بلاغی به ویژه شهید یدا... فتاحی و شهید ابراهیم مقبل از موذنان این مسجد، به اهمیت و ارزش تاریخی بناهای واقع در مسیر خط پروژه شهید انصاری شرقی پرداخت و گفت: روشنگری در خصوص ساماندهی و تعیین تکلیف پروژه انصاری شرقی و ارائه اطلاعات موثق به مردم ضروری است تا از ابهام موجود درباره ارزش تاریخی و فرهنگی این محله کهن کاسته شود.
مدیر کل میراث فرهنگی قزوین افزود: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری براساس قوانین مصوب و مکرر، تنها نهاد قانونی کشور است که مجاز به تعیین ارزش تاریخی و ثبت عرصه و حریم بناهای تاریخی بوده و طبق قانون هیچ نهاد دیگری مجاز به اظهار نظر در این حوزه نیست. در همین رابطه اداره کل میراث فرهنگی قزوین به موجب مستندات تاریخی و کالبدی موجود، توانست گرمابه تاریخی بلاغی را که از لحاظ شیوه اجرای معماری ایرانی واجد اهمیت است در فهرست آثار ملی کشور به ثبت برساند. 
حضرتی با تاکید بر سابقه تاریخی محله بلاغی قزوین اظهار داشت: محله بلاغی واقع در مجموعه پنبه ریسه یکی از کهن ترین محلات قزوین به شمار می رود که از شرق دولتخانه صفوی آغاز و تا آرامگاه حمدالله مستوفی و بقعه متبرکه امامزاده آمنه خاتون ادامه دارد. این محله که نام آن در کتیبه گچ بری کوفی مسجد جامع عتیق قزوین نیز آمده به لحاظ بافت تاریخی و منظر اجتماعی غنی و واجد ارزش است که اقامت و سکونت مردم قزوین با قدمتی بیش از هزار سال را در این محله نشان می دهد. 
وی با استناد به منابع تاریخی و تذکره شاه طهماسب صفوی گرمابه بلاغی را یکی از آثار شهر قزوین خواند و تصریح کرد: بر اساس منابع تاریخی موجود قدمت این بنای تاریخی به دوران پیش از پایتخت شدن قزوین می رسد، زمانی که شاه طهماسب صفوی طی سالهای طولانی در این شهر به عنوان تفرجگاه زمستانی اقامت داشته است.
این مقام مسئول با اشاره به مخالفت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قزوین با اجرای پروژه شهید انصاری شرقی از ابتدای طرح در دوره های مختلف بیان کرد: برخلاف تصورات موجود که مستند به صورتجلسه مصوب کمیسیون ماده 5 است، مدیران وقت دو نهاد دولتی اداره کل راه و شهرسازی و میراث فرهنگی با اجرای پروژه انصاری شرقی مخالف بوده و مخالفت خود را کتبا در ذیل صورتجلسه کمیسیون ماده 5 اعلام کرده اند که متاسفانه در تصمیمات توسعه شهری به آن توجه نشد، در ادامه این پروژه میراث فرهنگی باز هم مخالفت خود را با تغییر مسیر طرح که دو بنای ارزشمند تاریخی مسجد و مدرسه حیدریه و گرمابه بلاغی در آن قرار دارد اعلام نمود و مانع از اجرای این پروژه شد و نظر مخالفت خود را با تخریب بنای ارزشمند دوره سلجوقی و تهدید بافت کهن محله بلاغی و پنبه ریسه طی مکاتبات متعدد به مدیران محترم شهری ابلاغ کرد که اصرار بر اجرای آن باعث ورود شورای عالی معماری و شهرسازی به پروژه و درنهایت دستور توقف اجرای این طرح از سوی این نهاد عالی کشور گردید. در این مدت نیز سازمان میراث فرهنگی تلاش کرد تا با تعاملی سازنده پروژه را به سمتی هدایت کند تا ضمن تامین منافع شهرداری و رعایت حقوق شهروندان از تخریب آثار ارزشمند تاریخی در مسیر اجرای پروژه جلوگیری شود. 
حضرتی با اشاره به تخریب آثار تاریخی فاخر و برجسته قزوین در دهه های گذشته عنوان داشت: آثار و بناهای تاریخی متعلق به یک ملت است و نمی توان با استناد به موضوعات روزمره، مردم یک شهر را از عواید حاصل از این آثار محروم کرد کما اینکه بنا به تصمیمات غلط مسئولین شهری در دهه های گذشته چندین بنای با ارزش تاریخی این شهر مثل ایوان نادری، قصر جهان نما، عمارت خورشید، عمارت رکنیه، خانه پری خان خانم و... را به بهانه توسعه و ساخت و سازهای بی رویه شهری تخریب و به جای آن یک زمین فوتبال و مدرسه ای به نام محمدرضا شاه پهلوی ایجاد کردند که متاسفانه با نگاه روزمره و مبتنی بر سوداگری مدیران پیشین، قزوین را از منافع وجود این آثار محروم و سرنوشت گردشگری استان و اقتصاد مردم قزوین را نا مناسب رقم زد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین در پایان یادآور شد: با اجرای پروژه شهید انصاری در دهه 50 بسیاری از خانه های تاریخی تخریب و بافت ارزشمند و تاثیر گذار شهر دچار آسیب گشت و توالی منطقه بازار و کاروانسراهای شهر از شمال به جنوب گسسته شد که امیدواریم با پیشگیری از وقوع سلسله اشتباهات گذشته، تعامل سازنده و رویکرد مناسب مدیران شهری بتوانیم قدم موثری در جهت رعایت حقوق شهروندان و حفظ مواریث ارزشمند برداشته و این پروژه را به سرانجام نیک رسانده و از وارد آوردن خسارات جبران ناپذیر به تاریخ و فرهنگ قزوین جلوگیری نماییم.

انتهای پیام/

کد خبر 1394021310