پویایی اقتصادی، عاملی بازدارنده در مهاجرت روستاییان است

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان تاکید کرد: ایجاد اشتغال، درآمد و تعاملات فرهنگی و اجتماعی می تواند تمایل روستاییان به مهاجرت را کند و گاها متوقف سازد.
به گزارش امور فرهنگی و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان، رضا علیزاده در همایش بین المللی موزه میراث روستایی که با حضور معاون پارلمانی سازمان میراث فرهنگی کشور و جمعی از مدیران استان در سالن حکمت دانشگاه گیلان در حال برگزاری است، ضمن خیر مقدم به میهمانان این همایش اظهار داشت: بی شک حضور اندیشمندان و محققین خارجی بر غنای این همایش افزوده است.
وی برپایی اینچنین همایشی را حاصل حمایت های رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور در فراهم کردن زمینه تعامل و تبادل افکار و تجارب علمی و عملی در سطوح ملی و بین المللی دانست و افزود: امید است با بهره بردن از این فرصت و نشر دستاوردهای آن بتوان گامی در جهت ارتقای عملکردهای مدیریتی و اجرایی مربوط به توسعه پایدار متوازن برداشت.
علیزاده به همراهی دانشگاه گیلان در برگزاری این همایش اشاره کرد و گفت: نخستین روز از همایش سه روزه بین المللی میراث روستایی، با موضوع \"میراث طبیعی- فرهنگی و توسعه پایدار در مناطق روستایی\" برگزار می گردد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان، روستاهای این استان را منحصر بفرد خواند و عنوان کرد: گیلان دیاری با مردمان غنی از فرهنگ و مدنیت اما در عین حال دست خالی از مال و مکنت است.
وی به تلاش میراث فرهنگی گیلان برای انعکاس یافتن فرهنگ و تمدن گیلان زمین در موزه میراث روستایی این استان اشاره کرد و افزود: در گذشته روستاها زیستگاه های انسانی و فضاهای ماندگاری بودند که با ریشه کارگاهی متکی بر زمین و فرهنگ خود، اجتماعی متعادل و سازگار با محیط را شکل می دادند.
علیزاده ادامه داد: امروزه در پی تغییرات ناشی از گستردگی روابط اجتماعی-اقتصادی بدون حد و مرز و همچنین رشد شهرگرایی و شهرنشینی، سکونتگاه های روستایی نقش های جدیدی را ایفا می کنند.
وی تصویر نمودن میراث مادی و معنوی و الگوهای زندگی آرمانگرایانه را از جمله مهمترین نقش روستاها دانست و بیان داشت: تاریخ روستاها، انسانی را روایت می کند که هنوز از خود بیگانه نشده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با بیان اینکه هویت روستایی مجموعه قوانین و الگوهای رفتاری غیر مکتوبی است که تعامل سازنده فرد، جامعه و طبیعت را در قالب آداب و رسوم، معماری، اقتصاد، صنعت و ... سازماندهی و مدیریت می کند، گفت: این الگوها را به حق باید میراث روستایی دانست.
وی به پیوند ناگسستنی میراث روستایی با گردشگری اشاره کرد و افزود: فقدان نشانه های هویتی اصیل و ناب فرهنگی، انواع آلودگی ها و معضلات زیست محیطی در زندگی شهرنشینی موجب شده تا انسان به برقراری تعامل و ارتباط با روستاها و میراث روستایی متمایل شود.
علیزاده با بیان اینکه تجربه زندگی در روستا باعث آشنایی شهرنشینان با فرهنگ، تاریخ، مذهب، اعتقادات، طبیعت، صنایع دستی و آداب و رسوم روستایی می شود، اظهار کرد: این میهمانان در ارتباطی متقابل از فرهنگ مردم بومی اثر پذیرفته و بر فضای جامعه محلی تاثیرگذار هستند.
این مقام مسئول، توسعه گردشگری را موجب تحرک اقتصاد روستایی دانست و افزود: ایجاد اشتغال، درآمد و تعاملات فرهنگی و اجتماعی می تواند تمایل روستاییان به مهاجرت را کند و گاها متوقف سازد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گرشگری گیلان با بیان اینکه گردشگرانی که روستاها را بعنوان مقصد انتخاب می کنند با کوله باری سرشار از غنای فرهنگی و آرامش حاصل از بازپیوند شاخه و ریشه به سکونتگاه خود بر می گردند،خاطرنشان کرد: روستاها در زمره منابع تجدیدناپذیر طبیعی- انسانی محسوب می شوند و رشد بی مهابای گردشگری با نگاه صرفا اقتصادی منجر به تخریب و نابودی آن ها می شود.
وی بر لزوم طرح ریزی ظرفیت های جدید بر مبنای مولفه ها و مضامین توسعه پایدار تاکید کرد و افزود: هدف از این گردهمایی یافتن راه حل هایی برای الگوهای ساختاری، اجتماعی و اقتصادی توسعه روستایی گیلان است.
علیزاده تصریح کرد: باید با بکار بردن توانمندی های موجود و روش های توسعه پایدار از یک سو برای حراست از روستاها بعنوان منابعی تجدید ناپذیر و از سوی دیگر برای افزایش سطح رفاهی و اقتصادی روستاییان گام برداشت.
وی با بیان اینکه فرصت برقراری ارتباط با اصالت و معانی فرهنگی جامعه ایرانی باید به روی گردشگران گشوده شود، گفت: گرد هم آمده ایم تا از طریق به اشتراک گذاشتن دانش و تجربه، از بروز مسائلی همچون نابودی میراث فرهنگی و طبیعی، تخریب سامانه های زیستی، آلودگی، کاهش بی رویه جمعیت روستاها و پایین آمدن کیفیت زندگی روستایی جلوگیری کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان تاکید کرد: فرآیند مدیریت منابع، هدایت سرمایه گذاری ها، جهت گیری های توسعه ای و مدیریت تغییرات نهادی روستاها باید با نیازهای حال و آینده روستاییان سازگار باشد.
\n

انتهای پیام/

کد خبر 139403078