بازار تاریخی ارومیه تدقیق و  تعیین حریم شد

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی از تدقیق و تعیین حریم بازار تاریخی ارومیه و آثار و ابنیه تاریخی مجاور آن خبر داد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی، جلیل جباری در مصاحبه با خبرنگار روابط عمومی اداره کل با اعلام این مطلب اظهار داشت: در اجرای بند 12 از ماده 3 قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب مجلس شورای اسلامی و در حدود موارد مربوطه از قانون راجع به حفظ آثار ملی و با رعایت مقررات ائین نامه قانون اخیر الذکر عرصه مجموعه بازار تدقیق و حدود حریم و ضوابط حفاظتی و معماری بازار ارومیه و آثار پیرامونی آن مشخص و طی مراحل و تشریفات قانونی لازم به شماره 8422/942500 در  خرداد ماه سال جاری در کمیته فنی حرایم معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری کشور به تصویب رسیده و به مقامات ذیصلاح استانی ابلاغ شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی افزود: براساس این مصوبه قسمتهایی از بازار که طی خیابان کشی سده اخیر از آن گسیخته شده بود به محدوده عرصه بازار اضافه شده و مساحت عرصه مصوب بازار به      5 هکتاررسیده است.

جباری اضلفه کرد: این محدوده شامل راسته نجار خانه ، بازارآهنگران و سه راسته نوساز متعلق به زمان پهلوی دوم در ابتدای خیابان شهید مطهری می باشد .

وی گفت: بر همین اساس محدوده حریم بازار ارومیه تحت حفاظت این سازمان بوده و هر گونه دخل و تصرف در محوطه حریم و تخلف از ضوابط حفاظتی مقرر برابر مواد قانونی، جرم محسوب و مرتکبین مشمول مجازاتهای قانونی خواهند شد.

جباری همچنین تصریح کرد: حریم بازار تاریخی و 14 بنای ارزشمند پیرامون آن نیز تهیه و با اجرای ضوابط آن بیش از 13 هکتار از اراضی بافت تاریخی تحت پوشش ضوابط حمایتی قرار خواهد گرفت  و براساس آخرین حریم مصوب علاوه بر بازار تاریخی ارومیه ، مسجد جامع ، حمام آخوند ، حمام تجلی ، مناره مسجد امام شافعی ، کنیسه کلیمیان ، مسجد مناره ، مدرسه هدایت ، مسجد سردار ، حمام اتحادیه ، مسجد قره آغاج ، و بناهای واجد ارزش ؛ راسته دوشابچی بازار، حمام علی مصطفی و مسجد امام جمعه ، دارای حریم شده و جهت صیانت از آنها همکاری شهروندان ، کسبه و سایر دستگاهها و ارگانهای ذیربط به ویژه شهرداری محترم ارومیه ضروری است. 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در پایان گفت: با عنایت به وسعت حریم و مصوب بودن بافت تاریخی شهر ، خواستار  استقرار شهرداری فرهنگی – تاریخی که نگاه ویژه به مباحث میراثی داشته باشد می باشیم.   

مجموعه بازار تاریخی ارومیه در مرکز شهر قرار گرفته و پلان کلی آن بشکل مستطیل ناقص ، محصور در بین خیابانهای امام ،    بعثت (عسگرآبادی) ، اقبال  و شهید منتظری (مهاباد) به مساحت 3500 متر مربع بود ولی پس از تدقیق عرصه راسته های نجاران ، آهنگران و سه راسته  نوساز متعلق به زمان پهلوی دوم  در ابتدای خیابان شهید مطهری به عرصه بازار تاریخی افزوده گردیده است و اکنون مساحت عرصه آن حدود50000 متر مربع (معادل 5 هکتار) است. که قدمت آنها به دوره های سلجوقی ، صفویه ، افشاریه ، زندیه و قاجاریه و پهلوی می رسد . 

با توجه به اهمیت و ارزش معماری و تاریخی مجموعه مذکور ، بعد از انجام مطالعات لازم   در سالهای 1358 و 1359 شمسی اقداماتی برای ثبت بازار قدیمی ارومیه در ردیف اثار ملی کشور معمول و در سال 1362 با ثبت مجموعه به شماره 1639-22/03/1362 در فهرست آثار ملّی ، امکان حفاظت قانونی از آن فراهم و از آن تاریخ تا حال حاضر مطابق ضوابط و برنامه های مصوب ، فعالیت عمرانی و حفاظتی این بافت تاریخی انجام می شود . 

خوشبختانه بعد از ثبت بازار قدیم   در فهرست آثار ملّی و اعمال ضوابط و مقررات ثبتی آن ، با حمایتهای قانون و مشارکت و همکاری کسبه نسبت به احیاء و اصلاح بخشهای قدیم بفرم اولیه و هماهنگ با معماری اصیل آن اقدامات فراوانی معمول شده ، بطوریکه در حال حاضر اکثر بخشهای نوسازی شده بفرم قدیم برگردانده و اصلاح شده است . 

انتهای پیام/

کد خبر 1394032723