به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی؛ زهرا رضایی ملکوتی کارشناس ثبت میراث طبیعی این اداره کل گفت: در وسط ده قدیمی، چنار کهنسال با صلابتی با منظره ای دلپذیر همه رهگذران را به سایه سار خود می خواند، هرچند مردم روستا بیشتر در شهرک جدید زندگی می کنند اما برای تجدید خاطرات قدیمی گاه و بی گاه از این درخت پیر دیدن می کنند.
وی افزود: این چنار از سمت شمال به استخر روستا، از سمت جنوب به دیوار باغ، از شرق به روستای قدیمی و از جهت غرب به جاده دسترسی محدود می شود.
وی ادامه داد: چنار و سروهای کهنسال مزدآباد گویای قدمت این منطقه در تاریخ خراسان جنوبی است. این درخت در فاصله حدود 2 متری از استخر روستا قرار دارد که این مسئله باعث حفظ رطوبت محیط ریشه می شود و به بقای درخت کمک می کند.
کارشناس ثبت میراث طبیعی استان تاکید کرد: تنه درخت در نزدیک زمین و در منطقه یقه بسیار قطور شده که محیط آن به 5/11 متر می رسد و هرچه به سمت بالای تنه نزدیک می شویم از قطر آن کاسته می شود. در جهت شمال تنه درخت، سوراخی به ابعاد حدود 10 سانتی متر قرار دارد که در عمق آن آثاری از یک سنگ مشاهده می شود. براساس تحقیقات محلی گویا سال ها پیش حفره ای در تنه درخت وجود داشته که از همین حفره درخت دچار آتش سوزی شده پس از آتش سوزی، اهالی، سنگی به ابعاد حدود سنگ آسیاب در دهانه حفره قرار می دهند که از آسیب های بعدی جلوگیری شود. رشد قطری با تنه اصلی در هم آمیخته و سنگ را در میان گرفته اند که اکنون به جز همان سطح ده سانتی متری اثری از سنگ دیده نمی شود و همین مسئله باعث افزایش محیط تنه در نزدیک زمین شده است.
ملکوتی افزود: وسعت تاج درخت 7/191 متر مربع است، طول تاج 5/16 متر و عرض تاج 8/14 متر است. ارتفاع درخت 25 متر و قطر تنه (مقابل سینه) 7/2 متر و محیط تنه در این ارتفاع 5/8 متراست، همانطور که بیان شد محیط تنه در سطح زمین 5/11 متر می باشد.
وی خاطرنشان کرد: این نکته را هیچ وقت نباید از نظر دور داشت که حفظ و بقای این درختان کهن ریشه در اعتقادات مذهبی مردم این خطه دارد. در فرهنگ اسلامی برای درخت و درختکاری و پیشه زراعت و باغبانی اهمیت و ارزش زیادی وجود دارد و این عمده ترین مسئله حفظ این درخت است. اعتقادات و باورهای مردمی و ارزش و احترامی که برای این درخت کهنسال بر پایه اعتقادات مردمی وجود دارد، مهمترین عامل در حفظ آن است.
انتهای پیام/