به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان؛ مرجع تقلید شیعیان، آیت ا... علوی گرگانی مرمت های صورت گرفته در مسجد جامع گرگان را مورد تقدیر عنوان کرد و ازپشتکار و تداوم پیگیری مسوولین گردشگری ومیراث فرهنگی استان قدردانی به عمل آورد.
مرجع تقلید شیعیان، مساجد جامع بلاد اسلامی به ویژه مسجد جامع گرگان را از جمله ابنیه میراث فرهنگی برشمرد که با تلاش های فراوان در سالهای گذشته مرمت شده و اکنون نیز به تداوم این مرمت نیازدارد و باید درحفظ و نگهداری آن تلاش شود.
مدیر کل ميراثفرهنگي، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان نیز دراین راستا از رهنمودهای فقهای عالیقدر اهل بیت استان قدردانی کرد و گفت: این مسجد تاریخی طی گذشت زمان دستخوش تغییراتی شد، به همین دلیل مسوولین میراث فرهنگی این استان با حمایت مراجع عظام تقلید و فقهای عالیقدرو بهره مندی از رهنمود های آن ها، کاربری اصلی مسجد را برگردانده و اقدامات لازم را برای بازسازی و مرمت این بنا به عمل آوردند.
ابراهیم کریمی با اشاره به اهمیت حفاظت از مواریث تاریخی دینی و لزوم رونق گردشگر مذهبی دراین استان افزود: درب شمالی مسجد جامع گرگان ومناره این مسجد با اعتباری بالغ برسه میلیارد و 500 میلیون ریال در سال 91 مرمت و بازسازی شده و مناره این مسجد از دل دیوار بیرون کشیده شده است.
وی درادامه استحکام بخشی بنا، مرمت وآزادسازی مناره و بازپیرایی مناره مسجد و همچنین ساخت درب چوبی ضلع شمالی مطابق با فرم اولیه، سنگفرش پیرامون ، مرمت و بازسازی ایوان غربی، جمع آوری پوشش سقف الحاقی به بنا وبرگرداندن آن به شیوه سنتی را ازجمله اقدامات مرمتی دراین مسجد ذکر کرد و گفت: اندود داخلی بنا، بازسازی تاسیسات الکتریکی و بندکشی بدنه مناره، بازسازی پوشش مناره و جمع آوری سنگ ازاره و اجرای بندکشی دربدنه آجری بنا از دیگر اقدامات دراین مسجد سلجوقی است.
کریمی همچنین اقدامات صورت گرفته در سال 93 را دراین مسجد تاریخی برشمرد که با هزینه ای بالغ بر یک میلیارد و 700 میلیون ریال به انجام رسید وافزود: برچیدن الحاقات معماری شامل موزاییک کف و سنگ ازاره های شبستان جنوبی، اجرای کانال دفع رطوبت دراین شبستان وکف سازی با سرامیک طرح آجر و اجرای ازاره آجری و همچنین آزادسازی مسیر ورودی به سمت طبقه بالای ایوان غربی و حفاظت فیزیکی مناره و انتقال درب و منبر تاریخی از ایوان شرقی به شبستان جنوبی و بازسازی حوض مسجد را از اقدامات صورت گرفته در مسجد جامع گرگان عنوان کرد و درادامه به مرمت و حفاظت منبر ودرب تاریخی مسجد اشاره داشت که درسالجاری به اجرا درآمده است.
کریمی درپایان اظهار امیدواری کرد: با اقدامات مناسب و مرمت وحفظ آثار تاریخی و مذهبی این استان، این آثار بیش از پیش حفظ شده و گردشگری مذهبی و همچنین فرهنگ دینی ومذهبی این استان گسترش و بسط داده شود.
بنای اصلی مسجد جامع گرگان در محله نعلبندان این شهر واقع شده و به شماره 181 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.با توجه به وجود مناره آجری دوره سلجوقی بنای اولیه مسجد نیز به همان دوره تعلق دارد و در دورههای بعدی به طور گسترده بازسازی ، تعمیر و تزیین شده است.
در حال حاضر به غیر از مناره، اثر دیگری از بنای اولیه مسجد بر جای مانده و بیشتر بازسازیها در دوره تیموری، صفوی و دوره حاضر صورت گرفته است.
بنای مسجد با طرح مربع مستطیل وسعتی حدود 1600 متر مربع را در بر میگیرد و شامل صحن وسیع مستطیل شکل، ایوانهای خاوری و باختری، شبستانهای چهار گوشه بنا ، ورودیهای شمالی و جنوبی، مناره دوره سلجوقی و کتیبهها و سنگ نوشتههای تاریخی است. مناره آجری بنا با طرح استوانهای تزیین آجرکاری و کتیبه کوفی آجری دارد و قابل مقایسه با دیگر منارههای دوره سلجوقی است به نظر میرسد که بخش فوقانی منار ویران شده و به جای آن یک مأذنه چوبی در دورههای بعد جایگزین شده است.از آثار نفیس و تاریخی مسجد میتوان به در و منبر چوبی منبت کاری شده و مزامین و سنگ نوشتههای پادشاهان صفوی و افشاریه اشاره کرد. درب قدیمی و منبت مسجد کتیبهها و کنده کاریهای زیبایی دارد که برای نگهداری و حفاظت برداشته شده و به جای آن در جدیدی قرار داده شده است. منبر نفیس و تاریخی مسجد نیز دارای کتیبههایی است که براساس متن آنها این مسجد و منبر یکبار در سال 895 هـ.ق در زمان پادشاهی معین الدین ابوالقاسم بابر ـ حاکم هرات ـ توسط امیر بابا حسن ـ فرماندار استرآباد و بار دیگر در سال 1081 هـ.ق در زمان شاه عباس اول توسط قطب الدین احمد بن ملا علی استرآبادی و سرانجام به سال 1157 هـ.ق در زمان نادر شاه افشار توسط حاجی قربان آقا ـ ناظر محمد حسین خان قاجار بیگلربیگی استرآباد ـ تعمیر و بازسازی شده است . مزامین و وقف نامههای موجود در مسجد دارای تاریخهایی از اوایل دوره صفوی تا اوایل دوره قاجاریه است و موضوعات مختلفی را شامل میشود.
انتهای پیام/