کارگاه آموزشی «مقدمه ای بر عکاسی حیات وحش» در روز ملی پرنده نگری، اولین پنجشنبه آذر ماه 1394، در سالن اجتماعات موزه ملت در کاخ سعدآباد توسط «خانه طبیعت گردی» و با همکاری «باشگاه پرنده نگری ایرانیان» برگزار شد.
در این کارگاه سه ساعت و نیمه، علاوه بر بیان نکات آموزشی در خصوص عکاسی حیات وحش توسط حسین ایجادی، پورنگ پورحسینی و جمشید کریمی زاده نیز به ترتیب به معرفی روز ملی پرنده نگری و باشگاه پرنده نگری ایرانیان پرداختند.
پورنگ پورحسینی، معاون دفتر همکاری و توافق های ملی گردشگری، در رابطه با تاریخچه روز ملی پرنده نگری گفت: درسال 1389 برای اولین بار از طریق کمیته ملی طبیعت گردی تعیین یکی از روزهای سال به نام روز ملی پرنده نگری همانند روز جهانی پرندگان مهاجر واقع در دومین شنبه ماه می، پیشنهاد شد.
وی در ادامه بیان کرد: در این راستا تلاش های بسیاری صورت گرفت که نتیجه آنها به جشن پرنده نگری در اوایل اردیبهشت همان سال انجامید. اما به سبب نقدهای وارده به برگزاری چنین رویدادی در فصل بهار یعنی فصل زادآوری پرندگان و آسیب پذیری پرندگان از حواشی برگزاری چنین رویدادی، درصدد تغییر این روز بر آمدیم. پس از انجام تحقیقات و ایجاد کارگروه های لازم، فصل پاییز یعنی زمان ورود پرندگان مهاجر به کشور در نظر گرفته و اولین پنجشنبه آذر ماه هر سال به عنوان روز ملی پرنده نگری انتخاب شد.
معاون دفتر همکاری و توافق های ملی گردشگری اضافه کرد: روز ملی پرنده نگری برای اولین بار در 3 آذر 1390 برگزار شد که نتیجه آن تدوین و امضای بیانیه روز ملی پرندگان بود.
پورحسینی تصریح کرد: هدف ما از جمع شدن در این مکان و در روز ملی پرنده نگری این است تا در سال آینده با توجه به شکل گیری ساختارها و تشکل های مرتبط با پرنده نگری کشور و به سبب همکاری های این ساختارها با بخش دولتی و کمیته ملی طبیعت گردی بتوانیم بسیاری از مشکلات پیش روی پرنده نگری کشور را کنار زده و با به سامان کردن برنامه های پرنده نگری کشور و افزایش تعداد مشتاقان و همران، روز ملی پرنده نگری را به بهترین شکل ممکن برگزار کنیم.
در ادامه حامد موسوی، دبیر روابط عمومی باشگاه پرنده نگری ایرانیان با ارائه تعریفی از پرنده نگری گفت: پرنده نگری لذت دیدن پرندگان آزاد در طبیعت است که به عنوان یکی از زیر شاخه های اکوتوریسم دارای مزیت دو جانبه است. یکی پر کردن اوقات فراغت خود با دیدن پرندگان و دیگری کمک به حفظ تنوع زیستی و بقای آنها.
وی با اشاره به این موضوع که امروزه در دنیا پرنده نگران و باشگاه های پرنده نگری بسیاری وجود دارد افزود: تنها در برخی از کشورها مانند ایالات متحده 40 میلیون پرنده نگر وجود دارد و این واقعیت نشان از آشنایی عموم مردم این کشور با پرنده نگری و لزوم حفاظت از انها دارد.
دبیر روابط عمومی باشگاه پرنده نگری ایرانیان بیان کرد: امیدوارم روزی برسد که پرندگان در کشور ما از موجودیت انسانی کمتر بترسند و بیشتر به انسان نزدیک شوند. باشگاه پرنده نگری ایرانیان در تلاش است تا مردمان ما بتوانند با پیوستن به جمع پرنده نگران به زیبایی و لزوم حفاظت از انها پی ببرند.
جمشید کریمی زاده، مدیر باشگاه پرنده نگری ایرانیان، در ادامه با اشاره به تاریخچه شکل گیری باشگاه و در توضیح اهداف آن گفت: گروهی از دانش آموختگان دوره 4 پرنده نگری ارس باران به دلیل عشق و علاقه بسیار به این رشته تصمیم گرفتند باشگاهی تاسیس کنند. بدین منظور پس از جلسات و گفتگوهای بسیار با مجموعه فرهنگی ارس باران، انجمن های حیات وحش و پیشکسوتان این رشته، به تدوین اساس نامه ای پرداختیم و مهمترین اهداف خود را فرهنگ سازی و آموزش عموم مردم، تبادل تجربیات و دور هم جمع کردن متخصصین و علاقه مندان و آموزش تخصصی در حیطه پرنده نگری قرار دادیم.
مدیر باشگاه پرنده نگری ایرانیان افزود: در این راستا به تعریف تورهای پرنده نگری داخلی و خارجی پرداختیم و اولین تور رایگان خود را در پارک شهر، برگزار کردیم. وجود گونه های متنوع در بسیاری از پارک ها و بوستان های شهر تهران در کنار امکاناتی که شهرداری ها می توانند در اختیار ما قرار دهند، تحقق چنین تورهایی را ممکن و رضایت بخش می سازد.
کریمی زاده تصریح کرد: بهترین بستر آموزش عمومی جامعه را به کارگیری از فضای مجازی تشخیص دادیم و با ایجاد کانالی به اسم باشگاه در تلگرام به این مهم پرداختیم. علاوه بر این، با برقراری ارتباط با مدارس، برگزاری تورهای علمی پرنده نگری را برای دانش آموزان پیشنهاد دادیم.
وی در ادامه اضافه کرد: با مجموعه فرهنگی ارس باران تفاهم نامه ای در زمینه کلاس های آموزشی، برگزاری تورهای پرنده نگری و نمایشگاه امضا کردیم و اولین نمایشگاه را در پارک آب و آتش و کارگاه آموزشی حاضر را نیز در ارتباط با خانه طبیعت گردی سعدآباد برگزار کردیم.
مدیر باشگاه پرنده نگری ایرانیان گفت: در حال حاضر 5500 نفر در حوزه پرنده نگری آموزش دیده اند اما تنها 20 تا 30 نفر از آنها لیدر تخصصی پرنده نگری هستند. یکی از مهمترین دلایل این امر تعداد اندک تورهای پرنده نگری است. معمولا در آژانس ها، حتی در آژانس های طبیعت گردی نیز تنها 5-6 تور پرنده نگری در ماه برگزار می شود که مقصد بیشتر انها تنها به 2 تا 3 سایت پرنده نگری چون میقان و میانکاله است.
کریمی زاده بیان کرد: ما معتقدیم که با ارائه آموزش های عمومی و ایجاد شوق و ذوق در میان مردم می توانیم تقاضا برای تورهای پرنده نگری را افزایش دهیم. خود این امر می تواند منجر به انتفاع مردم محلی از عواید ناشی از پرنده نگری گردشگران شود و انها را به حفاظت از پرندگان مشتاق کند.
وی افزود: در تور پرنده نگری در تالاب عشق آباد در نزدیکی شهرری، با بخش خصوصی گرداننده تالاب ارتباط برقرار کردیم و پیشنهاد دادیم با اخذ ورودیه از علاقه مندان پرنده نگری و ارائه مجموعه ای از خدمات - مانند برپایی کومه، امکانات پذیرایی و تلسکوپ - به گردشگران پرنده نگر، این مکان خصوصی را در اختیار عموم قرار دهد.
در ادامه کارگاه حسین ایجادی، پرنده نگر و عکاس حرفه ای، به ارائه ی نکاتی مفید در خصوص عکاسی حیات وحش پرداخت و گفت: رفتارشناسی پرندگان در عکاسی حرفه ای مهمترین اصل عکاسی از پرندگان است. بدون شناخت کافی از نوع گونه، علایق و رژیم غذایی ، محل زندگی و زادآوری پرنده، شب فعالی یا روز فعالی آنها نمی توانیم تشخیص درستی در تعیین مکان استقرار خود برای عکاسی داشته باشیم.
وی با اشاره به کمک های بسیار دنیای دیجیتال به عکاسی حیات وحش بیان کرد: انتخاب بدنه های مناسب، لنزهای متناسب با اندازه و فاصله از گونه، هدف عکاسی و در آخر انتخاب حافظه های مناسب در ثبت تصویری حرفه ای و ارزشمند بسیار مهم است.
ایجادی اضافه کرد: به منظور استقرار در فضا و برای عکاسی از گونه های مختلف، مهارت در ساخت کومه های طبیعی و مصنوعی حائز اهمیت است. کومه های مصنوعی با استفاده از پارچه های استتار در اشکال مختلفی چون تور، چادر و لباس استتار ساخته می شوند و به واسطه ی خط و خال های طبیعی به عارضه های موجود در طبیعت شباهت دارند. با این حال در برخی مواقع پوشاندن آنها با شاخ و برگ درختان، نی و چوب موجود در منطقه نتیجه بهتری برای مصون ماندن از دید پرندگان و حیوانات به ما می دهد. کومه های طبیعی با استفاده از سنگ، خاک، چوب، نی، شاخ و برگ درختان بر پا می شوند. این کومه ها بهترین بازدهی را در عکاسی از حیات وحش دارند اما ساخت انها به زمان و تخصص بیشتری نیازمند است.
این پرنده نگر و عکاس حرفه ای حیات وحش تصریح کرد: با این حال چه در ساخت کومه های طبیعی و چه در برپایی کومه های مصنوعی توجه به جهت نور و باد مهمترین موضوع در ثبت تصاویر و عکاسی تخصصی است.
ایجادی با اشارات مختصر و مفید، به ویژگی های رفتاری برخی از پرندگان، نکاتی را در عکاسی از آنها و ایجاد کومه و پرچ متذکر شد.
وی در ادامه افزود: برپایی پرچ یکی دیگر از موارد قابل توجه در جلب پرندگان برای عکاسی از انها ست. آب، به ویژه، در مناطق بیابانی و خشک مهمترین عنصر در جذب پرندگان و سایر گونه های حیوانی است. در احداث پرچ آشنایی با تغذیه پرندگان و استفاده از فایل های متنوع صداهای پرندگان می تواند در جذب گونه های مختلف و عکاسی از آنها موثر باشد.
این کارگاه عکاسی اولین جلسه از مجموعه کارگاه های عکاسی پرندگان باشگاه بوده و قرار است در کارگاه های بعدی به نکات کلیدی و عملی تر در خصوص لنزهای دوربین، mode های عکاسی، setting و set up و به طور کلی تنظیمات دوربین و عکاسی در شرایط آب و هوایی متفاوت اشاره شود.
Read more: http://www.donyayesafar.com/n/3336#ixzz3sliOQuAh
انتهای پیام/