کهن شهر مذهبی ،تاریخی وباستانی شوش بابیش از شش هزار سال سابقه سکونت واقع در بخش شمالی استان خوزستان ،در دشت زرخیزشوش ویا شوشان قدیم است،که از یک طرف آرامگاه دانیال نبی (ع)،پیامبر باران و از طرف دیگر آرامگاه دعبل خزاعی شاعر امام هشتم شیعیان را در بردارد که از دیر باز تاکنون مرکز توجه گردشگران ،زائران وباستان شناسانی از سراسر جهان بوده است.
شروع به کارپلان مدیریتی جدید استان ،آغاز پروسه ثبت جهانی و استفاده از کارشناسان مجرب در واقع آغاز عملیات نجات بخشی و جبران خسارات وصدمات وارد شده در ادوار گذشته به آثار تاریخی این محوطه باستانی ارزشمند شد.
لازمه ثبت جهانی اقداماتی در زمینه های میدانی در سطح بسیار وسیع بود،کارهای عقب افتاده ای که طی چند سال و چند دهه گذشته باید انجام می شد اما روی هم تلنبار شده بودند،پروسه ثبت جهانی فرصتی شد تا بسیاری از مشکلات میدانی شوش برطرف شود .با توجه به این مجموعه، سعی بر آن شد که نقایص برطرف و برخی ساماندهی ها همچون ساماندهی حضور گردشگران ،ساماندهی اشیاءتاریخی ...حفاظت و مرمت آثار و ایجادفضایی برای بازدید گردشگران انجام گرفت.
همزمان با روند ثبت جهانی شوش ،اقدامات بسیاری در راستای ساماندهی آثار تاریخی شوش انجام شدکه بعد از انجام موفقیت آمیزپروسه اقدامات مذکور نه تنها متوقف نشد ،بلکه آغازی برای چشم اندازهای درخشان ودر شأن آینده علمی این شهر مذهبی و باستانی شد.از جمله آن اعلام آمادگی پایگاه میراث جهانی شوش برای انعقاد تفاهم نامه تعامل با مراکز پژوهشی و دانشگاهی است.
در همین راستا به سراغ محمد حسین ارسطو زاده مدیر پایگاه میراث جهانی شوش رفتیم ،آنچه میخوانید حاصل همین گفت و گوست:
در مجموع فعالیتهای پژوهشی پایگاه به چه منظور انجام می شوند ؟
همه این فعالیتها به دو منظور کلی انجام گرفت: اول ،تشکیل پرونده ثبت جهانی شوش که مدتی پیش انجام شد.دوم ،کارهای میدانی و...که در چار چوب پروسه ثبت جهانی انجام گرفت تا در قالب آماده سازی و بستر سازی برای یک مرکز پژوهشی به نظم در آورد،به گونه ای که زیر ساخت هاو تشکیلات آماده پذیرایی از دانشگاه ها و مراکز پژوهشی باشد.
آیا تاکنون تعامل علمی هم با مراکز پژوهشی همچون دانشگاه هاو...در این پایگاه انجام شده است؟
امروزه این تعامل در حال انجام است وباید این را اعلام کنیم که محققین چه از سوی مراکز پژوهشی و چه از سوی دانشگاه هابه شوش به عنوان منبعی برای مطالعه در مورد موضوعات ارزشمندعلمی حضور دارند و رفت و آمد مستمر وجود داردبه گونه ای که چندین پایان نامه و چندین پروژه تحقیقاتی در پایگاه میراث جهانی شوش انجام شدو کارگاه های آموزش مرمت و امکاناتی که در این پایگاه فراهم شده در راستای پاسخگویی به این امور یعنی نیازهای محوطه و پژوهشگران انجام شده اند.
لذا ما اعلام می کنیم که این پایگاه آمادگی داردتا با مراکز آموزشی مرتبط با میراث فرهنگی طبق شرایط و تفاهم نامه ای که فی مابین منعقد می شودبا مراکز پژوهشی و دانشگاهی داخلی و خارجی همکاری دوجانبه داشته باشیم.
هدف شما از اعلام آمادگی برای انعقاد این تفاهم نامه چیست؟
تولید علم ویک کار مشترک و دو جانبه علمی که هم در علوم پایه و هم در حل معضلات منطقه ای پاسخگو بوده و کاربرد داشته باشد ،بعنوان مثال مشکلات زیست محیطی که امروزه در منطقه با آن روبرو هستیم از گذشته های دور وجود داشته لذا با مطالعه در پیشینه منطقه می توان برراهکارهای تجربه شده بشر سکونت یافته در این اقلیم به نتایج خوبی دست یافت.
معمولا دانشجویان مراجعه کننده به پایگاه میراث جهانی شوش در چه مقاطع تحصیلی هستندوتاکنون بیشتر بر روی چه موضوعاتی کار کرده اند؟
دانشجویان مراجعه کننده به پایگاه میراث جهانی شوش بیشتر درمقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری باستان شناسی ، مرمت اشیاء،معماری و شهر سازی از دانشگاه های ایرانی سراسر کشور ویا دانشگاه های اروپایی هستند که برای انجام پژوهش بر روی فلز،شیشه ویا سفال دوره های مشخص فرهنگی و شهرهای تاریخی در قالب رساله های دکتری و پایان نامه به شوش مراجعه می کنند.
پایگاه چه امکاناتی را در اختیار دانشجویان و پژوهشگران مراجعه کننده قرار می دهد؟
پایگاه با در اختیار قرار دادن مکانی برای اسکان و امکاناتی ازقبیل:کتابخانه تخصصی ،سیستم های کامپیوتر و اینترنت، آزمایشگاه ،مشاوره گرفتن از کارشناسان مجرب پایگاه و...امکان حضوراین پژوهشگران را تسهیل می نماید.
امیدوارم انعقاد این قبیل تفاهم نامه ها و فعالیت های علمی و پژوهشی پایگاه راهی برای نزدیک تر شدن هرچه بیشتر و بهتر به اهداف علمی فرهنگی پیش بینی شده باشد.
انتهای پیام/