مستند نگاری فرش های موزه ای ایران توسط پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی –فرهنگی با هدف مطالعه و بررسی همه جانبه و تخصصی فرش های موزه ای ایران درسه دوره تاریخی صفویه ، قاجار و پهلوی انجام گرفت.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، شکوفه مصباحی مسئول گروه پژوهشی فرش پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی –فرهنگی ، این مطلب را در نخستین همایش و کارگاه بین المللی\" مستند نگاری پیشرفته در حوزه میراث فرهنگی \"مطرح ساخت.
او با اشاره به پروژه \"مستندنگاری قالی ایرانی، فرایند و تجارب در موزه فرش\" به معرفی طرح، پیشینه ، ضرورت های اجرای طرح و نیاز به مستندنگاری دقیق از آثار موزه ای پرداخت.عضو گروه علمی و اجرایی پروژه مستندنگاری آثار موزه ای ایران گفت :با توجه به نیاز موجود درمیراث فرهنگی، طرح ”فرش های موزه ای ایران “که با هدف مطالعه و بررسی همه جانبه و تخصصی فرش های موزه ای ایران، مستندنگاری، معرفی ، حفاظت ومرمت بهینه این گروه از آثار نفیس موزه ای است، در سال 1387 در پژوهشکده حفاظت و مرمت تعریف شد.
به گفته وی ، برای انجام این طرحِ جامع، سه دوره تاریخی صفویه، قاجار و دوران پهلوی مدنظر قرار گرفت.
این کارشناس افزود:در این راستا و با توجه به طرح های پژوهشی صورت گرفته، مستندنگاری آثار موزه ای با دستگاه تصویربرداری تحلیلی (اسکن) مطرح شد.
وی در ادامه در خصوص سختی ها و محدودیت های بررسی فرش های موزه ای، اهداف و مزایای تصویربرداری تحلیلی با کیفیت بالا از فرش، حساسیت های برخورد و مطالعه قالی های صفوی و مستندنگاری از آثار نفیس موزه ای ، آسیب شناسی و آسیب نگاری فرش های تاریخی توضیحاتی ارائه کرد .
مصباحی در بخشی دیگر به بیان فرایند و تجارب مستندنگاری 16 تخته قالی موزه فرش پرداخت و گفت :این طرح با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی، پژوهشکده حفاظت و مرمت، لابراتوار ایده دانشگاه کیوتو ژاپن و موزه فرش ایران، به مدت 5 روز از 25 تا 30 مهرماه 94 انجام شد.
مسئول گروه پژوهشی فرش پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی –فرهنگی در ادامه مطالبی درباره انتقال قطعات دستگاه اسکنر به موزه فرش و مونتاژ آن، مراحل انتقال قالی ها و شیوه اسکن آن ها ارائه کرد .
او در پایان تصریح کرد: با توجه به تجربیات و نتایج حاصل دراین پروژه، به نظر می رسد غنای مطالعات انجام شده بستر مناسبی را برای ادامه روند پژوهش و مستند نگاری مجموعه آثار بیشتری را در راستای اهداف میراث فرهنگی کشور فراهم سازدو به صیانت و حفاظت شایسته تر از آثار موزه ای بیانجامد.
گفتنی است،نخستین همایش و کارگاه بین المللی 3 روزه مستند نگاری پیشرفته در حوزه میراث فرهنگی توسط پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و با شرکت اندیشمندان و پژوهشگرانی از کشورهای ایران، ژاپن، مالزی، آمریکا، مصر، فیلیپین ،آلمان و همچنین هنگ کنگ امروز پایان می یابد.
انتهای پیام/