برخی مناطق کشور به ویژه در دل کویر مرکزی ایران از جمله عقدا، قدمتی به بلندای تاریخ دارند که با تعریف از شهر و جاذبه های آن، پای گردشگران را برای بازدید و اقامت در این شهر سست کنند.
به گزارش روابط عمومي، امورفرهنگي و اجتماعي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري يزد، مدیرکل این اداره کل عنوان کرد:  این بخش کویری در 40 کیلومتری شمال غربی اردکان و در کنار جاده یزد به اصفهان قرار گرفته که با داشتن بادگيرها، پيران كهن، علما، آب انبارها، كاروانسرا، مسجد، برج و دروازه، اين روزها پذيراي ميهمانان نوروزي است.
محمدمهدی شرافت افزود: به دلیل اینکه عقدا در گذشته های دور تاریخ نویس نداشته، تاریخ دقیقش مشخص نیست اما طبق گفته برخی از مورخان تاریخ عقدا شهری متعلق به قبل از اسلام می باشد و تاریخ آن به شش هزار سال پیش باز می گردد.
وی خاطرنشان ساخت: بنا به گفته برخی از تاریخ نویسان هزاران سال پیش تمامی این منطقه که اکنون بیابان و کویر است، دریایی به نام دریای ساوه بوده که ساحل این دریا شهر یزد، ساوه، اراک و همدان بوده است و طی مطالعات عمرانی که چند سال پیش انجام شده، فسیل ماهی و مرجان نیز در این مناطق پیدا شده و اگر از بالا به این منطقه نگاه کنیم نیز شاهد شیبی رو به پایین و مقعر هستیم که به جا مانده از همان شکل دریاست و این دریا به مرور زمان خشک شده و شهرهای مختلف در آن بنا شده است.
این مقام مسئول تصریح کرد: از ديرباز معماران اين ديار، از روش هاي مختلفي براي همسازي با اين شرايط نامساعد کویر بهره جسته اند که يکي از اين ابداعات که به عنوان يکي از شاخصه هاي روستاي عقدا در آمده است، بادگيرهاي يک طرفه آن است. استفاده از بادگيرهاي يک طرفه يکي از شاهکارهاي مهندسي ايرانيان محسوب مي شود که پاسخي مناسب براي تهويه بنا با وجود طوفان هاي حامل گرد و خاک فراوان بوده است، ولي با گذشت زمان قابليت هاي اين عنصر نيز کم کم رو به فراموشي سپرده شده و تنها به عنوان يک عنصر تزييني به آن نگريسته مي شود. بادگيرهاي يکطرفه در عقدا در عين ايجاد سازگاري با شرايط اقليمي سخت منطقه، شاخصه اصلي روستا به حساب آمده و نقش هويت بخشي به آن را بر عهده دارند.
وی افزود: اگرچه تاریخ دقیقی از این شهر در دست نیست، اما خانه ها و بناهای مربوط به دوره ایلخانی و آل مظفر در منطقه بسیار است و خانه هایی نیز مربوط به دوره صفوی در این شهر وجود دارد.
شرافت دو حمام نو و حمام کهنه، چاپارخانه، خانه های تاریخی خالو میرزا، خواجه نصیر، کوچک، فضلی و میرزا رضا کرمانی، کاروانسرای حاج ابوالقاسم رشتی، کاروانسرای قلعه خرگوشی، کاروانسرای یاغمیش، مسجدجامع، مسجد شمس، مسجد صلیب، مسجد هلاکو، برج و دروازه، حسینیه و میدان های قدیمی چهارصد ساله، تالاب های فصلی، کویر بکر و دیدنی را از جمله جاذبه های گردشگری این شهر نام برد و اظهار داشت: کوچه باغهای این شهر تاریخی به باغ های زیبای انار منتهی می شود که فصل مهر ماه این شهر را دیدنی می کند.
مدیرکل میراث فرهنگی یزد از دیگر ظرفیت های گردشگری عقدا را وجود کوه هایی در فاصله 15 کیلومتری این شهر دانست و افزود: در یکی از این کوه ها روستایی به نام زرجوب وجود دارد که در آن روستا، پارس بانو یکی از دختران یزدگرد سوم و خواهر نازبانویی که از چک چک اردکان است، در آن دفن است.
وی عقدا را گنجینه ای از هنر، فرهنگ و تمدنی ایرانی دانست و عنوان کرد: آثار طبيعي را مي توان در جاي جاي اين شهر زيبا مشاهده كرد. عقدا ظرفیت ها و پتانسیل های بالایی برای تبدیل به یک شهر توریستی و گردشگری دارا می باشد و می توان با تبدیل تک بناهای شاخص به هتل سنتی و اقامتگاه بوم گردی، آن را برای بازدید و حضور مستمر گردشگران آماده نمود.


\n

انتهای پیام/

کد خبر 1395010477