سال 94 سال همراهی دولت و ملت در حوزه میراث فرهنگی بود

معاون میراث فرهنگی کشور در نخستین نشست خبری خود در سال 95 به تشریح اقدامات سال گذشته معاونت میراث فرهنگی و سیاست های آن در سال جدید پرداخت. او گفت: سال گذشته، سال شکوفایی و همکاری دستگاه ها با حوزه میراث فرهنگی و سال همراهی دولت و ملت در این حوزه بود.

به گزارش روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی؛«محمد حسن طالبیان» معاون میراث فرهنگی کشور در ابتدای این نشست سال 94 را سال همکاری نهادها و تعامل مناسب دستگاه های شهری با میراث فرهنگی اعلام کرد. و سال 95 را براساس شعار ایکوموس سال میراث ورزش خواند. 

معاون میراث فرهنگی با اشاره به انتخاب عنوان میراث ورزش از سوی ایکوموس به مناسبت روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی فرهنگی معتقد است، این نامگذاری گذاری نشان از آن دارد که میراث فرهنگی از ابعاد مختلفی برخوردار است.

طالبیان گفت:  ما در سال گذشته تعدادی از میراث ورزشی را ثبت کرده‌ایم، امسال هم به دلیل اعلام این شعار از استان ها خواسته ایم  تا موضوعات و بناهای مرتبط با  میراث ورزش را معرفی کنند تا با همکاری وزارت ورزش برای ثبت آن اقدام کنیم. همچنین با این وزارتخانه توافق شده تا در روز سی و یکم فروردین ماه بازی چوگان را در میدان فرح‌آباد برگزار کنیم. در این زمینه در ایام نوروز امسال پرونده ثبت جهانی چوگان به یونسکو ارسال شد.

او گفت: علیرغم اینکه اعتبارات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سال گذشته محدود بود اما سازمان میراث فرهنگی در سال 94 مشارکت و همکاری گسترده ای را با نهادها و دستگاه های شهری از جمله وزارت راه و شهرسازی، وزارت صنایع، جهاد کشاورزی و سازمان محیط زیست در امر حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی داشت.

طالبیان با تاکید بر ادامه فعالیت های بین دستگاهی، ثبت ترمینال یک فرودگاه مهرآباد در فهرست آثار ملی و آماده سازی پرونده ثبت جهانی راه آهن به عنوان میراث صنعتی را از جمله فعالیت های بین دستگاهی برشمرد و  ادامه داد: سال گذشته موضوعی تحت عنوان راه آهن جمهوری اسلامی و تاریخ راه آهن مورد پیگیری قرار گرفت که همین امر زمینه تعاملات دوسویه سازمان میراث فرهنگی با راه آهن را ایجاد کرد. به طوری که محوطه های تاریخی مهمی که در مسیر راه آهن وجود دارد مورد بررسی قرار گرفت.

به گفته معاون میراث فرهنگی کشور،  در سال گذشته همچنین موضوع دفاع مقدس و قرارگاه های واقع در مسیر راهیان نور که نیاز به ساماندهی و معرفی داشت با همکاری دستگاه های مرتبط انجام گرفت. ثبت معماری  ترمینال یک فرودگاه مهرآباد و ورود حضرت امام خمینی به کشور به عنوان میراث ناملموس از جمله موفقیت های حوزه میراث فرهنگی در سال گذشته محسوب می شود.

وی همچنین به کارگروه مشترک منابع طبیعی، سازمان محیط زیست، جهاد کشاورزی و سازمان میراث فرهنگی اشاره کرد و افزود: تدوین پرونده بیابان لوت و ارسباران با تشکیل این کارگروه انجام شد. تصویب ده الویت مهم میراث طبیعی نیز از دیگر اقدامات کارگروه میراث طبیعی  است.

طالبیان مشارکت میراث فرهنگی با مالکان و دارندگان آثار تاریخی را از جمله فعالیت های مهم این حوزه شمرد و تاکید کرد: در سال گذشته بیش از 700 تفاهم نامه با مالکان آثار تاریخی به امضاء رسیده است.

معاون میراث فرهنگی به پرونده جهانی نوروز اشاره کرد و گفت: پیگیری های صورت گرفته در سبب شد که 12 کشور با مدیریت ایران به پرونده نوروز ملحق شوند. درحال حاضر نیز رویکرد معاونت میراث فرهنگی پیگیری پرونده های مشارکتی در یونسکو است.

وی تاکید کرد: اواخر سال گذشته برای خروج پرونده جنگل های هیرکانی جلسه ای را با سفیر آذربایجان در یونسکو برگزار کردیم تا این پرونده با شروط ایران به ثبت برسد و تبدیل به یک وفاق فرهنگی شود. این درحالی است که موضوع همکاری های بین المللی و منطقه ای با کشورهای همسایه از جمله اقداماتی است که در دستور کار این معاونت قرار دارد.

طالبیان اما در بخش دیگر سخنان خود پرونده جاده ابریشم  را از برنامه های مهم سال 95 و 96 دانست و عنوان کرد: موضوع مربوط به جاده ابریشم یکی از اولویت های این معاونت است چنانچه در این مسیر آثار بسیار زیادی وجود دارد که هم اکنون برای آن 23 قطب فرهنگی و تاریخی در نظر گرفته شده است.

معاون میراث فرهنگی کشور اتوسعه و تقویت مرکز میراث ناملموس را موضوع مهم دیگری خواند و افزود: امیدواریم سال آینده شورای حکام در اردیبهشت ماه تشکیل شود.

طالبیان همچنین به برگزاری کنگره تاریخ معماری و شهرسازی اشاره کرد و گفت: برگزاری کنگره تاریخ معماری و شهرسازی باعث می شود که طنین حفاظت در استان ها جدی شود. هم اکنون نیز هیات علمی مرکزی شکل گرفته و هیات علمی استان ها در حال شکل گیری است.

به گفته وی، بحث توسعه و مرمت و کارگاه  های مرمتی از جمله فعالیت های مهم معاونت میراث فرهنگی به شمار می رود. به طوری که هم اکنون در 31 استان کشور 790 کارگاه مرمتی فعال وجود دارد. که این تعداد کارگاه فعال نسبت به سالهای گذشته که بسیاری از کارگاه های مرمتی تعطیل بودند رقم قابل توجهی است.

او در بخش دیگر سخنان خود به موضوع موزه و موزه داری پرداخت و افزود: موزه ها در سال 94 بسیار موفق عمل کردند و در سال 95 نیز معاونت میراث فرهنگی و دفتر اداره کل موزه ها رویکرد و سیاست های تازه ای را در پیش رو دارد.

معاون میراث فرهنگی کشور تاکید کرد: در نظر داریم که بسیاری از خانه ها تاریخی با کاربرد موزه به صورت مشارکتی مرمت شوند.

طالبیان اما ساماندهی اموال منقول فرهنگی را از دیگر ضرورت های این حوزه دانست و تاکید کرد: به دنبال ابلاغ  بخشنامه ای از سوی معاون اول رئیس جمهوری اسحاق جهانگیری در اسفند 93برای ساماندهی اموال منقول در اختیار نهادهای مختلف در سال 94 این موضوع از سوی این معاونت دنبال شد.  درحال حاضر  نیز شناسنامه دار شدن و نظارت بر  این اموال اقدامی است که باید هر چه سریعتر  به نتیجه برسد.

 نشست خبری معاون میراث فرهنگی به همراه مدیر كل موزه ها و اموال منقول تاريخي ، مدیرکل  دفتر ثبت آثار و حفظ و احياء ميراث معنوي و طبيعي، مدير كل دفتر حفظ واحياء بناها، بافت ها و محوطه هاي تاريخي و مدیرکل دفتر امور پایگاههای جهانی پیش از ظهر روز یکشنبه بیست‌ودوم فروردین ماه در ساختمان سازمان میراث فرهنگی به مدت ۳ ساعت برگزار شد.

 

انتهای پیام/

کد خبر 139501224