ثبت کشتی میاوندی در فهرست آثار ملی کشور

کشتی میاوندی شهرستان گرگان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

به گزارش روابط عمومی و امور فرهنگی، ابراهیم کریمی مدیرکل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در این باره گفت: این ورزش که از قدمت تاریخی سه هزار ساله برخوردار است    ( آئین سدره پوشی) و ورزشی است دو نفره که کشتی گیران با گرفتن شال یکدیگر به رقابت می پردازند، و از ورزش های سنتی استان گلستان به شمار می رود.
کریمی با اشاره به اینکه کشتی در لغت به معنی شال بوده تشریح کرد: بر اساس البسه متداول در این دیار شال به معنی عمامه و سربند است و یکی از اجزای پوشاک سنتی متداول میان مردم خطه گلستان به شمار می رود.
وی ادامه داد: کشتی با شال  به صورت تن به تن و ورزشی رزمی محسوب می شود که در تمام کشورهای جهان به اشکال گوناگون و با نام های مختلف رواج داشته، از جمله استفاده از این ورزش در آسیای میانه با عنوان آلیش و در میان قوم ترکمن  با عنوان گورش مشهور است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در ادامه توضیح پیشینه شال بیان کرد: پیشینه ای که در خصوص شال ذکر شده است، منسوب به ایران باستان می باشد و براساس این بینش ورزش مذکور اقتباسی از آئین سدره پوشی بوده  که در طی مراسم شال یا گستی(کشتی) به کمر فرزندان خردسال یا پسرانی که به سن تکلیف رسیده بودند ، می بستند،.
کریمی همچنین افزود: بر اساس روایت های ذکر شده توسط  پیشکسوتان و مورخان قدمت  شال را به شکل امروزی به دوران صفویه نسبت می دهند.
ایشان در ادامه افزود: رقابت های این رشته عموما در مراسم آیینی جشن خرمن ،عروسی ها  ، مناسبت های مذهبی – ملی، میدان گاه های تاریخی و زیارتی برگزار می شده است.
 کریمی در پایان گفت: میراث فرهنگی ناملموس (میراث معنوی) این کشتی را با عنوان کشتی میاوندی از انواع کشتی ها با شال در گرگان و حومه به شماره 1155 در آخرین جلسه شورای ثبت در سال 94 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رساند.

انتهای پیام/

کد خبر 1395042229