درخت زیتون کهنسال طبس به شماره 314 و در مورخ 8/2/95 در فهرست آثار طبیعی- ملی ثبت شد. 

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی، زهرا رضایی ملکوتی کارشناس ثبت میراث طبیعی اداره کل در این خصوص گفت: این درخت در قسمت شمال غرب شهر طبس واقع شده که به جهت قدمت و تقدس، زمین های اطراف، کوچه، خیابان و حتی مسجد قدیمی محل را همنام خویش نموده است. همچنین خانواده ای از قدیم در نزدیکی همین محل سکونت دارند که نام خانوادگی آنها زیتونی است.
وی افزود: درخت دارای تاج متقارن بوده از نظر ظاهری شاداب و سرسبز است. از تنه اصلی 6 تنه فرعی و از هر کدام از آنها 2 تنه دیگر منشعب شده است(جمعاً 12 تنه فرعی).
کارشناس ثبت میراث طبیعی اداره کل میراث فرهنگی استان گفت: مهمترین عاملی که سبب ماندن این درخت در میان شهر کویری طبس گردیده بی شک قداست درخت زیتون بوده اگر چه امروزه کاشت زیتون در طبس رواج فراوان یافته اما زیتون پیر، سال های سال تنها زیتون در این شهر و شاید منطقه بوده است . 
ملکوتی افزود: به استناد کتب تاریخی و تحقیقات محلی، نوع،گونه و حتی قدمت این زیتون با زیتون های کهنسال فسون برابر است و از زمان های خیلی دور این نوع زیتون در دو منطقه خوسف و طبس کاشته شده است. 
وی بیان داشت: مردم به مناسبت های مختلف اطراف درخت تجمع کرده اطراف آن شمع روشن می کرده اند و به آن دخیل می بسته اند و یا میوه های آنرا جهت تیمن و تبرک می چیده اند اداره جهاد کشاورزی طبس اطراف آن را حصارکشی کرده تا آسیب کمتری به آن برسد.
ملکوتی در این خصوص گفت: طبق قانون، پس از ثبت یک اثر طبیعی، همه نهادها، ارگان ها و مردم باید در جهت حفظ و نگهداری آن بکوشند در این میان مانند همیشه نقش مردم در این امر مهم، اساسی و قابل توجه است به گونه ای که حافظان اصلی آثار طبیعی، دوستداران میراث کهن و میراث طبیعی کشور خواهند بود.

\n
\n

انتهای پیام/

کد خبر 1395042732