در نشست خبری معاون میراث فرهنگی کشور که به منظور ثبت دو پرونده قنات ایرانی و بیابان لوت در فهرست آثار یونسکو برگزار شد مدیریت یکپارچه نخستین میراث طبیعی جهانی کشور یکی از موضوعات مورد تاکید در این نشست بود.. معاون میراث فرهنگی کشور نیز مدیریت یکپارچه را لازمه برنامه های آتی این پرونده عنوان کرد.
به گزارش مرکز روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری؛ صبح امروز 2 مرداد ماه نشست خبری پرونده ثبت جهانی قنات ایرانی و بیابان لوت با حضور مسئولان، متخصصان و خبرنگاران حوزه میراث فرهنگی برگزار شد.
«محمد حسن طالبیان» معاون میراث فرهنگی کشور افزود: از آنجایی که آثار طبیعی بسیار گسترده است و دستگاه های مختلفی برای مدیریت آن دخیل هستند نیازمند مدیریت یکپارچه است.
او گفت: در پرونده بیابان لوت نیز استان کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی به همراه دستگاه ها و مردم برای ثبت پرونده وحدت پیدا کردند. چنانچه این سند توسط 3 وزیر به امضاء رسید و برای ثبت، اقدامات یکپارچه ای میان دستگاه ها صورت گرفت.
معاون میراث فرهنگی کشور تاکید کرد: در کنار فعالیت هایی که برای ثبت پرونده بیابان لوت صورت گرفت کاروانسرای شهداد به همراه چند خانه تاریخی مرمت شد.
او گفت: درحال حاضر مردم حاشیه بیابان لوت بسیار خرسند از ثبت این پرونده در فهرست آثار جهانی هستند چراکه ثبت این پرونده می تواند در معیشت آنها و اقتصاد منطقه تاثیرگذار باشد.
آنطور که طالبیان عنوان کرد:درحال حاضر آثاری که در اطراف بیابان لوت قرار دارد مورد مرمت قرار گرفته اند و مسیرهای گردشگری نیز کنترل شده است.
به گفته معاون میراث فرهنگی کشور، درحال حاضر برای آینده این دو پرونده از جمله بیابان لوت پایگاه های دائمی ایجاد شده که هم اکنون سه پایگاه وجود دارد و پایگاه فهرج نیز درحال اضافه شدن است. این پایگاه ها در بحث حفاظت و مشارکت مردمی بسیار تاثیرگذار هستند.
او همچنین تاکید کرد: هم اکنون با همکاری استان ها مناطقی در بیابان لوت نیز برای بازدید گردشگران آماده شده تا علاقه مندان در ایستگاه های ایجاد شده به همراه راهنما از این مناطق بازدید کنند.
پروفسور پرویز کردوانی، جغرافی دان، استاد ممتاز دانشگاه تهران و پدر بیابان شناسی ایران نیز از جمله افرادی بود که در این نشست حضور داشت. او نیز به ویژگی های ممتاز بیابان لوت در این مراسم پرداخت و گفت: چاله لوت پست ترین نقطه در بیابان لوت است که به عنوان گرمترین نقطه زمین شناخته می شود او همچنین از بزرگترین و طولانی ترین تپه ها و کلوت ها و همچنین گلدان های بیابان لوت نام برد.
این درحالی است که مسئول تهیه پرونده ثبت جهانی بیابان لوت از ویژگی های ممتاز لوت، جزئیات پرونده، حمایت ۱۷ کشور از پرونده ایران و ایرادات وارد شده به آن سخن گفت.
او همچنین در این نشست تاکید کرد:بیابان لوت جهانی شده است نه کویر لوت.
به گفته مقصودی، به نظر می رسد بیابان لوت یکی از بزرگترین آثار ثبت جهانی شده باشد چراکه این اثر حدود 40 هزار کیلومتر عرصه و حریم به تفکیک 17 کیلو متر حریم و 23 هزار کیلومتر عرصه مساحت دارد.
مسئول تهیه پرونده ثبت جهانی بیابان لوت همچنین ادامه داد: بیابان لوت دارای معیارهای مشخصی برای ثبت در میراث جهانی بود. حتی کارشناسان یونسکو در یکی از گزارش های خود نیز گفته بودند که بیابان لوت دارای شرایط ثبت جهانی است. به همین منظور تمام مدارک لازم را تهیه کردیم این پرونده می بایست حداقل ۴ معیار برتر را می داشت. یکی از آن معیارها داشتن ویژگی برترین است. مثل بلندترین تپه های ماسه ای یا بلندترین کلوت ها.
مسئول تدوین پرونده ثبت جهانی لوت تصریح کرد: معیار بعدی این است که آن پدیده، ویژگی تاریخ زمینشناسی و ژئو مورفولوژی یک منطقه را نشان دهند. معیار سوم، دارا بودن ویژگی اکولوژی خاص است. معیار چهارم، داشتن ویژگیهای اکولوژی است که در معرض خطر قرار دارند. اگر پدیدهای این چهار معیار را داشته باشد در فهرست میراث جهانی قرار می گیرد. ما پرونده بیابان لوت را بر اساس دو معیار اول تهیه و ویژگی های آن را مشخص کردیم. تمام عوارض طبیعی بیابان لوت، توصیف و نقشه های آن تهیه شد. حتی اطلاعات تاریخی منطقه را جمع آوری کرده و به یونسکو ارسال کردیم
انتهای پیام/