بهگزارش خبرنگار میراثآریا، زهرا احمدیپور معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، امروز 30 فروردین 96، در ادامه سفرش به استان فارس، در نشستی که با حضور نمایندگان سمنهای این استان در هتل همای شیراز برگزار شد، گفت: «خوشحالم که با شما دوستداران، فعالان و صاحبنامان این عرصه دیدار میکنم که با تلاش خود کمک میکنید ادارهکل میراثفرهنگی استان در فعالیتهایش موفق باشد.»
او تصریح کرد: «اهمیت این استان بر هیچکس پوشیده نیست و هر مسئولی که در کشور مسئولیتی دارد بر این امر واقف است که فارس، بهعنوان استانی صاحب فرهنگ و تاریخ و تمدن، از جایگاه ویژهای برخوردار است. استان فارس نماد و الگوی همزیستی اقوام مختلف کشور است و ما میتوانیم این الگو را به جهانیان معرفی کنیم.»
معاون رئیسجمهوری اضافه کرد: «متأسفانه در دنیای امروز فرصت گفتوگو و تعامل در بسیاری از کشورها فراهم نیست، اما این الگوی زیبای همزیستی اقوام مختلف ایرانی در استان فارس وجود دارد و میتوان این الگو را در جهان مطرح کرد.»
او خاطرنشان کرد: «یکی از اولین مباحثی که در دولت یازدهم مطرح شد رجوع به استفاده از ظرفیتهای نهادهای مدنی و سمنها بود؛ چراکه ما برای حل مشکلاتی که وارثشان بودیم به بهرهگیری از این ظرفیت نیاز داشتیم.»
احمدیپور ادامه داد: «در زمان آغازبهکار دولت، بههمریختگی در نظامِ برنامهریزی محدودیتهایی ایجاد کرده بود درحالیکه ما در هر جایگاهی مکلفیم براساس اسناد بالادستی وظایف خود را بهانجام برسانیم؛ بااینحال، با وجود بههمریختگی در نظامِ برنامهریزی مشکلاتی ایجاد شده بود که باعث شده بود ندانیم دقیقاً کجا ایستادهایم و برای دستیابی به اهداف درنظرگرفتهشده در اسناد بالادستی چه مسیری را طی کنیم.»
او افزود: «اینها از مسائل و مشکلات جدی ما در آغازبهکار دولت یازدهم بود، و این دولت تلاش کرد تا با استفاده از بخش خصوصی و سمنها، به آواربرداری بپردازد. دولت به سمنها اعتماد کرد و از آنها کمکهای جدی گرفت، طوریکه ما امروز در حوزه میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، سرمایههای بسیار خوبی در سمنها داریم که بارها از آنها استفاده کردهایم.»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اضافه کرد: «با استفاده از ظرفیتهای خوبی که سمنها دارند امروز ما افتخار داریم که بگوییم، نهتنها آواربرداری صورت گرفته، بلکه ریلگذاریای هم که برای برنامهریزی به آن نیاز داشتیم انجام شده است.»
معاون رئیسجمهوری ادامه داد: «در سال گذشته، کشور از محل ورود گردشگران خارجی 8میلیارد دلار درآمد کسب کرد. اینها فرصتهای خوبی است که با کمک و همراهی سمنها بهوجود آمده است.»
با کمک سمنها مجوز بسیاری از تخریبها لغو یا محدود شده است
رئیس سازمان میراثفرهنگی تصریح کرد: «امروز شاهد برخی تخریبها هستیم که از گذشته مجوز آنها صادر شده و اینگونه اقدامات نتیجه همان آشفتگیهایی است که در گذشته وجود داشته و تخریب و ساختوساز در حریم آثار تاریخی را بهوجود آورده است؛ درعینحال، سازمان میراثفرهنگی توانسته مجوزهای بسیاری را لغو یا کنترل و محدود کند.»
معاون رئیسجمهوری اضافه کرد: «هرجا که موفق شدهام بهعنوان مسئول و متولی این سازمان جلوی این اقدامات را بگیرم و از میراثفرهنگی حفاظت کنم، با کمک شما سمنها بوده است. ما برای اولین بار توانستیم حکم یک دادگاه را لغو کنیم و جلوی تخریب یکی از آثار تاریخی را بگیریم. این موفقیتها با حمایت و همکاری سمنها بهدست آمده است.»
او افزود: «ما با کمک همین سرمایههای عظیم و با ظرفیت سمنها میتوانیم از حق سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در مورد حفاظت و نگهداری از مجموعههای فرهنگیتاریخی نیاوران و سعدآباد هم دفاع کنیم؛ چراکه این سازمان اگر نتواند از این مواریث فرهنگی حفاظت و نگهداری کند باید به آیندگان پاسخگو باشد.»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، با بیان اینکه سمنها در برنامه ششم توسعه بهعنوان بازوی توانمند در کنار سازمان میراثفرهنگی موردتوجه قرار گرفتهاند، یادآور شد: «من پیش از آغاز ایام نوروز به تمام استانها اعلام کردم که اگر قرار است در این ایام خدمات متفاوتی به مردم عرضه کنیم و نوروزی متفاوت داشته باشیم، باید از سمنها کمک بگیریم و اعتقاد دارم که در تعطیلات نوروز امسال با مدنظر قرار دادن این نگاه و رویکرد موفق بودیم.»
او تصریح کرد: «همکاران ما در استانها برنامههای نوروز را رصد کردند و از مشاهده تفاوتی محسوس بین استانهایی گفتند که از ظرفیت سمنها استفاده کرده بودند و استانهایی که به این ظرفیت توجه نکرده بودند. در روزهای آتی سمنها و فعالان برتر در حوزه برگزاری نوروز متفاوت 96 معرفی میشوند؛ هرچند ما معتقدیم که همه سمنها برتر بودهاند.»
عزم سازمان میراثفرهنگی برای بهرهگیری از ظرفیتهای موجود در روستاها
احمدیپور اضافه کرد: «ما باید از ظرفیت سمنها در تمام موقعیتها و برنامهها بهرهمند شویم و به همین منظور ادارهکل تشکلهای سازمان موظف شده است برنامههایی را که سمنها امکان برگزاریشان را دارند احصا و برای استفاده از ظرفیت سمنها در تمام طول سال برنامه مدونی تهیه کند.»
او با بیان اینکه در تمام سفرهای استانی خود اولین نشست را با سمنها برگزار کرده یادآور شد: «پیش از آغاز سال جدید از همه استانها خواستیم تا شعاری برای استان خود انتخاب کنند و فعالیتهای خود را با محوریت این شعار برنامهریزی کنند.»
معاون رئیسجمهوری افزود: «ما برای استفاده از ظرفیتهای موجود در استانها چارچوبهایی در قالب اقتصاد مقاومتی با رویکرد اشتغال و تولید مدنظر قرار دادیم و بر این اساس برنامههایی تعریف کردیم. نخستین برنامه در این حوزه مطالعاتی بود که سازمان میراثفرهنگی بر روی 500 روستا انجام داد و پس از این مطالعات 73 روستا برای اجرای فاز اول طرح تولید و اشتغال انتخاب شدند. انتخاب این روستاها براساس داشتنِ ظرفیت در سه حوزه میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و بعد در دو حوزه از این سه و درنهایت در یک حوزه صورت گرفته است. کارشناسان سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به استانها اعزام شدهاند و گزارشهای خوبی از استانها بهدست ما رسیده است. نتایج این گزارشها هفته آینده در شورای عالی اشتغال، که با حضور رئیسجمهوری برگزار خواهد شد، عرضه میشود.»
او ادامه داد: «اجرای این طرح مزیتهای بسیار زیادی ــ ازجمله اشتغالزایی، درآمدزایی پایدار، کمک به مهاجرت معکوس و از همه مهمتر اجرای مبانی اقتصاد مقاومتی ــ را در پی دارد. ما دستگاهی هستیم که میتوانیم با حداقل امکانات اشتغال ایجاد کنیم. با هماهنگی وزارت کار و وزارت کشور این طرح را کلید زدهایم تا از ظرفیتهای موجود استفاده کنیم.»
«پیوند»، طرحی برای درآمدافزایی صنایعدستی تولیدشده در مناطق کمگردشگر
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تصریح کرد: «ایجاد فروشگاههای زنجیرهای صنایعدستی یکی دیگر از مواردی است که پیگیریشان میکنیم، چراکه معتقدیم صنایعدستی تا زمانی که دیده نشود وارد زندگی مردم نمیشود. برای ایجاد این فروشگاهها زنجیرهای برشهای استانی مشخص شدهاند. همچنین در برنامه دیگری قرار است برای معرفی و عرضه صنایعدستی تمام مناطق، کانکسهایی در تمام شهرهای کشور ایجاد کنیم. یکی دیگر از برنامهها در حوزه صنایعدستی طرحی است که معاونت صنایعدستی اجرا میکند، طرحی بهنام ”پیوند“ که در آن صنایعدستی مناطق کمگردشگر را از تولیدکننده تحویل میگیرند و به مناطقی که گردشگران بیشتری دارد انتقال میدهند.»
او گفت: «در مورد بیمه هنرمندان صنایعدستی هم پیش از سال جدید به رئیسجمهوری نامه نوشتم و ایشان هم گفتند که حمایت میکنند. معاونت صنایعدستی درحال یافتن راهکاری برای این موضوع است. حل مشکل بیمه هنرمندان صنایعدستی از آرزوهای من است.»
امیدوارم میراثبانان خوبی برای این سرزمین باشیم
احمدیپور تصریح کرد: «انجمنهای میراثفرهنگی پیش از انقلاب دارای اساسنامه بودند و پس از انقلاب اسلامی هم این اساسنامه مورد بازنگری و بررسی قرار گرفت. این انجمنها ظرفیتهای بسیار عظیمی هستند که باید از آنها استفاده کرد. در برخی استانها شاهد شکل گرفتن انجمنهای میراثفرهنگی هستیم، اما در برخی دیگر از استانها هنوز از این ظرفیت استفاده نمیشود. انجمنهای میراثفرهنگی در استانها میتوانند تقاضای درخواست شورای تأمین داشته باشند و توجه به حفظ و نگهداری از آثار تاریخی را به دغدغه مسئولان استانی تبدیل کنند.»
او اضافه کرد: «براساس تکلیفی که سازمان برای خود مشخص کرده، در سال اول اجرای برنامه ششم توسعه، تمام محوطهها و سایتهای تاریخی باید بهصورت هیئتامنایی اداره شوند. دستورالعمل این طرح درحال آمادهسازی است و پس از مشخص شدن چارچوب حقوقی این طرح در همین فصل بهار اجرا میشود.»
معاون رئیسجمهوری گفت: «براساس این طرح، پایگاههای میراثفرهنگی هر درآمدی داشته باشند میتوانند صرف خودشان کنند. هر استان میتواند بهترین افراد را برای هیئت امنای محوطههای تاریخی خود داشته باشد تا به بهترین شکل از این آثار تاریخی حفاظت شود. همچنین این هیئتامنا میتوانند به جذب منابع بپردازند.»
او گفت: «برای سرعت بخشیدن به اتمام پروژه ”موزه مشاهیر“ استان فارس طی روزهای اخیر مبلغ 3میلیارد تومان به این طرح اختصاص داده شد.»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در پایان گفت: «حفاظت از آثار تاریخی وظیفه ماست. هر قدر در حفظ این آثار تلاش کنیم به همان میزان ماندگاری گردشگران در مناطق مختلف افزایش مییابد؛ چراکه گردشگران برای بازدید از این آثار و جاذبهها به کشورمان سفر میکنند. امیدوارم میراثبانان خوبی برای این سرزمین باشیم.»
استان فارس ایران کوچک و قلب تپنده فرهنگی کشور
همچنین در این نشست نمایندگان سمنهای استان فارس نظرات و پیشنهادهای خود را با معاون رئیسجمهوری در میان گذاشتند.
مهران محمدی، از اعضای انجمن دوستداران حافظ، گفت: «فارس با دارا بودن حدود یکسوم از آثار میراث فرهنگی، طبیعی و تاریخی در کشور جایگاه خاصی دارد و تقاضا داریم بودجه ادارهکل میراثفرهنگی این استان برای حفاظت و نگهداری از این آثار افزایش یابد.»
محمدی ادامه داد: «استان فارس درحالحاضر موزه ندارد و درخواست ما این است که برای بهرهبرداری و تأمین بودجه بهمنظور ساخت ”موزه مشاهیر“ اقدامات لازم انجام شود.»
محمد اسدپور، از انجمن دوستداران میراثفرهنگی، هم گفت: «موضوع تشکلها و تعاملات ما با سازمان میراثفرهنگی در دو حوزه باید موردتوجه قرار گیرد. ما در استان فارس نشست ملی نداریم و توقع داریم که این رخداد انجام شود.»
محمدهادی ستایش، رئیس انجمن هنرهای سنتی استان فارس، هم اظهار کرد: «یکی از موضوعاتی که ما از چند سال قبل آن را پیگیری میکنیم بحث احداث موزه برای نگهداری آثاری است که نشان یونسکو دارند. این آثار باید در شیراز جایگاهی مخصوصبهخود داشته باشند تا بهنمایش عموم مردم درآیند.»
آریا عارف، از کانون معماران پارس، نیز گفت: «یک نکته اینکه ادارهکل میراثفرهنگی استان فارس تعامل و ارتباط بسیار خوبی با تشکلها دارد، و نکته دیگر اینکه لازم است به نقش رستم و حفاظت بیشتر از این مجموعه توجه خاصی شود.»
عارف تصریح کرد: «عکاسان گردشگری، برخلاف عکاسان رشتههای دیگر، از حمایت هیچ صنفی برخوردار نیستند. اگر سازمان میراثفرهنگی از تشکیل صنفی برای عکاسان گردشگری حمایت کند قدردان خواهیم بود.»
سلمان گورنگی، رئیس اتحادیه صنایعدستی استان فارس، هم بیان کرد: «از ادارهکل میراثفرهنگی استان فارس بهخاطر همکاریهایی که با ما داشته قدردانی میکنم. چند معضل در بخش هنرمندان صنایعدستی وجود دارد که یکی از مهمترین آنها بیمه هنرمندان است.»
گورنگی تصریح کرد: «بحث مالیات بر ارزش افزوده از دیگر معضلات ماست. درخواست ما این است که این موضوع با جدیت پیگیری شود.»
او افزود: «موضوع دیگری که مهم است و باید پیگیری شود ثبت شیراز بهعنوان ”شهر جهانی خاتم“ است.»
الهه اکبری، از انجمن گردشگری استان فارس، نیز گفت: «تحصیلکردگان رشتههای مرتبط با میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری مشاغلی مرتبط با رشته خود ندارند و باید در این باره چارهاندیشی شود.»
اکبری تصریح کرد: «به بافت تاریخی شهرها باید بیشازپیش توجه شود و حفاظت از آنها در کانون توجه باشد. لازم است که از بافت تاریخی شهر شیراز بهخوبی بهرهبرداری شود.»
مهدی پارسایی، از کانون مطالعات قوامالدین شیرازی، هم اظهار کرد: «ما اعتقاد داریم که فارس ایران کوچک است. فارس سرزمینی است که به دریا، کوه و کویر راه دارد و از تنوع اقلیمی بسیاری برخوردار است. ما در این استان با تنوع قومی کمنظیری مواجهیم.»
پارسایی افزود: «این ویژگیها باید منجر به این شود که به استان فارس بهعنوان قلب تپنده فرهنگی کشور نگاه شود. این مطالبه ما را به دولت منتقل کنید. خاستگاه مسئولان استانی باید استان فارس باشد. این استان قابلیت دارد که با یک برنامهریزی براساس رویکردی ویژه، آمار بیکاری کشور را کاهش دهد.»
این عضو کانون مطالعات قوامالدین شیرازی تصریح کرد: «تقویت بودجه عمرانی فارس باید موردتوجه قرار گیرد و موزه ایران باستان باید در استان ایجاد شود. سازمان در سالهای گذشته بخش معرفی و آموزش داشت که از اعتبارات خوبی هم برخوردار بود. با حذف این بخش، مجموعه میراث دچار فقدان شده و باید به ایجاد مجدد این بخش اقدام شود.»
انتهای پیام/