تبیین دستاوردها و فعالیت‌های پایگاه میراث جهانی شوش

محوطه تاریخی شوش در تیرماه 1394 در فهرست آثار جهانی یونسکو به‌ثبت رسیده است.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی پایگاه میراث‌جهانی شوش، 29 فروردین، به‌مناسبت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی، محمدحسین ارسطوزاده، مدیر پایگاه میراث جهانی شوش، به تبیین دستاوردها و فعالیت‌های سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در این محوطه پرداخت.

*. آقای ارسطوزاده، لطفاً کمی به ما از محوطه شوش و فعالیت‌های انجام‌شده در پایگاه این میراث‌جهانی بگویید.

ازآنجاکه شوش بخش عمده‌ای از تاریخ کشورمان را در خود مستور دارد، حتی پس از گذشت بیش از یک قرن از اولین فعالیت‌ها و کاوش‌های باستان‌شناختی، هنوز هم دریایی از نهفته‌ها و ناشناخته‌های تاریخی را به‌لحاظ شکل‌گیری اجتماعات انسانی و مدنیت در گستره تمدن ایران و بین‌النهرین از هزاره پنجم پیش‌ازمیلاد تا دوره‌های اسلامی می‌توان در این محوطه جست‌وجو کرد. هدف‌گذاری اولیه برای پایگاه میراث جهانی شوش، علاوه‌بر سامان‌دهی محوطه، ایجاد یک مرکز پژوهشی بین‌المللی بوده است که با ایجاد زیرساخت‌های لازم امکان حضور و فعالیت پژوهشگران در آن فراهم آید.

امروز خوشحالیم که زمینه و شرایط برای ادامه فعالیت‌های پژوهشگرانه دانشجویان و محققان داخلی و خارجی مهیا شده و تفاهم‌نامه‌هایی هم در این خصوص فراهم آمده که البته باید در بهبود و تکمیل آن‌ها کوشا باشیم. در این مدت، طبق پلان مدیریتی تهیه‌شده در سازمان میراث‌فرهنگی با همفکری کارشناسان و اساتید خبره، پروژه به چند بخش کلی تقسیم شده بود که اهم آن‌ها ایجاد زمینه برای مشارکت مردم و دستگاه‌های اجرایی و نهادها در روند سامان‌دهی، حفاظت، معرفی و آموزش‌وپژوهش بوده است.

در این فرایند، بهسازی و ایجاد فضاهای خدماتی برای حضور گردشگران، تأسیس سالن معرفی، ایجاد مسیرهای معرفی به‌گونه‌ای که بیشترین اطلاعات تاریخی‌وفرهنگی به بازدیدکنندگان از این محوطه منتقل شود، نصب تابلوهای دوزبانه و راهنما، حفاظت و خواناسازی ساختار معماری باقی‌مانده در کاخ آپادانا، کاخ اردشیر، ترانشه بزرگ شهر شاهی، آکروپل و کاخ اردشیر، و بهسازی باغ‌موزه و فضای داخلی موزه شوش صورت گرفت.

به‌منظور به‌وجود آوردن امکانات مناسب برای پژوهش نیز ــ ضمن ایجاد ساختار کارشناسی لازم و آموزش نیروی انسانی و استادکاری برای حفاظت و مرمت دائمی آثار تاریخی ــ سامان‌دهی و طبقه‌بندی علمی انبارهای اشیای تاریخی در شوش شروع شده که تا امروز ادامه دارد. در کنار احداث مخازن استاندارد نگه‌داری از اشیای تاریخی، آزمایشگاه و کارگاه حفاظت و مرمت آثار تاریخی نیز با تجهیزات لازم به‌وجود آمده تا، هم‌زمان با طبقه‌بندی مواد فرهنگی، حفاظت‌های لازم صورت پذیرد.

*. سمن‌ها و انجمن‌های مردم‌نهاد در فعالیت‌ها و اقدامات انجام‌شده چه نقشی ایفا کرده‌اند؟

معتقدیم مردم، به‌خصوص جوامع محلی، بهترین حافظان میراث فرهنگی کشورمان هستند. بسترهای تعامل و حضور سمن‌ها در روند تصمیم‌گیری، آموزش و معرفی آثار به‌وجود آمده است، به‌گونه‌ای که در نوروز سال 1396 سمن‌های واجدشرایط و علاقه‌مند به راهنمایی و معرفی آثار و محوطه تاریخی میراث جهانی برای گردشگران اهتمام ورزیدند و حضور مؤثر داشتند. درحال‌حاضر، افراد علاقه‌مند و تحصیل‌کرده که اغلب به زبان‌های خارجی نیز مسلط‌اند، پس از گذراندن دوره‌های آموزشی تحت‌نظر کارشناسان پایگاه میراث جهانی شوش، در قالب انجمن‌های دوستدار میراث فرهنگی و راهنمایان گردشگری فعالیت می‌کنند، که به‌اعتقاد ما این افراد سرمایه‌های صنعت گردشگری در آینده خواهند بود؛ ضمن اینکه جشنواره نوروزگاه سال 96 در محوطه میراث جهانی شوش به‌صورت مردمی برگزار شد. خوشبختانه طبق برنامه زمان‌بندی‌شده در پلان مدیریتی میراث جهانی شوش، فعالیت‌ها در حوزه‌های پژوهش، حفاظت و مرمت و گردشگری درحال انجام است.

انتهای پیام/

کد خبر 1396013112