بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسانشمالی، علیاکبر وحدتی معاون میراثفرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی این استان، روز گذشته 13 اردیبهشت 96، با اعلام این خبر گفت: «بنای تاریخی مقبره خواجه کمال بنایی آرامگاهییادمانی مربوط به دوره ایلخانی است و بر مزار یکی از مشاهیر جاجرم بهنام ”خواجه کمال“ ساخته شده است. این مقبره در جنوبشرق شهر جاجرم و در مجاورت بقعه علیبنمهزیار قرار گرفته است.»
او افزود: «مقبره خواجه کمال که در منطقه با نام ”سردابه“ شناخته میشود بنایی سنگی با پلان چهارطاقی است که گنبدخانه آن (مدفن) در مرکز بنا قرار دارد و دالان گردشی در اطراف آن ایجاد شده است. سردابه که محل خاکسپاری و دفن است بهصورت زیرزمین ستوندار احداث شده و بر روی آن بنای چهارطاقی با لاشه سنگ ساخته شده است. این بنا از نظر پلان معماری یکی از فاخرترین بناهای تاریخی استان است که مرمت و احیای آن بهعنوان نمونه بناهای آرامگاهی تاریخی خراسانشمالی اهمیت ویژهای دارد. بنای سردابه بهدلیل ارزشهای معماری و تاریخی و داشتن ویژگیهای منحصربهفرد در تاریخ 28 اسفند 85 واجد ارزش تاریخی شناخته شد و در فهرست آثار ملی بهثبت رسید.»
وحدتی گفت: «جامعه ایران از دیرباز در نظام معنوی میزیسته و معماری سنتی از آفریدههای آن است و ازاینروست که تجسم کالبدی این نگرش بهشکل برپایی یادمانها ظهور پیدا کرده است. هرچند این نگرش پسندیده از عهد قاجار در ایران کمرنگتر شده، اما همچنان حرمت نهادن به تاریخ، هنر و مفاخر بخشی از فرهنگ جامعه ایرانی بهشمار میرود.»
او افزود: «بر همین اساس و با توجه به ظرفیتهای تاریخی و فرهنگی شهرستان جاجرم، ادارهکل میراثفرهنگی طرح ایجاد ”بوستان مفاخر و مشاهیر جاجرم“ را در محل مقبره خواجه کمال در دستورکار قرار داده و کلیات طرح یادشده در شورای فنی میراثفرهنگی بهتصویب رسیده است. با توجه به قرار گرفتن بقعه خواجه علیبنمهزیار در مجاورت مزار خواجه کمال و نیز وجود چهرههای متعدد علمی، مذهبی، فرهنگی و ادبی دیگر در تاریخ جاجرم، موقعیت موردنظر با ایجاد بوستان مشاهیر مکان بسیار مناسبی برای معرفی مشاهیر و چهرههای نامدار تاریخ جاجرم خواهد بود و نقش اساسی در بازیابی هویت تاریخی شهر ایفا خواهد کرد.»
انتهای پیام/