بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری یزد، حمید مشتاقیان رئیس اداره میراثفرهنگی شهرستان اردکان، امروز سهشنبه 26 اردیبهشت 96، با اعلام این خبر گفت: «زیارتگاه باشکوه سیدنورالدین احمد در خارج از آبادى کوچکى بهنام ”گاپُله“ نزدیکى عقدا، در مسیر جاده تهران به یزد در حد واسط اردکان و عقدا، قرار دارد و به امامزاده ”پاگنده“ مشهور است.»
رئیس اداره میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان اردکان افزود: «امامزاده سیدنورالدین احمد، ساختمانی با ایوان بلند و نماسازی آجری دارد و بقعه این امامزاده داراى غلام گردشى، گنبد، صحن بزرگ و پیشطاقى بلند است. غلام گردشى بقعه از سه طرف بناى اصلى را در خود گرفته و از طرف مدخل اصلى ایوان بلندى دارد. در داخل بنا، در قسمت کمربند گنبد، دو بند (نوار) و در مرکز گنبد، شمسهای بهشکل ستاره هشتپَر از آب و رنگ نقاشى شده است.»
مشتاقیان، با بیان اینکه این بنا متعلق به دوره صفوى است، اظهار کرد: «ساختمان امامزاده از کفِ زمین بهاندازه پنج پله ارتفاع دارد. اطراف ساختمان غرفههایى واقع شده است. سردر ورودى مشرف به صحن امامزاده داراى دو مناره نسبتاً کوتاه با نماسازى آجر لعابدار است. در ضلع شمالغرب گنبد و ایوان، ساختمان مدرسه علمیه قرار دارد. این ساختمان نیز شامل یک حیاط و چهار حجره قرینه در اضلاع شمالشرق و جنوبشرق و دو حجره قرینه در طرفین ورودى ضلع شمالغرب است.»
او عمده مصالح بهکاررفته در این بنا را گل، آجر و گچ ذکر کرد و افزود: «امامزاده تزیینات خاصی ندارد، ولی میتوان نماسازی آجری ایوان، سردر و منارهها و نقاشی برجایمانده بر دیوار بقعه را در ردیف امور هنری این بنا آورد.»
رئیس اداره میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان اردکان در ادامه اشارهای به اجرای طرح موریانهزدایی در این بنای تاریخیمذهبی کرد و گفت: «هدف از اجرای این طرح در امامزاده سیدنورالدین احمد، کنترل موریانهها با استفاده از سیستم طعمهگذاری است، بدینصورت که بدون آلودگی محیطزیست، موریانههای زیرزمینی کنترل خواهد شد.»
این مقام مسئول، در مورد چگونگی اجرای این طرح در بنا نیز توضیحاتی ارائه کرد و گفت: «شناسایی کلنیهای موریانهها با توجه به تراکم جمعیت آنها، براساس آستانه زیان اقتصادی و آلودهسازی تلهها با استفاده از سموم شیمیایی و مواد تنظیمکننده رشد حشرات مدنظر قرار میگیرد. سپس بررسی مقایسهای بین تلههای مانیتورینگ و تلههای آلوده جهت ارزیابی نتایج حاصله انجام میشود و بهترین و مؤثرترین روش برای مبارزه با موریانهها انتخاب و اجرا میشود.»
امامزاده سیدنورالدین محمد در سال 1381 و با شماره 6314 در فهرست آثار ملى کشور بهثبت رسیده و در سالیان اخیر بازسازى و تعمیراتى در آن صورت گرفته است.
انتهای پیام/