بهگزارش میراثآریا بهنقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، این نشست خبری از ساعت ۱۷ آغاز شد و شبکههای تلویزیونی داخلی و بینالمللی بهطور مستقیم و زنده بهپخش آن پرداختند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، در ابتدای این نشست با قدردانی از حضور گسترده مردم در انتخابات ۲۹ اردیبهشت و ابراز خرسندی از سخن گفتن با ملت بزرگ ایران از طریق رسانههای همگانی، خاطرنشان کرد: «ملت ما در این انتخابات با حضور ۴۲میلیونی خود در پای صندوقهای رأی ــ که البته اگر همه آنها که در صفها منتظر بودند میتوانستند رأی بدهند، مجموع آرا از ۴۵میلیون نفر هم فراتر میرفت ــ حضوری بینظیر را در تاریخ ایران بهنمایش گذاشت.»
او افزود: «مردم با این انتخاب خواستند بگویند در کشور ما تکثر بهرسمیت شناخته شده است و هیچ گروه، جناح، تفکر و ایدهای را نمیتوان حذف کرد. همه هستند و حضور دارند و از همه باید برای ساختن ایران پُرآوازه بهره بگیریم.»
رئیسجمهوری، با بیان اینکه در این انتخابات مردم در تراز بالاترین دمکراسیهای جهان حضور پیدا کردند، گفت: «مردمی که دارای مشکلات اقتصادی هستند و در روستاها با مشکلات زندگی میکنند، به پول ”نه“ گفتند و بهخوبی اعلام کردند که ما میفهمیم آب شور عطش را کم نمیکند. مردمی که بهفکر اقتصاد بزرگتر هستند به درآمد ملی تخیلیِ ۲.۵برابری ”نه“ گفتند.»
او ”نه“ مردم به فریبکاران را مهمترین بخش انتخابات ۲۹ اردیبهشت برشمرد و افزود: «برخی تلاش کردند به مردم بگویند دین آنان در خطر است و سند ۲۰۳۰ که سابقهاش به سال ۱۹۹۰ بازمیگردد علیه دین مردم است، سندی که نه ما بلکه هیچ کشوری آن را امضا نکرده و صرفاً یک توصیه است و دولت یازدهم نیز بهصراحت نوشته است که ما نکاتی را که با دین، فرهنگ و اخلاق ما سازگار نیست نمیپذیریم.»
روحانی، با بیان اینکه مردم ما متدیناند و به دین و فرهنگ خودشان بسیار حساساند اما این دروغها کارگر نیفتاد، گفت: «مردم به تخریب و سخنان غیردقیق ”نه“ و به وحدت، اتحاد، تعادل، تعامل، اعتدال و عقلانیت ”آری“ گفتند.»
او با اشاره به اینکه بسیار مهم بود که مردم در این انتخابات به همه نهادها و ارگانها گفتند «هر کس به جای خود، هر کس به کار خود»، افزود: «مردم به نیروهای مسلح ما از عمق جان عشق میورزند. مردم ما به رسانهها هم علاقهمندند، به قوای دیگر هم علاقهمندند، اما نمیپذیرند که یک نهاد ملی یا حتی به یک معنا فراملی به یک نهاد فروملی و به یک جناح تبدیل شود.»
رئیسجمهوری، با بیان اینکه ولایت فقیه و مقام معظم رهبری متعلق به کل ملت ایران است، گفت: «مردم گفتند ما احترام نهادهای خودمان را حفظ خواهیم کرد و این نهادها متعلق به کل مردم و نه یک گروه یا جناح خاص است. مردم به پایین آوردن مقام معظم رهبری ”نه“ گفتند، مردم به پایین آوردن مقام سپاه، بسیج و ارتش و نیروهای مسلح ”نه“ گفتند.»
او تصریح کرد: «سپاه و بسیج و نیروهای مسلح تعلق به کل ملت ایران دارند. مردم خواستند اعلام کنند ما یک ملت هستیم و صدای ما باید شنیده شود.»
هیچکس حق ندارد انقلاب را به درون خیمه خود بکشاند
روحانی، با بیان اینکه همه مردم ترانه و صدای موسیقی وحدتشان یکسان بود، گفت: «همه اقوام، مذاهب، مردم روستا و شهر، همه مثل هم رأی دادند. همه گفتند ما یک مسیر را انتخاب کردهایم، مسیر وحدت، اعتدال و عقلانیت برای پیشرفت ایران و اقتصاد کشورمان.»
او افزود: «مردم میدانند اقتصاد بدون وحدت و اتحاد پیشرفت نخواهد کرد. مردم میدانند اقتصاد در رقابت معقول اقتصادی ــ که رقابت بر مبنای کیفیت محصول باشد، نه بر مبنای قدرت سیاسی یا امنیتی ــ پیشرفت میکند. مردم به برنامه رأی دادند و میدانستند که اقتصاد و اشتغال در سایه سرمایهگذاری امکانپذیر است و سرمایهگذاری در سایه امنیت، آرامش، آزادی و تعامل سازنده با جهان امکانپذیر است.»
رئیسجمهوری اظهار کرد: «مردم خواستند بگویند هیچکس حق ندارد سلیقه خود را به دیگران تحمیل کند و همه باید تابع قانون باشیم و هیچ فرد و نهادی فراتر از قانون نمیشناسیم. سلیقهها به جای خودش محترم است، اما تحمیل سلیقه معنا و مفهومی ندارد. مردم میخواهند طبق دین و فرهنگ و انقلابشان زندگی کنند. مردم بهتر از همه معنای انقلاب را میفهمند. این مردم بودند که در انقلاب همه گفتند استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی و انقلاب غیر از این سه کلمه نیست.»
او با تأکید بر اینکه همه مردم ما انقلابی هستند و هیچکس حق ندارد انقلاب را به درون خیمه خود بکشاند، تصریح کرد: «انقلاب، دین و اعتقادات ما آسمانی بر سر همه ماست. همه ملت به دین، اعتقادات و فرهنگ دینیشان حساساند. انتخابات ما یک پیام داشت؛ مردم خواستند بگویند: ”ای همه مسئولان، مردم را باور کنید!“»
مردم قدرت ملی هستند
روحانی خاطرنشان کرد: «مردم قدرت ملی هستند. مردم یعنی فرهنگ، ایرانیت و اسلامیت، مردم یعنی انقلاب اسلامی و یعنی دموکراسی. جوانها، زنان و اقواممان را باور کنیم. مرزنشینهایمان را باور کنیم. رأی مرزنشینها، روستاییان و حاشیهنشینهای کلانشهرها را ببینید. با آنکه در فشار و زحمتاند، اما برای آینده و سرنوشتخودشان پای صندوق رأی آمدند.»
او با اشاره به اینکه مردم خواستند بگویند: «پیشاپیش ۴۰سالگی انقلاب را جشن گرفتهایم»، گفت: «مردم خواستند بگویند ما برای قرن آینده یعنی سال ۱۴۰۰ خود را آماده کردهایم. مردم خواستند به ملتهای منطقه بگویند ما در کنار شما هستیم؛ ملت ایران و دولت دوازدهم در کنار شماست تا با هم تروریسم را ریشهکن کنیم و ثبات را به منطقه بازگردانیم.»
رئیسجمهوری اضافه کرد: «ملت ایران خواست به جهانیان بگوید ما با احترام متقابل و بر پایه منافع مشترک حاضریم با هم تعامل و همکاری کنیم. خواستیم به دنیا بگوییم پیشرفت منطقه و جهان بدون اتحاد و هماهنگی و همزیستی مسالمتآمیز امکانپذیر نیست و خلاصه پیام انتخابات ما همبستگی ملی و گفتوگوی بینالمللی بود.»
او در ادامه این نشست و در پاسخ به سؤال خبرنگار ایسنا، مبنی بر اینکه رئیسجمهوری چهار سال قبل خود را «حقوقدان» نامید و حل مسئله هستهای را میتوان نشانی بر این تعبیر دانست و بعد از پیروزی در انتخابات اخیر نیز تعبیر «وکیل» ملت را در مورد خود بهکار برد، منظورش از این عبارت چیست، اظهار کرد: «یکی از اهداف گذشته و امروز، احقاق حقوق مردم در همه زمینهها بوده و این احقاق حقوق را باید در سایه انسجام و اجماع ملی بهدست بیاوریم.»
روحانی افزود: «اگر در زمینه هستهای توانستیم موفق شویم بهخاطر این بود که همه مردم پشتسر مقام معظم رهبری جمع شدند و یک انسجام و اجماع ملی درست شد و دولت توانست از قدرت ملی مردم در صحنه بینالمللی بهخوبی استفاده کند و توانستیم از تحریم هستهای عبور کنیم. برای اینکه سایر حقوق ملت را هم پاس بداریم، راهش همان انسجام ملی و اجماع همه قوای داخل کشور پشتسر رهبری است که انشاءالله این راه را ادامه خواهیم داد.»
او در پاسخ به سؤال خبرنگار شبکه تلویزیونی «المنار» لبنان، درباره ارزیابی خود از دیدار اخیر سران عربی و ترامپ و متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم و اعلام بازگشت ایران به جامعه جهانی بهشرط دست برداشتن از جبهه مقاومت، بهخصوص از حزبالله، گفت: «اجتماع در عربستان بهاعتقاد من یک اجتماع نمایشی بود و بینش سیاسی و عملی نداشت و نخواهد داشت. عربستان سعودی قبلاً هم از این نمایشها درست کرده است.»
رئیسجمهوری، با تأکید بر اینکه با برگزاری جلسه و با دادن پولِ ملتی به یک ابرقدرت مسأله تروریسم حل نمیشود، بیان کرد: «آن که در این منطقه توانسته در برابر تروریسم بایستد ملت سوریه و ملت عراق و ملت لبنان بوده و ملت ایران از طریق دیپلماتها و مستشاران نظامیاش به دو ملت بزرگ سوریه و عراق کمک کرده و خواهد کرد. چهکسی باعث شد که داعش در شهرهای بزرگ عراق مستقر نباشد جز ملت عراق؟ چهکسی باعث شد که داعش در دمشق نباشد جز ملت سوریه؟ ملتهای منطقه در برابر تروریسم ایستادگی کردند و البته ایران در کنار آنها بوده و خواهد بود.»
او خاطرنشان کرد: «چهکسی میتواند در این منطقه ادعا کند که بدون ایران ثبات منطقه حفظ خواهد شد؟ چهکسی میتواند ادعا کند بدون ایران امنیت کامل مستقر خواهد شد؟ سوریها و عراقیها بودند که با تروریستها جنگیدند و ایران، حزبالله و روسیه در کنار آنها قرار داشتند؛ اما بقیه چهکار کردند؟ چهکسانی به تروریستها پول دادند و میدهند؟ چهکسانی از تروریستها حمایت کردند. آنها که از تروریستها حمایت کردند نمیتوانند ادعای مبارزه با تروریسم بکنند.»
رئیس شورای عالی امنیت ملی افزود: «فکر هم نمیکنم مردم آمریکا حاضر باشند خونی را که در ۱۱ سپتامبر دادند با میلیاردها دلاری که از طریق فروش اسلحه بهدست میآید معامله کنند و در برابر تروریستهای منطقه سر فرود بیاورند. دولت آمریکا هیچگاه با تروریسم مبارزه نکرده، اما مردم آمریکا با تروریستها مخالفاند و میخواهند تروریسم در جهان نباشد. حزبالله یک گروه قابلقبول و مورداعتماد مردم لبنان است که در مجلس و دولت لبنان با رأی مردم حضور دارد و مورداحترام همه مردم لبنان حتی غیرمسلمانها و مسیحیهاست؛ بنابراین با اتهام زدن کاری حل نمیشود. باید صادقانه با تروریسم مبارزه کرد.»
او در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری «تسنیم» درباره اینکه رئیسجمهوری در اجرای وعدههایش در تبلیغات انتخاباتی دوره دوازدهم ریاستجمهوری چقدر جدی است، گفت: «همه تلاشم این است که به وعدههایم عمل کنم. در دولت یازدهم نیز توانستیم تا حد بسیار زیادی موفق عمل کنیم. البته میدانید در آن دوره با کاهش قیمت نفت مواجه شدیم و مشکلاتی هم داشتیم؛ درعینحال، مردم کمک کردند و قدمهای خوبی برداشتیم.»
روحانی افزود: «حتماً در این دولت براساس وعدههای دادهشده برنامهریزی خواهیم کرد و تلاش ما این است که سالانه ۲۵درصد صادرات غیرنفتی افزایش یابد تا در طول چهار سال صادرات غیرنفتی کشور دوبرابر شود. معتقدم در وضعیت فعلی این هدف تحققیافتنی است. همچنین براساس برنامه باید سالانه ۹۵۵هزار شغل ایجاد کنیم.»
او افزود: «در برنامه پنجساله قید شده است که برای ایجاد این میزان شغل باید سالیانه ۷۷۰هزارمیلیارد تومان سرمایهگذاری شود که از این رقم، ۶۵هزارمیلیارد تومانش باید با جذب سرمایهگذاران خارجی تأمین شود. تلاش ما این است روابطمان را با جهان بهگونهای حفظ کنیم که بتوانیم سرمایه داخلی و خارجی را جذب کنیم.»
رئیسجمهوری ادامه داد: «البته هر کاری دولت انجام میدهد با کمک و تلاش مردم بهنتیجه خواهد رسید. دولت تلاش دارد مستمری افرادی را که در فشار اقتصادی هستند ــ همان دهمیلیون یا هشتمیلیونی که گفته شد ــ به سهبرابر افزایش دهد و این کار را شروع کردهایم و این رقم را در سالهای آینده بالاتر هم خواهیم برد.»
او تصریح کرد: «هدف ما این است که فقر مطلق را تا پایان دولت دوازدهم در سال ۱۴۰۰ از بین ببریم. آنچه گفتیم بر مبنای نظر کارشناسان و برنامهای بوده که به مجلس دادهایم و کتاب برنامه دولت دوازدهم بوده است و بر همین مبنا تلاش خواهیم کرد.»
روحانی تأکید کرد: «خودم را به برنامهای که اعلام کردهام متعهد میدانم و برای اجرای آن همه تلاشم را بهکار خواهم گرفت و از همه هم کمک میخواهم. از همه آنها که رقیب من بودند، از شخص آنها کمک میخواهم. از تمام احزاب، جناحها و مخالفان کمک میخواهم؛ چراکه ما میخواهیم برای ملت و کشورمان کار کنیم.»
او خاطرنشان کرد: «همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند، اگر کسی نظام را هم قبول ندارد بهخاطر کشورش پای صندوق بیاید، حالا اگر کسی این دولت را هم قبول ندارد بهخاطر ملت و کشورش بیاید تا همه با هم کمک کنیم، دست هم را بگیریم و کشور را آباد کنیم. حتماً با همه وجودم تلاش خواهم کرد تا به آنچه وعده دادهام عمل کنم.»
رئیسجمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری برنا که با اشاره به دستور احیای سازمان ملی جوانان پرسید چه برنامههایی برای رفع مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوانان دارید؟، گفت: «در این انتخابات، شور انتخابات را عمدتاً جوانان ما از پسر و دختر در سراسر کشور آفریدند. البته همه مردم سهیم بودند؛ آن پیرمرد قد خمیده، آن بانوی قد خمیده، آنکه با ویلچر آمد و آنها که ساعتها در صف ماندند. واقعاً هر چه ما به این مردم خدمت کنیم، کم است. مردم بزرگی داریم که دارای افکار و آرمانهای بلند هستند و امیدوارم بتوانیم پیرو راه این مردم و جوانها باشیم.»
روحانی افزود: «اشتغال جوانها یکی از مهمترین مسائل است. مخصوصاً جوانهای تحصیل کرده، همانطور که قول دادم در ۱۰۰ روز اول شاید هم قبل از ۱۰۰ روز اول این کار را خواهیم کرد. در زمینه کارورزی حتماً اقدامات را شروع میکنیم و این کار را انجام میدهیم و امیدوارم بتوانیم یک حرکت خوبی در زمینه اشتغال جوانان عزیز بهوجود بیاوریم.»
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه خیلی مهم است بتوانیم در همه استانها و بخشهای تولیدی به هدف برنامه که همان ایجاد سالیانه ۹۵۵ هزار شغل است دست یابیم، اظهار کرد: «جوانهای ما غیر از بحث اشتغال، بحث مسکن و ازدواج، آزادیهای اجتماعی و مسائل فرهنگی دارند و تلاش ما این خواهد بود که به آنچه خواست ملت ما و جوانهای عزیزمان است، عمل کنیم.»
او در پاسخ به سوال خبرنگار تلویزیون \"الان\" امارات که با اشاره به نشست اخیر در عربستان سعودی، پرسید با توجه به تأکید شما بر اعتدال و روابط خوب با تمام کشورهای اسلامی، منطقه و جهان، مکانیسم جنابعالی برای تحقق این تأکیدات و اهداف چیست؟ ، تصریح کرد: «از ابتدای دولت یازدهم، در همان قدم اول به دنیا اعلام کردیم خشونت و افراط یکی از خطرات بزرگ برای منطقه ما و جهان است و جهانی عاری از خشونت و افراطیگری میخواهیم و این مورد پذیرش جهانیان قرار گرفت.»
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: «آنهایی که در نشست اخیر عربستان جمع شدند، ظاهرا به همین نتیجه رسیدند که باید مرکز اعتدال درست کنند و شعار مبارزه با افراطیگری یعنی همان شعار ایران را در سال ۹۲ دادند. آنها هم به همین جا رسیدند که راهی جز اعتدال وجود ندارد. اصلاً دوران دخالت در امور داخلی دیگران، دوران جنگ علیه کشورهای دیگر، دنبال پول دادن به گروههای تروریستی پایان پذیرفته و در سالهای اخیر نشان داده شده است چگونه قدم به قدم تروریسم در مسیر اضمحلال قرار گرفته است.»
روحانی ادامه داد: «البته برای از بین بردن این پدیده شوم در جهان زمان لازم است اما امروز همه متوجه شدند که راه مقابله، وحدت و اتحاد در برابر تروریستها است. ایران سردمدار مبارزه با تروریسم بوده و هست. چهره ایران در سطح جهان به خوبی نمایان است. از اول گفته بودیم دنبال سلاح کشتار جمعی نیستیم و با وجود اینکه سالها آنها گفتند ایران راست نمیگوید، بعد معلوم شد که آنچه ما گفتیم درست بوده و مجامع بینالمللی و آژانس این را اعتراف کردند که ما در مسیر صلحآمیز حرکت میکنیم.»
رئیسجمهوری گفت: «ما گفتیم در برابر تروریسم ایستادگی میکنیم و میجنگیم و دیدند به همه ملتها در برابر تروریستها کمک کردیم. بنابراین چهره جمهوری اسلامی ایران چهره مبارزه با تروریسم و ایجاد امنیت و ثبات در منطقه است و این راه را در دولت دوازدهم با قدرت بیشتر، با همکاری ملتهای منطقه و کشورهای علاقهمند برای مبارزه با تروریسم ادامه خواهیم داد.»
روحانی در در پاسخ به این سوال خبرنگار تلویزیون سیبیاس آمریکا که با توجه به قرارداد جدید فروش سلاح آمریکا به عربستان، شما چگونه بنیه دفاعی کشورتان را افزایش میدهید؟ ، اظهار کرد: «عربستان سعودی قبلاً هم خریدهای تسلیحاتی صد میلیاردی از آمریکا در دوران جنگ ۸ ساله ایران با عراق داشته است. عربستان سعودی حدود صد میلیارد دلار داد. این کشور همیشه صد میلیارد دلار خرج میکند و نتیجه آن دوره را عربستان دید. الان هم اشکال ندارد، صد میلیارد دلار از پول مردم عربستان برای خرید تسلیحات به جیب آمریکاییها ریخته میشود.»
ما نیاز به خرید سلاح نداریم چراکه قدرت ساخت هر سلاحی را داریم
رئیسجمهوری اضافه کرد: «شاید عربستان فکر میکند باید سلاح بخرد. ما که نیاز نداریم سلاح بخریم؛ ما سلاح میسازیم. ما قدرت ساخت هر سلاحی که مورد نیازمان باشد، داریم و میسازیم و بنابراین در این راستا مشکلی نداریم. به نظر من عربستان نمیتواند از این سلاحها استفاده کند و باز هم ناچار است مستشارهای نظامی آمریکا را به منطقه خودش بیاورد.»
روحانی با بیان اینکه مردم عربستان دوست و همسایه ما هستند و ما همیشه دوست شان داشتیم و داریم و امیدواریم دولت عربستان هم راه صحیح را انتخاب کند، تأکید کرد: «میخواهم یک نکته به دولتهای منطقه مهم و حساس خاورمیانه و همچنین به دولت عربستان بگویم و آن نکته این است که راه قدرت، سلاح نیست، آن هم خریدن سلاح از دیگران و حتی راه قدرت درست کردن سلاح هم نیست که قادریم درست کنیم و درست میکنیم و حواسمان جمع است.»
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه \" اساس قدرت، قدرت ملی است و این قدرت با انتخابات و حضور مردم پای صندوق آرا به دست میآید\"، اظهار کرد: «آقای ترامپ در یک زمانی به منطقه آمدند که حضور ۴۵ میلیونی مردم ایران را پای صندوق انتخابات دیدند و به کشوری رفتند که فکر میکنم هیچ وقت معنی و کلمه انتخابات برایشان مفهوم نیست و هیچ وقت صندوق آرا را ندیدهاند. امیدوارم یک روزی هم عربستان این راه را انتخاب کند و در پی قدرت ملی باشد و صندوق آرا را برای مردم بگذارد و اجازه دهد حاکمانش به صورت موروثی نباشند بلکه توسط خود مردم انتخاب شوند. آن روز قدرت عربستان به مراتب بیشتر از امروز خواهد بود.»
ملت ایران تصمیم خود را گرفته که قدرتمند و توانمند باشد
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار صدا و سیما مبنی بر اینکه دو روز پیش وزیر امور خارجه آمریکا شما را خطاب قرار داد و گفت انتظار این است که در دوره جدید ریاستجمهوری جنابعالی، برنامه موشکی ایران، جمعآوری شود و ایران به حمایت از تروریسم در منطقه و گروههای مقاومت که آنها را گروههای تروریستی نامید، پایان دهد، پاسخ جنابعالی به این اظهارات چیست؟، اظهار کرد: «اینها رویا و خیالپردازی است. مردم ایران برای دفاع و تسلیحات و نیازمندیهای خودشان نه از کسی خواهند پرسید و نه از کسی اجازه خواهند گرفت. ملت تصمیم خود را گرفته که قدرتمند و توانمند باشد. سلاح و موشک ما برای صلح است. اگر ایران سلاح نداشته باشد، اگر موشکهای ما ساخته نشود، یک عدهای هستند که باز دچار اشتباه محاسبات میشوند قبلاً هم دچار اشتباه محاسبات شدند و منطقه را به جنگ کشاندند. موشک ما برای صلح و دفاع است و برای تهاجم نیست. مقامات آمریکاییبدانند هر موقع از لحاظ فنی ما نیاز به تست موشک داشته باشیم، تست خواهیم کرد و منتظر اجازه آنها نخواهیم ماند.»
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: «درباره برجام توافق کرده و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را پذیرفتیم برای اینکه بتوانیم قدرت دفاعی خود را تقویت کنیم و این قدرت دفاعی هم به صراحت و هم به اشاره و به شکلهای مختلف در ۲۲۳۱ آمده است. آن آقای محترم را ارجاع میدهم که قطعنامه ۲۲۳۱ را یکبار دیگر بخوانند.»
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه در سال ۹۲ با شعار تعامل سازنده با جهان، مسائل هستهای را برطرف کردید و در انتخابات اخیر هم گفتید تحریمهای غیرهستهای را رفع خواهید کرد، در این مورد چه اقدامات عملی انجام خواهید داد، گفت: «در دولت یازدهم به مردم وعده داده بودم همه تلاشم را بهکار خواهم گرفت تا دیوار تحریم فرو ریخته شود، این کار بحمدالله انجام گرفت. البته بعضی دولتهایی که طرف تعهد ما هستند، خوب عمل کردند و بعضیها خیلی حداقلی عمل کردند ولی با این حال در چارچوب توافق جلو میرویم و به پیش خواهیم رفت. نسبت به بقیه تحریمها هم گفتم اگر خواست ملت ایران، چنین باشد و اگر همه به یک اجماع ملی برسیم، همه ارکان قدرت و اگر مقام معظم رهبری، هدایت این امر را بر عهده بگیرد، همه پشت سر مقام معظم رهبری خواهیم بود و این کار را انجام میدهیم این کار سخت است، اما شدنی است.»
روحانی تأکید کرد: «اگر اراده همه بر این موضوع باشد و حرکت بکنیم قدم به قدم میتوانیم. چرا این حرف را میزنم چون تحریم غلط و ظالمانه است و برخلاف اصول زندگی جوامع بشری و به ضرر همه است و به نفع کسی نیست بنابراین وقتی تحریم را نادرست میدانیم در برابر عمل نادرست آمادهایم، ایستادگی کنیم و آن عمل نادرست را از بین ببریم. دولت دوازدهم این آمادگی را دارد، امیدوارم شرایط لازم برای چنین حرکتی آماده شود.»
رئیسجمهوری در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار افه اسپانیا درباره اینکه شما در دور اول ریاست جمهوری گفتید عدهای اجازه ندادند به همه وعدهها عمل کنید و در دور دوم هم قول دادید مردم به آزادی بیشتری دست پیدا کنند در حالی که مخالفان شما هستند؟، تصریح کرد: «به طور طبیعی در جامعه ما افکار همه واحد نیست و در زمینه مسائل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، نظرات همه مردم کشور یکسان نیست ما ۸۰ میلیون جمعیت هستیم با آزادیهایی که داریم. یکسری مسایل جزو اصول و فرهنگ، دین و قانون اساسی است و همه قبول داریم، یکسری موارد هم هست که نظرات واحد نیست، و اصولا انتخابات برای همین است که مردم پای صندوق آرا بگویند در ۴ سال آینده چه راهی را می خواهند و همه آن را قبول کردیم . بحث ۲۴ میلیونی که به من رأی دادند یا ۴ میلیونی هم که در صف بودند و میتوانستند رأی بدهند، نیست، بحث این است که اکثریت قاطع مردم ایران یک راهی را انتخاب کردند.»
دکتر روحانی اضافه کرد: «همانطور که من امروز رئیسجمهور همه مردم ایران هستند همه مردم ایران هم این راه را پذیرفتند نه اینکه معتقد باشند یا مخالف نباشند، ممکن است عقیده نداشته باشد ولی اجرا بر این مبناست یعنی باید بر مبنای رأی اکثریت، جامعه اداره شود. البته به منافع اقلیت هم باید توجه شود، اما اداره کشور بر مبنای نظر اکثریتی است که در کشور رأی دادند.»
نیاز به نیروی جوانتری برای اداره کشور داریم
رئیسجمهوری در پاسخ به خبرنگار شبکه خبر مبنی بر اینکه در فرآیند انتخابات و پس از آن ابراز امیدواری کردید که دولت دوازدهم کارآمدتر از دولت یازدهم باشد، برای تحقق این هدف مهم چه تغییری در کابینه خواهید داشت؟، گفت: «ما نیاز به نیروی جوانتری برای اداره کشور داریم. در دولت یازدهم در یک شرایطی بودیم که اگر چه کلمه بحران برای توصیف آن خیلی تعبیر درستی نیست، ولی در یک شرایط سختی بودیم. تحریم و مشکلات بود، رشد منفی اقتصادی، خزانهها و انبارهای خالی که نیاز بود برای مقابله با آن از همه تجربه مدیریت کشور استفاده کنیم.»
روحانی اضافه کرد: «در اینجا میخواهم به ملت ایران بگویم بعضی از این وزرایی که با من کار کردند، دو سه بار از آنها خواهش کردم. خودشان میگفتند سنمان اقتضا نمیکند و کار را به کس دیگری واگذار کنید، اما بهخاطر تجربه ارزشمندی که داشتند، میدانستم اینها در آن شرایط حساس باید بیایند و کار را به عهده بگیرند.»
رئیسجمهوری اظهار کرد: «امروز شرایط تغییر کرده و معتقدم نه تنها در دولت، که به طور کلی سن مدیریت ما باید کاهش پیدا کند. چند ماه پیش به سازمان اداری و استخدامی دستور دادم در این زمینه کار کند تا سن مدیریت را ۵ سال کاهش دهیم. طرحی را برای استخدام جوانان نخبه در همه وزارتخانهها در سطح مشاورین وزرا برنامهریزی کردیم برای اینکه در آینده مسئولیت را به عهده بگیرند و دیروز هم در هیأت دولت در اولین جلسه بعد از انتخابات، به همه وزرا و معاونین، دو توصیه کردم؛ یکی بکار گرفتن جوانها و دیگری بکار گرفتن بانوان.»
روحانی ادامه داد: «امیدوارم با نیروی جوان و فعال ما و با حضور همه ملت در سراسر کشور بتوانیم هم دولتی کارآمدتر و هم حرکتی پرشتابتر به سمت اهداف ملیمان داشته باشیم و همانطور که گفتم کم اشتباهتر از دولت یازدهم باشیم.»
اولویت من عمل به وعدههایی است که دادهام
رئیسجمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی مبنی بر اینکه برخی با اظهارنظراتشان دنبال این هستند که سطح مطالبات از دولت دوازدهم را افزایش دهند و عدهای میگویند دولت باید برنامههایی را که کاندیداهای دیگر داشتند، اجرایی کند، تصریح کرد: «اولاً تلاش خواهم کرد و اولویت من عمل به وعدههایی است که دادهام. این معنایش این نیست که از نظرات گروهها و احزاب استفاده نکنیم، باید همه نظرات را مرور کنیم. حتماً در میان حرفهای آنها مطالبی هست که باید از آنها بهرهبرداری و استفاده کنیم.»
روحانی با اشاره به اینکه دیگران هم برای آینده کشور فکر کردند، اضافه کرد: «ما از بقیه کاندیداها و از نظرات و افکاری که ارایه کردند، استفاده میکنیم و خواهش میکنم همه مردم و همه احزاب به کشور خودشان کمک کنند. به این فکر نباشیم چه کسی انتخاب شده، فرد را به عنوان منتخب ملت در نظر بگیریم نه به عنوان حسن روحانی؛ به عنوان منتخب ملت ایران. همه به منتخب ملت ایران و به دولت آینده کمک کنیم و دست به دست هم دهیم تا بتوانیم کشورمان را سرزندهتر و آبادتر و با نشاطتر کنیم.»
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: «از تمام احزاب، گروهها و تفکرها خواهش میکنم به این نکته توجه کنند که نشاط با انقلاب و دین و منافع ملی مخالف نیست. بگذاریم مردم با نشاط باشند. یک جمله میگویم و امیدوارم از این جمله سوءاستفاده نشود. بیایید همانگونه که در هفته آخر ماقبل انتخابات با مردم رفتار کردیم، در این ۴ سال با آنها رفتار کنید.»
روحانی گفت: «چگونه خوش رفتاری کردیم تا همه پای صندوق آرا بیایند، درست است صندوق آرا صندوق سرنوشت و منافع ملی است. همین مردم باید کشور را بسازند و آینده مملکت را درست کنند. همین طور با مردم رفتار و به آنها احترام کنیم. مردم مراقب دین، کشور، اخلاق و خانواده خودشان هستند. مردم ما مردم دلسوز هستند؛ مردم را باور کنیم.»
رئیسجمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار انتیان کلمبیا مبنی بر اینکه راهکار شما برای توسعه روابط با کشورهای آمریکای لاتین چیست؟، اظهار کرد: «در زمینه مسائل اقتصادی میخواهیم با همه کشورها، براساس منافع متقابل کار کنیم و با آمریکای لاتین هم کار میکنیم. این منطقه یک پتانسیل بسیار ارزشمندی است. مردم بسیار خوبی دارد و استعدادهای بسیار فراوانی از لحاظ اقتصادی در این منطقه وجود دارد و برنامه توسعه روابط ایران با کشورهای این منطقه ادامه خواهد یافت.»
هر چه خواست اکثریت قاطع مردم باشد باید محقق شود
روحانی در پاسخ به این سوال که با توجه به اعتراضات رو به گسترش در ونزوئلا، به عنوان رییسجمهوری اعتدالگرا و میانهرو، آیا با آقای مادورو در رابطه با بحران سیاسی و اعتراضات رو به گسترش در این کشور صحبت میکنید؟، تصریح کرد: «اینکه عده ای از مردم در ونزوئلا موافقند و عدهای مخالف، در همه کشورها به همین صورت است اما تصمیمگیر ملت هستند. همه حرف ما در دنیا و منطقه این است؛ درباره سوریه، عراق و یمن هم اینها را میگوییم که برای ملتهای منطقه تصمیم نگیرید و بگذارید ملتها خودشان برای خودشان تصمیم بگیرند. درباره ونزوئلا هم نظر ما همین است که هر چه خواست اکثریت قاطع مردم باشد باید محقق شود و به طور طبیعی اساس مردمسالاری و دمکراسی همین است و دولت ونزوئلا هم استثنا نخواهد بود.»
رئیسجمهوری در پاسخ سوال خبرنگار روزنامه سیاست روز مبنی بر اینکه شما حقوقدان هستید و حکم بر هم زدن امنیت عمومی و ایراد خسارت مادی و معنوی به کشور را میدانید، چرا یکبار به طور شفاف درباره حصر صحبت نمیکنید؟، خاطرنشان کرد: «کشور دارای چارچوب و مقررات است و ما همه باید در پی اجرای مقررات در کشور باشیم. قوه قضائیه، قوه مجریه و قوه مقننه مسئولیتهایی دارند. ما در چارچوب قانون اساسی حرکت میکنیم.»
روحانی گفت: «من نسبت به حقوق تک تک شهروندان ایرانی، حتی ایرانیان خارج از کشور بدون استثنا مسئولم. هر کجا ببینم و احساس کنم حق یک ایرانی در داخل و خارج مورد تعرض قرار گرفته، یا اجحافی شده در حد توان خودم از او حمایت خواهم کرد. در مواردی هم که مربوط به قوه قضائیه میشود، از طریق وزیر دادگستری، از طریق مکاتبه مستقیم با دستگاه قضایی، از طریق جلسات مشترک قوای سه گانهای که روسای سه قوه دارند، موضوع را دنبال میکنم و خواهم کرد.»
رئیسجمهوری اضافه کرد: «یکی از اهداف ما در دولت دوازدهم اجرای منشور حقوق شهروندی است و همه باید دست به دست هم دهیم که حقوق شهروندی را به خوبی اجرا و پیاده کنیم و در این زمینه حق همه مردم برای ما حائز اهمیت است.»
چیزی اگر خلاف فرهنگ ملی ما، اسلام و مقررات و ارزشهای ملی مان باشد، به آن توجه نخواهیم کرد
روحانی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار پانا مبنی بر اینکه برای رفع دغدغه مقام معظم رهبری در مورد سند ۲۰۳۰ و تقویت آموزش و پرورش چه برنامه هایی دارید، اظهار کرد: « درباره ۲۰۳۰ وزیر خارجه، وزیر علوم و آموزش پرورش نامهای خدمت مقام معظم رهبری نوشتند و به طور مفصل مسأله ۲۰۳۰ را توضیح دادند که جمهوری اسلامی ایران تحفظ خود را از اول حفظ و اعلام کرده که چیزی اگر خلاف فرهنگ ملی ما، اسلام و مقررات و ارزشهای ملی مان باشد، به آن توجه نخواهیم کرد و قبلاً گفتم که علیالظاهر گزارشهایی خدمت مقام معظم رهبری داده بودند که ایشان را نگران کردند و در سخنرانیهایم به ایشان اطمینان دادم و الان هم اطمینان میدهم به همه ملت ایران که نه تنها بحث سند ۲۰۳۰ بلکه در مورد هر آنچه به عنوان مقررات بینالمللی است آنچه باید در مجلس تصویب شود به مجلس خواهد رفت و آنچه لازم به تصویب نیست، دولت در چارچوب سند بالادستی اقدام میکند.»
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه فرهنگ و آموزش و پرورش برای ما بسیار مهم است، گفت: «حدود ۱۲ میلیون نفر تحت تعلیم و تربیت هستند بنابراین همه توانمان را در این راه بکار خواهیم گرفت. بسیار متأسف هستم از آنهایی که در انتخابات سوء استفاده کردند. این خیلی بد است من در سخنرانیام گفتم هر چه به شخص من تهمت زدند حاضرم بگذرم و میگذرم، به هر حال خداوند از گناه ما میگذرد و ما هم باید از غیبت و تهمت دیگران بگذریم. ولی نسبت به تهمت هایی که درباره۲۰۳۰ گفتند، نمیگذرم بخاطر اینکه به معلمین و آموزش و پرورش و دین توهین کردند. به روستاها، حاشیه شهرها و شهرهای کوچک و بزرگ رفته و در خانه ها اعلامیه انداختند و دروغ گفتند، من میدانم طلبهها چقدر خوبند من میدانم حوزه علمیه یعنی چه، من در حوزه بزرگ شدم، یک عدهای رفتند طلبههای عزیز ما را تحریک کردند اینها را به عنوان رسالت اسلام فرستادند در روستاها و بلندگو دستشان دادند و در روستاها تبلیغ کردند که به این دولت رأی ندهید دین شما از دست میرود وا دینا وا اسلاما سر دادند. کار زشت و بدی کردند خدا از گناهشان بگذرد. مردم هم از گناهشان بگذرند، معلمین ما هم خودشان میدانند من هم به سهم خودم نمیگذرم.»
روحانی در پاسخ سوال خبرنگار جهان صنعت درباره سایه سنگین نهادهای فراقانونی در حوزه اقتصادی و آسیبهای این نهادها به بخش خصوصی و اقتصاد کشور و علت عدم برخورد با آنها گفت: «دو کار اساسی باید انجام دهیم که تاکنون راه ما کامل نبوده یکی اینکه اقتصاد را باید به مردم دهیم. البته من معتقدم فرهنگ و مسایل اجتماعی و خدمات اجتماعی را هم باید به مردم واگذار کنیم. دولت وظایف خود را انجام دهد در حدی که وظیفهاش است و قانون مشخص کرده است. مردم همه جا بهتر از دولت عمل میکنند بهتر از بخشهای خصولتی عمل میکنند. باید این شرکتها و بخشهای اقتصادی را در رقابت آزاد بگذاریم و به مردم دهیم و در این دولت باید این تلاش مضاعف شود.»
رئیسجمهوری افزود : «مسأله دوم شفافیت است همه چیز باید شفاف شود. اگر مالیات میدهم باید معلوم شود چقدر مالیات میدهم اگر نمیدهم باید بگویم که چرا نمیدهم. باید یک کسی شرکت عمومی غیردولتی را تفسیر کند. در دنیا خیلی از این چیزها وجود ندارد یا اقتصاد تعاونی ، خصوصی یا دولتی است. هر شرکتی باید شفاف عمل کند و به مردم گزارش دهند که سودشان چقدر است کجا سرمایهگذرای کردند، حقوقشان چقدر بوده است.»
همه ما بهخاطر دین و کشور و مملکت و ملتمان همهچیز را شفاف اعلام کنیم
روحانی افزود: «در موضوع حقوقهایی که در جریان انتخابات درست کرده بودند که البته دولت استقبال کرد و اشکالی از گذشته بود که رفع کردیم. در این موضوع همه پولی که گرفته شده بود و میگفتند غیرمنصفانه است کلاً ۲۳ میلیارد تومان بود و این را برگرداندیم ولی یک جایی باید میگفتیم که این نهادهای عمومی غیردولتی، این خصولتیها اینها حقوقشان چقدر بود اینها چقدر گرفتند و چکار کردند. من خیلی حرفها را در ۴ سال نزدم در دوره انتخابات نزدم، نمیزنم و نخواهم زد. بخاطر آرامش جامعه و بخاطر اینکه کشورمان را به پیش ببریم. اما خواهش میکنم همه ما بخاطر دین و کشور و مملکت و ملتمان همهچیز را شفاف اعلام کنیم.»
رئیسجمهوری تصریح کرد: «شفافیت یک اصل اساسی و مهم است و ان شاءالله لوایح مربوطه در این زمینه به زودی تقدیم مجلس شورای اسلامی خواهم کرد.»
تروریسم یک معضل بسیار بزرگی است
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرآنلاین درباره چگونگی ایجاد ثبات در منطقه و اینکه مبارزه با تروریسم را تا کجا میخواهید ادامه دهید؟ ، گفت: «تا آخر. تروریسم یک معضل بسیار بزرگی است، اولین ملتی که در این منطقه غیر از فلسطین که آنها زجرشان بیشتر از ماست، گرفتار تروریستها شد، ایران بود. بیش از ۱۷ هزار و ۵۰۰ نفر از مردم بیگناه ما را کشتند ولی به آنها پناه دادند و کمک کردند. هیچ کس مثل ما قربانی تروریسم نیست و هیچ کس مثل ما تجربه مبارزه با تروریسم را ندارد، الان چرا تروریستها نمیتوانند به کشور ما نفوذ کنند این همه پول خرج میکنند بخاطر اینکه تجربه بلندمدتی از اول انقلاب تا حالا داریم. دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی ما تجربه زیادی دارند و البته مردم ما در صحنه حضور دارند.»
رئیسجمهوری گفت: «جای تروریسم در بین مردم است مردم وقتی بیدار باشند تروریسم جا ندارد تا ورود پیدا کند. بنابراین همین هوشیاری و بیداری را باید حفظ کنیم. تروریسم برای همه خطرناک است و هر کجا است باید مبارزه با تروریسم را تا پایان ادامه دهیم.»
او در پاسخ به این سوال خبرنگار شبکه فونیکس چین که پرسید شما میگویید، میخواهید با جهان دوست باشید ولی گویا آقای ترامپ به این مساله توجه نمیکند، شما چه تدبیری در این زمینه دارید؟ ، گفت: «سیاست ما تعامل با جهان است. ما راهی برای پیشرفت و صلح و ثبات در جهان جز تعامل با کشورهای مختلف نداریم. با آمریکاییها هم اگر مشکل داریم، مشکل را آنها شروع کردند والا ابتدای انقلاب با آمریکا مشکل نداشتیم.»
روحانی اضافه کرد: «آمریکاییها در ایران سفارتخانه داشتند، گروه دیپلماتیکشان فعال بود، رفت و آمد و تجارت داشتند، شرکتهایشان از ما نفت میخریدند. ما مشکل نداشتیم، آنها در برابر ملت ما و علیه انقلاب ما دشمنی را شروع کردند والا اگر آنها دشمنی نمیکردند، ما با ملت آمریکا که دشمن نیستیم، ما با سیاستهای دولت آمریکا مخالف هستیم. امیدواریم آمریکا راهی را انتخاب کند که به نفع خود و جهان باشد و از این خشونتی که علیه ملتها و بویژه ملت ایران، از گذشته داشته، دست بردارد؛ این خواست ماست.»
رئیسجمهوری همچنین در پاسخ به این پرسش که شما در دوران تبلیغات انتخاباتی انتقاداتی به واردات کالاهای چینی داشتید، چه موضعی در این ارتباط خواهید داشت؟ ، اظهار داشت: «روابط بسیار خوبی با چین داشتیم و داریم. مردم ما نه با چین مخالفند و نه با کالای چینی. کالای کم کیفیت مردم را آزار میدهد. یکسری کالاهایی وارد کشور ما شده و یا میشود که دارای کیفیت خوب نیست. مردم ما میخواهند کالای با کیفیت باشد. به نظر من با توانمندشدن تولید ملی ما از این مسأله نجات پیدا میکنیم و روابط ما از سطح تبادل کالاهای مصرفی به سطح روابط استراتژیک سوق می یابد.»
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه خراسان مبنی بر اینکه در برنامه مکتوبی که منتشر کردید در تبلیغات انتخاباتی یکی از وعدههایتان ارتقای ۵ برابری معیشت حدود ۱۰ میلیون نفر از افراد کم درآمد کشور در سال ۱۳۹۹ بود، چه راهکارهای عملی برای تحقق این وعده دارید؟، تصریح کرد: «این بحث مربوط به الان نیست. از پارسال وقتی مقداری درآمد نفتی ما در سایه اجرای برجام بالاتر رفت، این بحث را با گروه اقتصادی مطرح کردیم که دریافتی افراد دهکهای پایین که وضعشان خوب نیست، افزایش یابد. این طرح برای پارسال است که به مجلس رفت و الان دریافتی همان ۸ تا ۱۰ میلیونی که اسم میبرید، نسبت به سال گذشته بیش از ۳ برابر شده است.»
رئیسجمهوری ادامه داد: «برنامه و وعده ما این بود که تا پایان این دولت دریافتی این عده ۵ برابر خواهد شد و حتماً این طور خواهد شد. اصلاً بحث انتخابات نیست. در ایام انتخابات هم نبود که این را طراحی کرده بودیم. در کتاب هم آمده و هدف ما این است که تا پایان این دولت در سال ۱۴۰۰ بتوانیم فقر مطلق را ریشهکن کنیم.»
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه آپا آذربایجان درباره برنامههای دولت برای گسترش روابط با این کشور به ویژه در عرصه حمل و نقلی خاطرنشان کرد: «آذربایجان همسایه خوب ما است که روابط خوبی از آغاز استقلال این کشور داشتیم و بهویژه در دولت یازدهم همفکری و هماهنگی بسیار خوبی با رییس جمهور آقای الهام علی اف برقرار شد. ملاقاتهای متعددی داشتیم و روابط را از سطح روابط دو جانبه بالاتر بردیم و برنامههای سه جانبه با آذربایجان و کشورهای مختلف داشتیم.»
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه نشست سه جانبه روسای جمهور ایران، آذربایجان و روسیه ادامه خواهد یافت و احتمالا نشست بعدی در تهران باشد، گفت: «در زمینه حمل و نقل یک طرح بسیار مهمی داریم که راه آهن ما از طریق آستارا به آذربایجان و از آنجا به روسیه، گرجستان و به کشورهای اروپایی وصل میشود و مسیر این راهآهن از رشت به آستارا به شکل مشترک بین ایران و آذربایجان اجرا خواهد شد.»
مردم پای صندوق جواب دادند
روحانی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار آرمان مبنی بر اینکه در مناظره انتخاباتی مخصوصاً آخرین مناظره، بداخلاقیهایی صورت گرفت آیا شما قایل به پیگیرد قضایی هستید یا در دولت آشتی ملی به فراموشی سپرده میشود؟، اظهارداشت: «در مناظرات انتخاباتی حرفهایی مطرح میشود و مطرح شد. نسبت به بنده هم مواردی بود که همانجا اعلام کردم اینها تهمت و ناصحیح است. قضاوت به مردم واگذار شد که مردم قضاوت کنند و قضاوت کردند و بهترین قاضی بعد از خدا، وجدان عمومی مردم و جامعه است. سومی قوه قضائیه میشود. دو جا شکایت رفته یکی پیش خدا و دیگری پیش وجدان عمومی. مردم پای صندوق جواب دادند. در مورد پیگرد قضایی از طریق قوه قضائیه فعلا قصدی ندارم.»
ما خیلی موسیقیهای سطح پایین را نمیپسندیم
رئیسجمهوری در پاسخ سوال خبرنگار روزنامه صبا مبنی بر اینکه با توجه به حمایت اهالی سینما در تبلیغات انتخاباتی، آیا قصد دارید وزیری را انتخاب کنید که از بدنه هنر باشد و در رابطه با موسیقی هم با توجه به اینکه در دوران تبلیغات مخالفین صددرصد موسیقی جزو موافقین شدند، آیا شما قول مساعدت میدهید که برگزاری کنسرتها در مشهد و غیره با لغو مجوز و ملوک الطوایفی نباشد، گفت: «در انتخابات ۹۶ همه با موسیقی صلح کردند. منتها ما خیلی موسیقیهای سطح پایین را نمیپسندیم. موسیقی، فرهنگ، سینما و همه بخشهای هنری برای مردم ایران خوب و پسندیده است، مردم ایران فرهنگ دوست هستند و سوابق تمدنی و فرهنگی ما با کشورها و ملتهای دیگر فرق میکند. حتماً دولت حمایت بیشتری از اصحاب فرهنگ خواهد کرد. البته در دولت یازدهم هم شرایط بهتر شد، سینماها فضاهای بیشتری یافتند و رغبت بیشتری به سینما پیدا شد. ساختن سینما بیشتر شد و موسیقی شرایط بهتری پیدا کرد. فضا عمومی بازتر شد. حتماً در دولت دوازدهم همین مسیر و راه را ادامه می دهیم، چون خواست مردم ما و خواست اصحاب هنر است. از همه ملت ایران و اصحاب هنر که حمایت کردند هم برای حضور مردم در انتخابات و هم از بنده، تشکر میکنم.»
حبس زن در خانه نه با منطق اجتماعی سازگار است و نه با منطق قانون و نه با منافع ملی
رئیسجمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری موج درباره برنامه دولت دوازدهم در حوزه زنان و بهبود وضعیت اجتماعی و اقتصادیشان، اظهارداشت: «در دولت یازدهم تلاش شد تا برای اشتغال جوانها و ایجاد فرصت برای خانمها، اقدامات خوبی داشته باشیم. خانمها خودشان توانستند در طول این ۴۰ سال بسیاری از فضاهای لازم را تصرف کنند. آنها در حوزه علم، دانش، مشاغل اجتماعی، حضور سیاسی مشارکت فعال دارند . در این انتخابات حضور خانمها، عین حضور آقایان است هیچ فرقی نمیکند بلکه بعضی جاها خانمها حضور فعالتری پیدا میکنند.»
روحانی خاطرنشان کرد: «در دوره قبل از دولت یازدهم خیلی از خانمها مشاغل خود را از دست دادند و در ۸ سال قبل ۸۵۰ هزار شغل از دست دادند و بیکار شدند اما در دولت یازدهم ۷۵۰ هزار شغل به دست آوردند این تفاوت کاملاً نشان میدهد که ما مصمم هستیم نسبت به خانمها آن وظیفهای که داریم یعنی وظیفه شهروندی و قانونی و شرعی را انجام دهیم.»
رئیسجمهوری افزود: «چرا یک خانم تحصیلکردهای که درس خوانده و زحمت کشیده و آماده است کار خوب انجام دهد از کار محروم شود؟ چرا باید حقوق کمتر بگیرد و فرصت مساوی نداشته باشد به همین دلیل هم حتی بخشدار، فرماندار و حتی سفیر زن رابرای اولین بار انتخاب کردیم و معاونتهای برخی وزرا که فنی بود را از خانمها انتخاب کردیم.در حوزه استاندارد، کتابخانه ملی معاونان رئیس جمهور و خیلی جاهای دیگری که میتوانستیم از خانمها استفاده کردیم این راه را باز هم ادامه میدهیم تا بتوانیم از توان آنها و استعداد آنها بهتر استفاده و بهرهبرداری کنیم.»
روحانی تصریح کرد: «این تفکر که مرد بالاتر از زن است و کار را بهتر از زن میتواند انجام دهد، صحیح نیست ، البته برخی مشاغل هستند که مردها مناسبترند و در یک مشاغلی هم زنها مناسبترند. خود خلقت ویژگیهایی برای مردها و زنها قرار داده است ولی مقام زن از مقام مرد پایینتر نیست، حبس زن در خانه نه با منطق اجتماعی سازگار است و نه با منطق قانون و نه با منافع ملی.»
رئیسجمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه سانای سوریه درباره اینکه رویکرد دولت برای مسائل سوریه و هماهنگی و همکاری با کشورهای دیگر در مبارزه با تروریسم بینالمللی و تکفیری چیست؟، گفت: «از ابتدای دولت یازدهم اعلام کردیم راهحل سوریه راه حل نظامی نیست. خوشحالیم امروز ایران، روسیه و ترکیه با هم در این زمینه تلاش و کار میکنند و امیدوارم این تلاش به ثمر بنشیند و با ایجاد آرامش و آتشبس در سوریه و مبارزه با گروهکهای تروریستی مثل داعش، بتوانیم فضایی را برای مردم سوریه ایجاد کنیم که بتوانند برای آینده خودشان تصمیمگیری کنند. ایران همه توان خودش را برای صلح و ثبات در سوریه بکار خواهد گرفت و این مسیر را ادامه خواهد داد.»
ما ناقض برجام نخواهیم بود و آغاز کننده نخواهیم بود
خبرنگار روزنامه جمهوری اسلامی از دکتر روحانی پرسید، در جریان تبلیغات انتخاباتی و همین الان مطالبی در مورد احتمال رفع تحریمهای فراهستهای گفتید، در حالی که هنوز بخش مهمی از تحریمها و محدودیتها در حوزه بانکی از زمان اجرای برجام باقی مانده و مخاطرات جدی برای اجرای سایر توافقات اقتصادی بوجود آورده است. بخش عمدهای از این اشکالات از طرف آمریکایی ها دارد اعمال میشود. آیا برنامه مشخصی برای وادار کردن آمریکایی ها به تن دادن به مفاد برجام در حوزه تحریمهای بانکی دارید؟ رئیسجمهوری در پاسخ اظهار کرد: «دو مسأله در این رابطه وجود دارد. یکی اینکه طرف مقابل ما به تعهد خودش در برجام عمل نکند و بخواهد تعهداتش را نقض کند. البته ما ناقض برجام نخواهیم بود و آغاز کننده نخواهیم بود. اگر یکی از کشورهای گروه ۱+۵ که احتمالش در مورد آمریکا وجود دارد و درباره بقیه کشورها بعید است چنین کاری انجام دهند، بخواهد تخلف کند ما حتماً به این تخلف پاسخ خواهیم داد.»
روحانی اضافه کرد: «قبلاً در این باره بحث و برنامهریزی کردیم و معلوم است چه کار میخواهیم بکنیم. خوشبختانه آمریکاییها در این روزهای اخیر که زمان تمدید موقت تحریمها بود و اگر این کار را نمی کردند، نقض برجام بود، این کار را انجام دادند. قبلاً هم گفته بودیم اگر این کار را نکنند، این نقض برجام خواهد بود. خوشبختانه علیرغم شعارهایی که میدادند درباره برجام این کار را کردند. نمیخواهم بگویم به سادگی، درباره آمریکاییها حداقل کار همیشه با سختی و مشکلات و با یک مسایلی همراه بوده، اما تحریمی که مربوط به هستهای بوده برداشته شده است.»
رئیسجمهوری تصریح کرد: «اما در عین حال ما در مسایل بانکی مشکلات دیگری هم داریم. تنها مسأله تحریم هستهای نبوده و مشکلات دیگری داشتیم که تلاشهایمان را برای رفع مشکلات ادامه میدهیم. در مسایل بانکی برخی از مسایل حل و فصل شده و برخی از مسایل هنوز به آن روالی که مطلوب ما است برنگشته اما این راه را ادامه خواهیم داد.»
روحانی تأکید کرد: «نسبت به بقیه تحریمها توضیح دادم که اگر خواست ملت و دستور رهبری باشد ما دنبال میکنیم.»
رئیسجمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار الوفاق که رقابت کشورهای منطقه برای اعلام تبریک به دکتر روحانی را نشانه اهمیت روابط با ایران دانست و پرسید که \"در پاسخ به این پیامها برنامه دولت دوازدهم در راستای گسترش روابط با کشورهای منطقه، بخصوص کشورهای عربی و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس چیست؟، گفت: «خواست ما توسعه روابط است. واقعاً دلمان میخواهد در بحرین هم دولت بحرین به افکار عمومی خودش احترام بگذارد و به آنجا هم ثبات برگردد.»
روحانی افزود: «آیا رفتاری که امروز عمان و کویت با ما دارند، رفتار بهتری نیست و موضعگیری آنها، موضعگیری بهتری برای منطقه نیست؟ از بقیه کشورهای منطقه میخواهیم همین راه را انتخاب کنند و ادامه دهند، منتها در این راستا باید منافع منطقه و منافع مشترکمان را در نظر بگیریم. البته نسبت به عربستان سعودی همین قدمی که برداشته شد برای اینکه زائرین ما بتوانند به زیارت خانه خدا مشرف بشوند، قدم خوبی بود. یک قدمی در مسیری بود که میتواند مشکلات و گرهها را به تدریج باز کند اما، ما آمادگی داریم برای اینکه با کشورهای منطقه، با همسایگان، با دنیای عرب و اسلام روابط بهتر و نزدیکتری داشته باشیم و امیدواریم آنها هم بدانند روابط نزدیک با ایران به نفع آنها و به نفع کل منطقه خواهد بود. البته ایران کشوری نیست که با یک جمله تحریک شود و یا تحریکپذیر باشد. همه دنیا میدانند منطقه بدون ایران به ثبات و امنیت کامل نخواهد رسید.»
انتهای پیام/