بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، این کتاب بهکوشش محمدحسین عزیزیخرانقی با همکاری فریدون بیگلری، امالبنین غفوری و جبرئیل نوکنده منتشر شده است.
در پیشگفتار این کتاب آمده است:
«کشور ایران بهدلیلِ داشتن ظرفیتهای طبیعی و فرهنگی یکی از شاخصترین مناطق بهشمار میرود و یکی از خاصترین مناطق اقلیمی و آبوهوایی ایران بیابان لوت است.
لوت، علاوهبر ویژگیهای بسیار منحصربهفرد طبیعی و اقلیمی، خاستگاه و پرورشدهنده فرهنگهای بسیار خاصی از دوران پارینهسنگی تا اواخر دوره مفرغ (هزاره سوم پیشازمیلاد) است.
بیابان لوت یکی از غنیترین نواحی معدنی ایران است و همین عامل موجب شکلگیری اولین جوامع صنعت فلز در این منطقه شده است و شواهد باستانشناختی بیانگر رشد و توسعهای فن در کنار دیگر فناوریهای صنعتی در این نواحی است.»
در مقدمه این کتاب نیز آمده است:
«بیش از صد سال از شروع مطالعات باستانشناسی در ایران میگذرد و بیشتر بخشهای این سرزمین مخصوصاً نیمه غربی آن موردتوجه پژوهشگران و باستانشناسان قرار گرفته است و سیر تحول و تکامل فرهنگهای انسانی از ادوار پارینهسنگی تا دوران متأخر نسبتاً شناخته، معرفی و مطالعه شده است؛ اما نیمه شرقی ایران بهدلایل مختلف و مخصوصاً شرایط اقلیمی و جغرافیایی کمتر موردتوجه قرار گرفته است.
مطالعات باستانشناسی در بیابان لوت با کاوش در دو محوطه کلیدی ”شهر سوخته“ در بخش شرقی آن شهداد و بخش غربی آن آغاز شد و همچنان نیز پس از حدود نیم قرن از شروع این فعالیتها، هنوز آگاهیهای عمده باستانشناختی ما در دوره پیشازتاریخ از این محدوده مربوط به همین دو محوطه است.
هرچند که بررسیهای میدانی در سالهای اخیر توسط باستانشناسان ایرانی در این نواحی انجام شد و در این مجلد نیز بخشهایی از آن منتشر شده محوطههای شاخص و بسیار همچنان بدون هیچ مطالعهای وجود دارند که درصورت انجام پژوهشهای هدفمند، بلندمدت و میانرشتهای، دانستههای ما را از این دوران طولانی از پارینهسنگی تا پایان دوره پیشازتاریخ متحول خواهند کرد.»
انتهای پیام/