بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایلام، در ایلام افطار به «سرشیم» و غذای سحر به «پاشیم» یا «سحوره خور» معروف است و مردم تا حد ممکن افطار را که شامل شیرینیها و حلوای محلی است دستهجمهی تناول کنند، برای این کار، گاه نانی بسیار نازک به نام «شلهکینه» میپزند که در شیرهخرما یا عسل و روغن و کره محلی خیس میدهند و با آن افطار میکنند.
قدیمتر که مانند امروز وسایل سرمازا نبود، اگر مثل چنین ایام و سالهایی رمضان با فصل گرما تقارن پیدا میکرد از کوزه و مشک برای خنک نگه داشتن آب بهره میگرفتند و کوزههای افطار را معمولاً از آب و چشمه پر میکردند.خروس خوان؛ ساعتی برای بیداری
پیشترها در شهرها و هماکنون در برخی مناطق روستایی و عشایری مردم با طنین سهگانه «خروس خوان اول» سه ساعت به اذان مانده معمولاً برای مهیا کردن غذای سحر برمیخیزند و در «خروس خوان دوم» که فقط یک ساعت به اذان صبح مانده است، اهل خانه و همسایهها را بیدار میکنند تا سحری تناول کنند و با «خروسخوان سوم» به پیشواز اذان صبح رفته و از خوردن امتناع میکنند.
«ساج علی»، یادی از بخششهای مولای متقیان
در ایلام، رسم است که در شبهای قدر و احیا برای تازه درگذشتگان خروس قربانی میکنند و به همراه پلو برای نیازمندان میفرستند و طبقی که این غذا بر روی آن قرار داده میشود به «ساج علی» معروف است که به بخششهای مولای متقیان در شبهای گهربار قدر اشاره دارد.
فضای استان ایلام بهخصوص شهر ایلام همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان رنگ و بویی معنوی به خود میگیرد.
چندین روز مانده به ماه رمضان مردم با حضور در تکایا، مساجد و حسینیهها اقدام به غبار روبی آنها میکنند تا از این طریق مراکز دینی را برای میهمانی ماه خدا مهیا کنند.
هیئات مذهبی با حضور فعال جوانان و نوجوانان خود در کنار بزرگان محله در مساجد عطر دلانگیز رمضان را برای نمازگزاران و روزهداران نوید میدهند.
در این میان با نصب بنرها و تابلوهای مرتبط با رمضان در این مراکز فضای استقبال از ماه الهی دوچندان میشود بهطوری که زمینه لازم برای مردم محله فراهم میشود.
همین امر باعث میشود تا سال اولیها نیز به این حس معنوی تشویق شده و لذت بندگی ماه خدا را تجربه کنند.
فراهم کردن همین زمینهها و یادآوری روزهداری برای مردم قبل از شروع ماه مبارک باعث میشود تا مردم استان به پیشواز ماه بندگی خدا بروند.
همبن که ماه رمضان شروع میشود؛ مردم ماه بندگی خدا را به یکدیگر تبریک می گویند و از یکدیگر التماس دعای خیر میکنند. یکی از آداب مردم استان ایلام با شروع ماه رمضان پختن آشهای مخصوص این ماه است به طوری که برای افطار از آن استفاده میکنند، آش رشته محلی از جمله انهاست که طرفداران بسیاری دارد.
علاقه مردم ایلام به این آش محلی به حدی است که در اکثر مغازههای شهر بهفروش نیز میرسد و مورد استقبال ویژه روزهداران قرار میگیرد.
یکی دیگر از آداب ماه رمضان این است که محلهها و مساجد از مبلغین و روحانیون برای این ماه دعوت میگیرند تا بیشتر از فضائل رمضان بهرهمند شوند.
در نهایت همه سعی میکنند تا از فضائل این ماه بهرهمند شوند و تا پایان ماه فضای معنوی ماه ضیافتالله در سراسر استان حس میشود.
انتهای پیام/