روش پخت 25 نوع نان سنتی در غرب خراسان‌رضوی مستندنگاری شد

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان سبزوار گفت: «حوزه پژوهشی سبزوار روش پخت 50 نوع نان سنتی غرب خراسان‌رضوی را موردمطالعه قرار داد که از میان آن‌ها، 25 روش برای ثبت در فهرست آثار ملی ایران گزینش و مستندنگاری شد.»

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان‌رضوی، محمود سلیمانی رئیس اداره میراث‌فرهنگی شهرستان سبزوار، امروز یکشنبه 11 تیر 96، با اعلام این خبر افزود: «آنچه در شهرستان سبزوار درباره پخت نان عمومیت داشته بیشتر در فرهنگ نوروز مشاهده می‌شود. پخت نان با آداب و رسوم ویژه‌ای همراه بوده که به‌صورت تجمیعی (فامیلی یا همسایه‌ای) در خانه‌ای که تنور داشته انجام می‌شده است.»

او افزود: «نان‌هایی که در شهرستان بیشتر رواج داشته‌اند فراورده‌های جو و گندم بوده‌اند و از شناسایی و اهلی کردن این غلات تا آس کردن با فناوری دستاس، خراس، باد‌آس و آس آبی، حکایت سیر تحول تولید آرد را در خود دارد و وجود 500 آس آبی در سبزوار و کثرت و پراکندگی بقایای دستاس در محوطه‌های تاریخی و باستانی سبزوار مؤید این موضوع است.»

سلیمانی گفت: «آنچه امروز در زمینه نان مرسوم است انواع نان فتیر جو، سرقلفی، فتیر مسکه، آجاری، علفی، جزغاله‌ای، لایه، گردویی، کنجدی، پیازی، نون‌خرما، نون گورس (ارزن)، نون گوجه، نون زیره، نون با هسته زردآلو، نون کمای که هر کدام به‌شیوه خاص خود و به‌نسبت فصول مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.»

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان سبزوار اضافه کرد: «مراسم پخت نان به‌صورت تجمیعی اهمیت زیادی دارد که عنصر همدلی، تعامل و مشارکت که یکی از فرهنگ‌های اصیل ایرانی‌اسلامی است در این مراسم بسیار بارز و چشمگیر است و همین نوع نگاه در زندگی مردم به تمام فعالیت‌های آنان در جامعه تسری پیدا کرده است.»

او افزود: «مستندنگاری روش پخت 25 نوع نان سنتی غرب خراسان‌رضوی در شهرستان‌های سبزوار، جوین، جغتای، داورزن، ششتمد و خوشاب انجام شده است.»

انتهای پیام/

کد خبر 1396041126