راهنمایی گردشگران راهی برای ایجاد اشتغال پایدار

ایجاد اشتغال فراگیر از طریق تقویت رشد اقتصادی اشتغال‌زا و تحرک‌بخشی به بازار کار کشور از جمله مهم‌ترین اهداف ابلاغی در  «برنامه اشتغال فراگير در سال 1396» است.

یکی از رسته‌های مورد توجه در بخش گردشگری «کسب‌وکارهای مرتبط با راهنمایان تور» عنوان شده است. تقویت جایگاه راهنمایان تور هم می‌تواند به صنعت گردشگری کشور رونق ببخشد و هم موجب اشتغال‌زایی پایدار در کشور بشود. در واقع در راستای ایجاد اجماع ملی برای توسعه اشتغال و فعال‌سازی تمامی ظرفیت‌های ملی و منطقه‌ای به‌منظور ایجاد فرصت‌های شغلی به‌خصوص برای جوانان دانش‌آموخته دانشگاهی، باید به این رسته در زیربخش گردشگری توجه شود. 
ایجاد فرصت‌های شغلی پایدار با تأکید بر استفاده از توسعه فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان و آینده‌نگری نسبت به تحولات آن‌ها در سطح ملی و جهانی، از جمله اهداف اعلام‌شده در این برنامه است. بنابراین  توجه به جایگاه شغلی راهنمایان تور می‌تواند در بحث اشتغال‌زایی مفید باشد. 
یکی از عناصر مهم در توسعه صنعت گردشگری هر کشوری راهنمایان تور هستند. این راهنمایان به‌صورت مستقیم با گردشگران سروکار دارند. بر همین مبنا نقش تاثیرگذار آن‌ها در این عرصه است که باید با شناخت و به‌درستی مورد توجه جدی قرار گیرد. راهنمایان تور به‌نوعی سفیران گردشگری و معرف فرهنگ، تاریخ و تمدن و زیبایی‌های یک کشور و منطقه هستند. این راهنمایان ارائه‌کننده تصویری جامع و کامل از یک کشور و یک منطقه جغرافیایی به گردشگران هستند. از‌این‌رو تقویت جایگاه آنان و کسب‌و‌کارهای مرتبط با راهنمایان تور از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 
در صنعت گردشگری راهنمایان به‌عنوان یکی از عناصر پایداری فرهنگی محسوب می‌شوند. یک راهنمای تور ارائه‌کننده اطلاعات، تسهیل‌کننده روابط اجتماعی و معرف مبانی فرهنگی جامعه میزبان است. از‌این‌رو باید جایگاه شغلی مستحکمی داشته باشد تا بتواند به جذب گردشگر بیشتر کمک کند. راهنمایان گردشگری علاوه بر مهارت‌های ارتباطی و آگاهی به تاریخ و ویژگی‌های مقصد گردشگری، باید انگیزه و تعهد بالایی در قبال گردشگران داشته باشند. برای ایجاد این انگیزه در راهنمایان تور باید شغل آنان بیش از گذشته مورد توجه قرار بگیرد. 
در همین راستا سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در چند ماه اخیر در رایزنی با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی توانسته است راهنمای گردشگری را به‌عنوان شغل ثبت کند. این امر در ایجاد حس امنیت شغلی در میان راهنمایان گردشگری مؤثر بوده است. تلاش‌ها در این راستاست که راهنمایان گردشگری با دغدغه‌های معیشتی و شغلی مواجه نباشند تا بتوانند نسبت به جذب هرچه بیشتر گردشگران به کشور فعالیت کنند.
بر اساس ابلاغ «برنامه اشتغال فراگير در سال 1396» تلاش سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بر این است که ضمن ایجاد امنیت شغلی در میان فعالان حوزه تورگردانی و راهنمایان تور فرصت‌های تازه‌ای در این زمینه فراهم کند تا تعداد بیشتری  اشتغال‌زایی کند.  خوشبختانه کشور ما زمینه‌های فراوانی برای توسعه گردشگری دارد و می‌توان امید داشت تعداد بیشتری از تحصیل‌کردگان رشتهِ‌های مرتبط با گردشگری در زمینه راهنمایی تور مشغول‌به‌کار شوند.

* فؤاد شمس، کارشناس‌ارشد جغرافیا و برنامه‌ریزی گردشگری

انتهای پیام/

کد خبر 1396041713