کتاب «کوه‌ها و دشت‌ها: ایران باستان و بین‌النهرین» منتشر شد

پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری کتاب کوه‌ها و دشت‌ها (ایران باستان و بین‌النهرین) را با هدف آشنایی با مراودات ایران و بین‌النهرین منتشر کرد.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، در پیشگفتار این کتاب به‌قلم پال کالینز، نویسنده آن، آمده است: «در بسیاری از روایت‌های تاریخی دنیای باستان، خاستگاه همه شکوفایی‌های فرهنگی را بین‌النهرین دانسته‌اند، اما با درنظر گرفتن شهرها و معماری‌های ماندگار، زمام امورداری حکومت، مذهب منسجم، جنگاوری و تجارت و هنر خارق‌العاده که خاستگاه زندگی کنونی ماست، باید حضور فعال ایران را نیز درنظر بگیریم.

در ادامه آمده است: «این کتاب سعی دارد تا با پژوهش در باستان‌شناسی و تاریخ ایران و بین‌النهرین و با درنظر گرفتن مدارک قابل‌توجه در شش هزاره، به تبیین مراودات بین آن دو دست یابد.»

در بخش دیگری از کتاب به‌قلم عباس مقدم، مترجم کتاب، آمده است: «با خواندن این کتاب درس‌های فراوانی می‌آموزیم. علاوه‌بر فهم برهم‌کنش‌ها که زیربنای پیشرفت‌های خاور نزدیک بوده است، می‌آموزیم که بسیاری از حکایت‌های ناگفته ما در اشیایی نهفته است که سالیان درازی است فقط ظاهر آن اشیا را نظاره‌گر بوده‌ایم.»

مقدم، که ترجمه کتاب را به استاد خود دکتر صادق ملک‌شهمیرزادی تقدیم کرده است، می‌افزاید: «درس دیگری که می‌توان از این کتاب آموخت روش پسندیده ادای دین به میهن است که برخی از هم‌میهنان ما در راه شناساندن درست هویت ملی بدان همت می‌گمارند.»

در ادامه آمده است: «این کتاب، همان‌گونه که نویسنده بیان داشته، برآمده از پژوهشی است که او بر یافته‌های حاصل از کاوش‌های باستان‌شناختی موزه آشمولین در مناطق خاور نزدیک صورت داده است.»

نویسنده در این کتاب از یک سو تلاش کرده تا نشان دهد که به یافته‌های مادی پایبند است و از طرف دیگر، برای خواندنی شدن روایتش از برخی رخدادهای باستانی که در کتب تاریخی آمده شاهد آورده که شاید در درستی آن روایت‌ها تردیدهایی وارد باشد. البته چنین رویکردی از ارزش کتاب نمی‌کاهد خصوصاً برای مخاطبانی که در پی روایتی روان و تا حدی مستند از دنیای باستان هستند بسیار جذاب نیز خواهد بود.

سید‌محمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، نیز در پیشگفتار کتاب کوه‌ها و دشت‌ها (ایران باستان و بین‌النهرین) نوشته است: «علم باستان‌شناسی از بدو تأسیس تا به امروز راه درازی پیموده است: به بسیاری از پرسش‌های ما پاسخ داده و ابهامات بسیاری را درباره گذشته بشر مرتفع کرده است؛ ولی هر قدر این دانش پیش‌تر آمده، ضرورت تجدیدنظر در مفروضاتش نیز آشکارتر شده است. چه‌بسا اموری که در طول این زمان بدیهی پنداشته شده، لیکن به‌تدریج در صحت آن تردید شده است.»

بهشتی می‌افزاید: «تمرکز بر بین‌النهرین مانند خاستگاه بسیاری از دستاوردهای فرهنگی بشر ازجمله شهرنشینی، بدون درنظر گرفتن ارتباطاتش با سرزمین‌های مجاور ازقبیل همین دعاوی است. همان‌طور که پال کالینز، نویسنده کتاب، به‌درستی در مقدمه بدان اشاره کرده، مدت‌ها باستان‌شناسان، بین‌النهرین را با غایت فهم جهان حاشیه مدیترانه موردتوجه قرار دادند تا از این رهگذر پاسخی برای پرسش‌های خود درباره منشأ تمدن غربی بجویند.»

انتهای پیام/

کد خبر 1396050326