بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری قزوین، محمدعلی حضرتیها، مدیرکل میراثفرهنگی این استان، شنبه 7 مرداد 96، ضمن اعلام این خبر، با تأکید بر ضرورت حفاظت و نگهداری از مواریث ارزشمند تاریخی گفت: «برجمقبره بزرگ منطقه تاریخی سمیران موسوم به برج ساسان که در مجاورت قلعه تاریخی سمیران و در حوضه آبگیر سد سفیدرود واقع شده از آثار نفیس و ارزشمند تاریخی مربوط به اوایل دوره اسلامی (و بهاحتمال زیاد دوره سلجوقی) است که اسلوب معماری و تزیینات آجرکاری موجود در این بنای باشکوه، درعینسادگی، نمایانگر جلوه زیبایی از معماری دوران اولیه اسلام است.»
او با اشاره به روند بهسازی و مرمت صورتگرفته در این بنای تاریخی، اظهار کرد: «با توجه به آسیبهای واردآمده به این بنای تاریخی و تخریب بخشهایی از آن در طول زمان، استحکامبخشی به جدارههای سنگی برج و دانهگذاری آن با تکنیک ساخت قدیم و مطابق با الگوهای اولیه در سنوات گذشته تحت نظارت مرمتگران این ادارهکل صورت گرفت و مرحله جدید بهسازی و مرمت این بنا نیز از اواخر تیرماه سال جاری آغاز شده است.»
مرمت بنا از محل اعتبارات ملی
او افزود: «پاکسازی پیرامون بنا، پیبندی و سفرهسازی بنا با استفاده از مصالح بومآورد محلی، استحکامبخشی به بدنه بنا، تکمیل و اصلاح قوس دهنه ورودی بنا و بازسازی پلکان مارپیچ مطابق با الگوهای اولیه ساخت بنا با صرف هزینهای بالغ بر ۲میلیارد و ۳۰۰میلیون ریال از محل اعتبارات ملی میراثفرهنگی ازجمله اقداماتی است که در این بنا در دست اجراست.»
برجهای دوگانه سمیران از آثار تاریخی ارزشمند دوره اسلامی است که در مجاورت قلعه سمیران در حوضه آبگیر سد سفیدرود بالای تپهای مرتفع واقع شده و برج بزرگ موسوم به برج یا قلعه ساسان با شماره ۲۳۱۲ در تاریخ 78/1/14 در فهرست آثار ملی کشور بهثبت رسیده است.
بناى قلعه ساسان برجى با طرح هشتضلعى که در قسمت پایین آن دورتادور دیوارى به ارتفاع ۲ متر قرار دارد. طول هر ضلع برج از خارج 6.50 سانتیمتر است. این بنا بهدلیل در دسترس نبودن، بهطور کامل سالم مانده و یک پنجره و یک در با سردرى بلند و باشکوه دارد.
پنجره برج در جانب شرق و درِ آن در جانب جنوب واقع است. قوس در و پنجره هر دو شبیه قوسهاى جناغى است. اطراف قوسهاى مزبور ۳ دوره یا ۳ قاب قرار دارد که درعین سادگى، بهعلت ارتفاع چشمگیر قوسها بهصورت باشکوهى جلوهگر شدهاند. در گذشته، روبهروى درِ بنا پلکان پهنى نیز وجود داشته که درحالحاضر ویران شده و هر ضلع خارجى بنا بهصورت طاقنمایى در میان دو ستون مدوّر قرار دارد که در جهت طولى به دو بخش تقسیم شده است.
پوشش زیرین بنا بهکمک هشت ترنبه و هشت شکنجى رسمى ۱۰مترى برپا شده است. کاربندى مزبور در کنجها بهصورت ترنبههاى کمعمق و در حد فاصل آنها، با نقش گشنیزمانند بهوجود آمده است.بهاحتمال زیاد، سقف بناى مزبور داراى دو پوشش بوده که پوشش خارجى آن هرمىشکل و شبیه برج «شبلی»بوده است؛ ازاینرو، مىتوان این بنا را از نخستین و کهنترین بناها با گنبد دوپوسته بهشمار آورد. این بنا در دورههاى بعد از دوره ساسانى و دوره آلبویه ساخته شده و ازاینرو، حائز اهمیت است.
انتهای پیام/