بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گلستان، یکی از شیرینیهای سنتی شهرستان گرگان برای پذیرایی از میهمانان، نان پادرازی است که در بین مردم گرگان به «نونعیدی» نیز معروف است؛ البته «نونعیدی» خود مجموعهای است از شیرینیهای سنتی این شهرستان ازجمله نون خرمایی، نون پادرازی خشک، سرغربیلی و نون زنجبیلی.
نون پادرازی از مواد اولیهای چون آرد گندم، شکر، کره حیوانی، خمیر مایه و سیاهدانه تشکیل شده است.
در مراحل مختلف پخت نان پادرازی از ابزار و اشیای متعددی استفاده میشود، ازجمله از لگن برای آمادهسازی خمیر، کاسه برای پیمانه مواد اولیه، وردنه چوبی ساده برای پهن کردن خمیر پادرازی روغنی و وردنه چوبی شیاردار برای پهن کردن خمیر پادرازی خشک و ایجاد شیار در رویه نان، شانه برای نقشزنی رویه شیرینی و جلوگیری از پف کردن خمیر نان، سینی فلزی برای پهن کردن و فرمدهی به خمیر، سینی برای پخت در فر، تنور سنتی یا فر شیرینیپزی که برای پخت نان زنجبیلی آن بهکار میرود.
در گذشته پخت شیرینیهای سنتی گرگان در منازل و غالباً بهصورت گروهی انجام میشد اما امروزه علاوهبر این روش، بهدلیل تقاضای مردم و بالا رفتن سرعت زندگی و کم شدن فرصتها، پخت اینقبیل شیرینیها کمتر در منازل صورت میگیرد و پخت این شیرینی در برخی از کارگاههای قنادی و بهصورت مکانیکی نیز انجام میشود.
نون پادرازی یکی از کمشیرینترین و سادهترین شیرینیهای سنتی عید گرگانیها بهشمار میرود که بهعلت استفاده از شکر کم، برای آن دسته از مصرفکنندگان که مشکل دیابت دارند و نمیتوانند از محصولات مختلف شیرینی استفاده کنند مناسب و موردپسند است.
طرز تهیه نان پادرازی با عنوان میراثفرهنگی ناملموس بهشماره 1161 در سال 1394 در فهرست آثار ملی بهثبت رسیده است.
انتهای پیام/