بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری قزوین، محمدعلی حضرتیها، مدیرکل میراثفرهنگی این استان، امروز شنبه 14 مرداد 96، با اعلام این خبر گفت: «گنبدخانههای سنگی روستای کلج در طارم سفلی موسوم به ”دوگنبدان“ در شمالغرب این روستا نزدیک باغات زیتون منطقه و بهفاصله پنج متر از یکدیگر واقع شدهاند که براساس شواهد باستانشناختی از آثار ارزشمند مربوط به دوران اسلامی هستند و بهلحاظ مکان قرارگیری و سبک معماری بنا واجد ارزشهای تاریخی فراواناند.»
او افزود: «با توجه به واقع شدن گنبدخانههای تاریخی روستای کلج در منطقهای باستانی و امکان وقوع هر گونه تخریب، تعرض و حفاریهای غیرمجاز ازسوی ویرانکنندگان بناهای تاریخیفرهنگی در این منطقه، در مراحل اولیه ساماندهی این دو اثر آواربرداری و انجام مراحل پیگردی برای دستیابی به بقایای اثر و آبراههها هماکنون تحت نظارت مهران یعقوبی درحال انجام است.»
حضرتیها اضافه کرد: «براساس مطالعاتی که تاکنون صورت گرفته، این بنا مربوط به دوران اسلامی، سدههای 4 و 5 قمری، است و بهاحتمال زیاد دارای کاربریهای آیینی بوده است.»
او اظهار کرد: «پس از انجام مطالعات پیگردی، عملیات اجرای ساماندهی و مرمت این دو اثر تاریخی شامل ساماندهی محوطه، استحکامبخشی و مرمت بدنههای سنگی گنبدها، اجرای اندود گچ روی بدنهها و بندکشی با اعتباری معادل 500میلیون ریال از محل اعتبارات ملی انجام خواهد شد.»
بنای تاریخی دوگنبدان کلج در شهرستان قزوین، بخش طارم سفلی شمالغرب روستای کلج، قرار گرفته و در تاریخ 1390/10/8 بهشماره 30727 در فهرست آثار ملی بهثبت رسیده است.
بناهای دوگنبدان در پلان چهارگوش و با مصالح سنگ،گچ نیمکوب و گل ساخته شدهاند و سردابه دارند. کاوشهای غیرمجاز بسیاری در این بناها انجام شده و پس از نبش کف سنگی هر دو بنا محتویات داخل قبور از بین رفته است. تکهاستخوانها و بخشی از یک جمجمه انسان نشاندهنده کاربری سرداب برای تدفین است.
ارتفاع این بناها درحدود 3.5 متر بوده و سطوح داخلی دیوارهای آنها همانند چهارطاقیهای موجود در گورستان قدیمی کلج با اندود گل و گچ پوشیده و کنجها و زوایای داخلی با عناصر تزیینی گوشهسازی شده و در دیوارهای جانبی از داخل بنا طاقچههای کوچکی تعبیه شده است. دیوارها با سنگهای تراشخورده چهارگوش و سقف نیز با استفاده از سنگهای لاشه ساخته شده و از ملاط گچ نیمکوب برای چسباندن مصالح بهخوبی بهره بردهاند.
آثار کاوشهای غیرمجاز بیشماری در دیوارها، سقف، کف، ورودی و پیرامون هر یک از گنبدها دیده میشود که سبب ویرانی بخشهایی از بناها شده و ورودی بناها بهارتفاع 1.5 متر و پهنای نیم متر و ارتفاع کل بنا با احتساب سردابه زیرزمینی آن در حدود پنج متر است.
انتهای پیام/