درختان سرخدار را می‌توان میراث زنده و شاهکار طبیعی ایران دانست که با توجه به نوع تنوع زیستی و حفظ ذخایر ژنتیکی و بوم‌شناختی، گونه‌های یگانه و مهم باقی‌مانده از دوران سوم زمین‌شناسی هستند.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گلستان، مطالعات فسیل‌شناختی قدمت درختان سرخدار را به بالغ بر 190میلیون سال می‌رساند. جنگل سرخدار دره پونه آرام گلستان در شهرستان علی‌آباد کتول به‌مساحت حدود 100 هکتار در دره پونه آرام و در روستای سیاه رودبار قرار دارد و ارتفاع سرخدار در این جنگل‌ها به 30 متر می‌رسد.

داشتن چنین ارتفاعی برای درختان سرخدار پونه آرام سیاه در رودبار پدیده‌ای است که به‌لحاظ جنگل‌شناسی فقط در ایران و در جنگل‌های این منطقه دیده می‌شود و به این ترتیب اهمیت و توجه به این تاریخ زنده جنگل‌های هیرکانین را بیشتر از همه اوقات نشان می‌دهد و آنچه در گلستان می‌روید پدیده‌ای استثنایی است.

پوشش گیاهی این منطقه با عملکرد پدیده آب‌وهوایی، ارتفاع و موقعیت جغرافیایی و خاک منطقه ارتباط مستقیم دارد و این میان، خاک، درجه حرارت و رطوبت از مهم‌ترین عوامل تعیین‌کننده در نوع و زمان رشد گیاهان منطقه است.

ویژگی‌های خاص این منطقه، رویشگاه درختان کهنسال سرخدار دره پونه آرام را به میراثی زنده و شاهکار طبیعی ایران تبدیل کرده است و با توجه به اهمیت موضوع، به‌جهت حفظ و حراست، پرونده ثبت اثر توسط واحد ثبت اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان تهیه شده و با طی کردن مراحل قانونی در سال 1395 به‌شماره 346 در فهرست میراث طبیعی ملی ایران به‌ثبت رسیده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1396052221