بهگزارش خبرنگار میراثآریا، محمدحسن طالبیان معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی امروز شنبه 25 آذر 1396 در مراسم افتتاح هفته پژوهش گفت: «در سالهای اخیر بسیار تلاش شد این مسئله محقق شود که پژوهش و اجرا از هم جدا نیستند و پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری و معاونت میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی کارها را در کنار هم و با کمک هم پیش ببرند.»
او افزود: «پژوهش، مطالعه، پایش و مستندسازی در امر اجرا، ساماندهی، مرمت و حفاظت نقش ۷۰ تا ۸۰درصدی دارد زیرا بدون پژوهش این مسائل بهخوبی دنبال نمیشود. کار حفاظت و کاوش باید بلافاصله بعد از پژوهش و مستندسازی آغاز شود تا بتوان به بهترین نتیجه دست پیدا کرد.»
معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفت: «اگرچه از نظر ساختار معاونت میراثفرهنگی و گردشگری از معاونت میراثفرهنگی جداست، اما از نظر هدف و عملکرد با هم تعامل دارند زیرا اگر پژوهشها از لحاظ تئوری خوب باشند اما به عمل نرسند یا برعکس اگر یک کار اجرایی بدون پژوهش صورت گیرد به نتیجه مطلوب نمیرسیم.»
او با تأکید بر اینکه حضور جدی استانها در امر پژوهش بسیار خالی است افزود: «باید مدیرانکل استانها و معاونان میراثفرهنگی استانها بهصورت مستقیم با پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری در ارتباط باشند. اکنون فصل جدیدی برای هیئت امنای پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری بهوجود آمده و مشکلات پیش روی حساب اختصاصی حل و تصویب شد و منتظر ابلاغ آن هستیم تا درآمدها به مجموعه و هیئت امنا برگردد، در نتیجه باید پژوهشگران مسلط حضور جدی در هیئت امنا پیدا کنند.»
طالبیان با بیان اینکه بعد از زلزله کرمانشاه با کمک سازمان و همکاران استانی ارزیابی از وضعیت خسارات وارد شده به آثار مختلف تاریخی بهعمل آمد گفت: «گزارشها و مستندسازی اثرات زلزله بر آثار تاریخی کرمانشاه تهیه و به دستگاههای جهانی ارسال شد. پیرو این مسئله یونسکو تیمی را بررسی وضعیت آثار تاریخی کرمانشاه بعد از زلزله ارسال کرد تا کمکهای فنی و حتی مالی خود را ارائه کنند. این امر بدون مطالعه، پژوهش و گزارش محقق نمیشد. همچنین تعداد زیادی کارگاه برای ساماندهی بناهای تاریخی این استان در حال دایر شدن است و این مسئله میتواند به اشتغال آن منطقه کمک شایانی بکند. این نشان میدهد که ۷۰ تا ۸۰درصد امر در این مسائل پژوهش و فهمیدن موضوع است.»
او تأکید کرد: «حضور مهندس بهشتی در پژوهشگاه بهترین فرصت را ایجاد کرده است تا بتوان پژوهشها را توسعه داد. البته باید استانها مشارکت خود را در پروژههای مهم افزایش دهند. معاونت میراثفرهنگی نیز باید حوزه پژوهش و پژوهشگاه را جدی بگیرد. امیدواریم با تلاش بیشتر برای رسیدن به وظیفه اصلی که کنوانسیونها بر آن تأکید دارند را محقق کنیم.»
معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خاطرنشان کرد: «باید اجرا و پژوهش با هم همراستا باشند، لزوم ایجاد پایگاهها نیز همین مسئله بود که اطلاعات و پژوهشها در جایی جمعآوری شود. پایگاهها مکانهای مهمی برای سایتها و بناهای تاریخی هستند و باید به معاونت میراثفرهنگی و پژوهشگاه میراثفرهنگی و صنایعدستی تعامل بیشتری داشته باشند تا این سه بخش در کنار هم اهداف مدنظر را پیش ببرند.»
پژوهشگاه دوباره به معاونت میراثفرهنگی بپیوندد
سیدمحمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری نیز در این مراسم گفت: «در سالهای اخیر بارها تأکید شده که پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری باید پژوهشهایش را بهسمت پژوهشهای کاربردی ببرد. در واقع پژوهش پاسخ دادن به سؤال است و مانند جستوجوی آب برای تشنه است. اگر کسی تشنه نباشد جستوجوی او برای آب چندان مهم و حیاتی نیست. پژوهش بدون سؤال نیز مانند جستوجوی آب ازسوی فردی است که تشنگی را حس نکرده است.»
او با اشاره به اینکه آثار تاریخی بر دورههای بسیار درخشان تمدنی در سرزمین ما دلالت میکند افزود: «سؤال از گذشته تاریخیفرهنگی این سرزمین و تجربه تاریخی زیست در این سرزمین ازجمله سئوالهایی است که مطرح میشود. اگر قصد زیستن در این سرزمین را داریم مهمترین سؤالی که باید مطرح کنیم این است که گذشتهگان ما چگونه زیستهاند و چگونه با سایر ملل تعامل داشتهاند.»
رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری ادامه داد: «آیا امروز در بحث توسعه راهها و... از خود سؤال میکنیم که گذشتگان ما چه میکردند و آیا تجربه تاریخی آنها به ما کمکم میکند؟ راه شوش تا همدان در دوره هخامنشی با امکانات اندک، ۱۳۵ کیلومتر کوتاهتر از امروز بوده است، بین تهران و کاشان نیز راهی تاریخی بود که هنوز آثار آن موجود است، راهی که ۲۰ کیلومتر کوتاهتر از راه امروزی بود. وقتی سابقه یک جانشینی در سرزمین ما اینقدر کهن است موضوع راه پدیده جدیدی در این سرزمین نیست، اما آیا در بحث توسعه راهها اساساً پرسش وجود دارد که تحربه تاریخی ما در حوزه راه چه بوده است؟ البته این مسئله در حوزههای دیگر نیز صادق است.»
او افزود: «وقتی در امر توسعه و آبادانی کشور چنین پرسشی وجود ندارد در نتیجه کارهایی که در پژوهشگاه انجام میشود غیرکاربردی قلمداد میشود، در حالیکه اگر در امر توسعه کشور به تجربه تاریخی اشاره شود تمام پژوهشهای پژوهشگاه کاربردی است.»
بهشتی بیان کرد: «ما در ابتدای دولت یازدهم پژوهشگاهی را تحویل گرفتیم که وضعیت بسیار نامناسبی داشت، به لطف خدا دوره اورژانس در پژوهشگاه طی شده است ولی هنوز با شرایط نرمال خیلی فاصله داریم.»
او با اشاره به اینکه حدود ۱۲ سال قبل تمام ساختمان مرکزی متعلق به پژوهشگاه بود گفت: «اما اکنون پژهشکدههای پژوهشگاه شرایط بسیار بدی دارند و پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری با کمبود مکان مواجه است. پژوهشگاه بالاترین مرجع تخصصی کشور در حوزه باستانشناسی، مردمشناسی، میراث و... است و باید این مرجع بودن به منصه ظهور پیدا کند. البته خوشبختانه با اقداماتی که در زمان دکتر مونسان انجام شده امیدواریم شرایط فعلی بهبود پیدا کند.»
رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری ادامه داد: «بدترین اتفاقی که در سالهای قبل در سال ۸۴ رخ داد تفکیک پژوهشگاه از معاونت میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری بود. امیدواریم تمهیداتی صورت گیرد که پژوهشگاه دوباره به معاونت میراثفرهنگی بپیوندد زیرا بسیاری از مشکلات بهواسطه این تفکیک بهوجود آمده است و تا زمانی که این انشقاق وجود داشته باشد شاهد مشکلاتی در معاونت میراثفرهنگی و پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری خواهیم بود. امیدواریم دوباره پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری به معاونت میراثفرهنگی بپیوندد. اگر این دو مشکل اصلی حل شود سایر مشکلات نیز مرتفع خواهد شد.»
برنامههای هفته پژوهش
مهرداد ملکزاده دبیر اجرایی هفته پژوهش نیز در این مراسم برنامههای هفته پژوهش را اعلام کرد و گفت: «بعدازظهر امروز مسئولان کتابخانه، واحد کودک و نوجوان، حوزه میراث دفاع مقدس و حوزه فناوری در میراثفرهنگی گزارشی از عملکرد یکساله ارائه میدهند در روز دوم یعنی فردا یکشنبه ۲۶ آذر ۹۶ نیز نشست یکروز باستانشناسی مشتمل بر ارائه گزارشهای باستانشناسان، آغاز میشود و حمیده چوبک رئیس پیشین پژوهشکده باستانشناسی گزارشی را ارائه خواهد کرد. نشست تخصصی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخیفرهنگی نیز از دیگر برنامههای روز دوم هفته پژوهش است.»
او ادامه داد: «روز سوم از هفته پژوهش با برگزاری نشستهای تخصصی در حوزه مردمشناسی، هنرهای سنتی، گردشگری و میراث طبیعی همراه است. نشستهای تخصصی پژوهشکده زبانشناسی، کتیبهها و متون و پژوهشکده ابنیه و بافتهای تاریخیفرهنگی و ارائه گزارش کار رئیسان این دو پژوهشکده نیز از برنامههای روز چهارم هفته پژوهش است.»
دبیر اجرایی هفته پژوهش افزود: «اختتامیه برنامههای پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری که با مراسم تقدیر و تشکر از پژوهشگران و خادمان حوزه میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگران همراه خواهد بود در روز پنجم از هفته پژوهش و بازدید از دستاوردهای کاوشها و پژوهشهای سال ۱۳۹۵ و نیمه نخست ۱۳۹۶ در روز ششم برگزار میشود.»
در ادامه این مراسم بهروز عمرانی معاون پژوهشی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری و دبیر علمی هفته پژوهش نیز با بیان اینکه هدف از برگزاری مراسم هفته پژوهش، بازتعریف و بازشناخت اهمیت و جایگاه پژوهش و بزرگداشت پژوهشگران و محققان در عرصه پژوهش و تولید علمی در حوزه میراثفرهنگی و گردشگری است گفت: «به جرأت میتوان گفت که پژوهش امری است که موجب رشد و توسعه در تمام حوزههای علمی و اجرایی میشود.»
او سپس گزارشی از عملکرد پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری در حوزههای مختلف ارائه و برنامههای این پژوهشگاه را تشریح کرد.
انتهای پیام/