بهگزارش میراثآریا بهنقل از مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، قنات شاهیک قاین از جمله قناتهای باارزش و تاریخی استان خراسان جنوبی است که بهدلیل ویژگیهای تاریخی و فرهنگی در فهرست میراث ملی ثبت شد. این قنات در پنج کیلومتری شهر قاین و در روستایی به همین نام واقع شده است.
علی شریعتیمنش معاون میراثفرهنگی استان خراسان جنوبی امروز شنبه 19 اسفند 96 با اعلام این خبر گفت: «قنات شاهیک یکی از قناتهای ارزشمند قاین است که دارای 2هزار متر طول و 25 حلقه چاه است.»
او افزود: «آبدهی آن در سالهای ترسالی تا 100 لیتر بر ثانیه میرسد به طوری که شاهیک هیچگاه خشک نشده و حتی در خشکسالی سال 1320، آب آن از 5 لیتر در ثانیه کمتر نشد.»
شریعتی منش در ادامه افزود: «در بالادست مادر چاه دو بند احداث شده و در این بندها چاههای تزریقی قرار دارند تا به هنگام سیلاب بخش اعظم آن در چاهها نفوذ کرده باعث افزایش تغذیه سفره زیرزمینی و آبدهی قنات شود. یکی از مشخصههای برخی قناتها آن است که امکان ذخیره آب در فصول عدم نیاز به آب میسر نیست. اما ابتکار قنات شاهیک این مشکل را مرتفع کرده است. چهار مخزن، برای ذخیرهسازی آب ایجاد شده است که توسط دیواری به ارتفاع 3 متر و عرض 1 متر در مادرچاه آب را مهار میکند. بر روی این دیواره که کاربرد بند دارد سه دهانه برداشت که اصطلاحا به آن قفل میگویند، در ارتفاعات مختلف تعبیه شده تا در زمان مشخص باز و بسته شوند.»
معاون میراثفرهنگی استان خراسان جنوبی افزود: «قنات شاهیک نیازمند همت مردم و مسئولان محلی است تا با رفع موانع آبدهی آن بتوان میزان ذخیره آن را افزایش داد.»
انتهای پیام/