آیین های پهلوانی و زور خانه ای توسط سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری در سال 1389 مطابق با 2010 میلادی در فهرست میراث فرهنگی معنوی ، ثبت جهانی یونسکو شده است.
پوریای ولی پهلوان نام آشنای ایرانی است که از قرن هفتم هجری تا بحال جوانمردی او، بر زبان ها جاری است؛ و صد ها نام پهلوان جوانمرد دیگر .مانند او از افتخارات این سرزمین هستند.
حضرت علی(ع) از الگوهای اصلی در دوره اسلامی است که به درستی ورد زبان ورزشکاران زورخانه ای و باستانی و عموم است که با «یاعلی» گفتن و تأسی با نام مبارک ایشان سر آغازی به امور روزمره دارند.
ورزش زورخانه ای، پرورش روح و جسم است که هر یک حرکات این ورزش همچون، چرخ زدن، میل گرفتن، نمایش میل و ... دارای معنای خاص خودش است.
شاید امروزه این نام و نشان ها کمرنگ شده یا شکل دیگری به خود گرفته اند ولی هنوز هم در گوشه و کنار ایران زمین بازمانده هایی از این نام و نشان ها هستند که رخ می نمایند .
مرشد علی اکبر قاسمی معروف به پهلوان رستم یکی از این جوانمرد پهلوانانی است که الگوی کاملی از این ورزش ، جوانمردی و مردانگی است، روزگاری وقتی این پهلوان به گود مقدس باستانی وارد می شده ، همگان به احترام این جوانمرد، برپا می شدند .
او درون سینه ی خود، موزه ایی ازخاطرات 78سال زندگی ورز شی خود دارد.و به تنهایی خود یک موزه است .
گذر عمر، نتوانسته او را به مشاغل و حرفه ی دیگری ببرد و همچنان استواردر این ورزش ، مشغول و استوار است و فعالیت های رزنده ای هم دارد.
به همت او، موزه آیین های پهلوانی در سال 1384 کلنگ زنی و در عرض دو سال ساخته و آماده ی بازدید عموم شده است .
این موزه در بلوار شاهنامه و در مسیر آرامگاه فردوسی ، قرار داد و قطعا روح حماسی و پهلوانی اشعار حکیم توس در برپایی این موزه و در نزدیکی آرامگاه فردوسی ، تاثیرگزار بوده است.
بخش اصلی این موزه اطراف یک گود باستانی است که این گود فعال است و در چند روز هفته فعالیت دارد .
با توضیحات برخاسته از دل این پهلوان، حد اقل سه ساعت باید وقت گذاشت و به راهنمایی و همراه با خاطرات او گوش فرا داد .
موزه آیین های پهلوانی از بخش های مختلفی تشکیل شده است. بخش اصلی این مجموعه اختصاص دارد به تصاویر و عکس ها و وسایل ورزشی پهلوانان معاصر تا حدود صد سال پیش که اکثر آنها همدوره ی پهلوان رستم بودند .
پهلوان حاجی فخار کوره پز که میل های او به نمایش در آمده ، کباده پهلوان حاج حسن لواسانی که شغل گاری و درشکه سازی داشته ، عکس پهلوان پنبه ، تصاویر پهلوان مفرد اصفهانی ، پهلوان رمضان آهنگر ، پهلوان جاوید توسی ، پهلوان دامدار ،لباده ی پهلوان توالی ، لباس های ورزش کهنه سواران شهر ، پهلوان شعبان بی مخ ، میل های ورزشی پهلوان رستم که هر کدام75 کیلو گرم وزن دارند و ضرب زور خانه وسایل کاری پهلوانان قصاب مانند میل ، کفش ، ساطور و شاخ شکن بسیاری از پهلوانان به خاطر زور زیاد ،در کشتارخانه ها ، مشغول به کار بوده اند.
کباده، تخته، ترازو، زنگ ورزشی گود زورخانه ، کفش های شاخ گاوی مربوط به پهلوان محمد علی ادیبی ، همه و همه بخشی از این موزه ی ارزشمند است.
از بخش های مورد توجه عکس و وسایل شخصی شهید حجت قاسمی برادر پهلوان رستم است که در دفاع مقدس به درجه رفیع ، شهادت نائل شده است.
دیگر بخش های موزه، وسایل مردم شناسی هستند که به زندگی روزمره پهلوانان و حتی عموم مرتبط می شوند مانند، باسکول و قپان، وسایل و کوره آهنگری، لباس و کلاه داروغه شهر، جهاز شتر، زیور آلات، وسایل سوارکاری، رادیو و تلویزیون، وسایل علم که به نمایش در آمده است . تنبک جیگی جیگی نوازنده ی دوره گرد مشهدی یکی از اثار دیدنی این موزه است .
جیگی جیگی در دهه چهل که ساکن منطقه نوعان مشهد بوده و می گویند هر روز پس از سلام دادن به حرم امام رضا(ع ) با تنبک و یا دایره ی زنگی خود می نواخت و شعر می خواند، که با اتفاقات عجیبی جسدس عوض شد و به جای دفن در گورستان عمومی ، در حرم مطهر به خاک سپرده شد .
از دیگر آثار به نمایش در آمده در این موزه باید اشاره کرد به موتورسیکلت دکترشیخ بنیان گزار بیمارستان تخصصی کودکان در مشهد، دوچرخه ی پهلوان رستم که با آن مسیر مشهد کربلا را طی کرده، وسایل مرحوم بابا قدرت و ده ها اثر ارزشمند تاریخی و فرهنگی کالج جهانی لسانی (سازمان جهانی فنون رزمی و تربیت بدنی حرفه ایی) از علی اکبر قاسمی (پهلوان رستم) به عنوان مرشد اعظم و پیشکسوت ورزش باستانی ایران یاد کرده و با اهدای لوح به پاس زحمات بیدریغ و تلاش عاشقانه و دلسوزانه این پهلوان، تقدیر و تشکر کرده است.
* رئیس گروه موزه های اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی
انتهای پیام/