در این نشست یکروزه، پرونده 17 استان، بهمنظور ثبت ملی شهرها و روستاهای صنایعدستی از سوی مدیران و کارشناسان معاونت صنایعدستی مورد بررسی قرار گرفت.
هرسین شهر گلیم و دالاهو شهر تنبور
امیر شاهآبادی فرماندار هرسین بهمنظور دفاع از پرونده ثبت ملی روستای هرسین در استان کرمانشاه گفت: «در شهرستان هرسین بیش از 5هزار نفر به حرفه گلیمبافی مشغول هستند. از این تعداد 2500 نفر با صنایعدستی ارتباط مستقیم دارند.»
او در ادامه از فعالیت 35 کارگاه گلیمبافی در شهرستان هرسین خبر داد و عنوان کرد: «تأسیس کارگاههای متعدد گلیمبافی موجب رشد و توسعه گلیمبافی در این منطقه شده است.»
شاهآبادی مقدار تولید شهرستان هرسین را در سال بالغ بر 2هزار تخته گلیم اعلام کرد.
شهرستان دالاهو به جهت ساخت تنبور پرونده دوم این استان بود که مورد ارزیابی قرار گرفت.
کرم محمدی فرماندار شهرستان دالاهو قدمت ساز تنبور را 5هزار سال اعلام کرد و اظهار داشت: «در حال حاضر 34 کارگاه تنبور در دالاهو فعال است و 100 صنعتگر در این زمینه مشغول به فعالیت هستند.»
سمقاور روستای منبت
قاسم کاظمی معاون صنایعدستی استان مرکزی، روستای سمقاور مرکز منبتکاری را برای ثبت ملی معرفی کرد و گفت: «منبتکاری این منطقه برگرفته از نقوش گیاهی و حیوانی است.»
او اعلام کرد که در حال حاضر 350 نفر بهشکل مستقیم و 500 نفر غیرمستقیم در 100 کارگاه مشغول به کار هستند.
معاون صنایعدستی استان مرکزی همچنین از راهاندازی یک بازارچه در کمیجان خبر داد.
تنگهسرحه روستای حصیربافی
استان سیستان و بلوچستان با پرونده تنگهسرحه حضور داشت و علیرضا جلالزایی مدیرکل میراثفرهنگی استان در دفاع از آن گفت: «80درصد اقتصاد این روستا بر پایه حصیربافی است و اغلب بانوان در رشته هنری فعال هستند.»
نامزدی پنج شهر از خوزستان
نمایندگان استان خوزستان، شهرهای اهواز، شوشتر، دزفول، هویزه و شادگان را در بخش مینای صبی، احرامی، کپو و بوریای حصیر معرفی کردند.
علی ساری نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی گفت: «صنایعدستی بومی اهواز مینای صبی است که توسط اقلیت صائبین مندائی انجام میشود، آموزش این هنر موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد.»
قاسم ساعدی نماینده مردم شهرستان دشت آزادگان نیز در خصوص هنر کپوبافی با اشاره به اینکه 3هزار نفر در این رشته هنری فعالیت میکنند، گفت: «علاوه بر بانوان سالمند، دختران جوان و دانشجو بسیار علاقهمند به کپوبافی هستند.»
شیراز شهر ملی صنایعدستی
علی اکبری نماینده شیراز در مجلس در توضیح پرونده استان فارس گفت که شیراز در تمامی رشتههای صنایعدستی فعال است و میتواند عنوان شهر ملی صنایعدستی را کسب کند.
نمایندگان استان فارس منطقه فیروزآباد را نیز به پرونده اضافه کردند. فیروزآباد مرکز عشایر فارس که با بهکارگیری انواع و اقسام بافت در گلیم مورد توجه است.
تویسرکان شهر منبت چوب
علی مالمیر مدیرکل میراثفرهنگی همدان منبت گلریز تویسرکان را معرفی کرد؛ هنری که با دست انجام میشود و مواد اولیه آن نیز چوب گردو است و به گفته او تنها در مبل خلاصه نمیشود و از این هنر در میز و آیینه و در نیز استفاده میشود.
بحیری روستای عبابافی
بوشهر روستای بحیری را در پرونده خود داشت، رحیمی معاون صنایعدستی بوشهر با اشاره به اینکه 15 کارگاه عبابافی در روستای بحیری فعال است، گفت: «بیشتر بانوان در این هنر فعال هستند، مواد اولیه از پشم شتر تهیه میشود.»
عبدالله نادری فرماندار شهرستان دشتی نیز در این نشست حمایت خود را برای احداث کارگاه عبا بافی اعلام کرد و گفت: «امسال 300میلیون تومان اعتبار به این امر اختصاص داده میشود.»
بروجرد شهر ورشوسازی
حضور نمایندگان لرستان برای ثبت ملی بروجرد بود؛ شهری که به ورشوسازی معروف است.
علاءالدین بروجردی نماینده مردم شهرستان بروجرد در مجلس شورای اسلامی در خصوص این پرونده گفت: «احیای هنر ورشوسازی احیای بخش مهمی از صنایعدستی ماست.»
او با اشاره به اینکه ورشوسازی در بروجرد بیش از 200 سال قدمت دارد، اعلام کرد: «امیدوار هستیم با ایجاد کارگاه تولید ورقههای ورشو در این شهرستان به احیای این هنر کمک کنیم.»
نیشابور شهر فیروزه، بایگ شهر ابریشم
حمید گرمابی نماینده مردم نیشابور در مجلس به دفاع از پرونده خراسان رضوی پرداخت و از فیروزه نیشابور که بهترین فیروزه دنیا شناخته میشود سخت گفت.
او ظرفیت تولید را سالانه 40 تا 50 تن سنگ خام اعلام کرد و در ادامه اظهار داشت: «در سال 400 کیلوگرم فیروزه خالص تولید میشود و 2300 نفر بهشکل مستقیم و 22هزار نفر غیرمستقیم در این بخش فعالیت میکنند.»
او در ادامه از احداث شهرک تخصصی فیروزه خبر داد و با تعریف از وضعیت و شرایط شهر فیروزه خواهان ثبت ملی این شهر شد.
ابریشم شهر بایگ یکی دیگر از مواردی بود که نمایندگان استان خراسان رضوی به توضیح آن پرداختند.
یزد شهر ملی صنایعدستی
مصطفی فاطمی مدیرکل میراثفرهنگی یزد نیز شهر یزد را برای ثبت ملی معرفی کرد. شهری که به گفته او با داشتن تنوع صنایعدستی همچون ترمه، زریبافی، فرش و زیلو مسگری، سفال و جواهرات شرایط ملی شدن را دارد.
فاطمی گفت: «شهر یزد ساختار خود را در طول زمان حفظ کرده است. شما نهتنها در بعد مکان بلکه در بعد زمان هم میتوانید سفر کنید. اگر به بازارهای یزد سر بزنید میبینید بسیاری از هنرها به همان شیوه سنتی انجام میشود.»
استانهای دیگر
اصفهان با پرونده گلیم مهرگرد، کهگیلویه و بویراحمد با پرونده بافتهداری سربیشه، آذربایجان غربی با پرونده منبت ارومیه، گلستان با پرونده جاجیمبافی روستای زیارت و آذربایجان شرقی نیز با پرونده چاپ کلاقهای اسکو (باتیک) در جلسه حضور یافتند.
انتهای پیام/