تعطیلات زمستانی، محبوب بی‌طرفدار!

موضوع تعطیلات زمستانی از آن دست مباحث آشکارتر از هویدایی است که همگان نیاز ضروری آن در ماه‌های سرد سال و تاثیر آن بر آلودگی هوا را می‌دانند و بر اجرای آن تاکید دارند؛ موضوعی که هیچ زاویه پنهان و ضلع ناشناخته‌ای برای مردم و حتی مسئولان ندارد و ضرورت آن از هر منظری به سود و صلاح کشور است، طرحی که سال‌ها قرار است روزی اجرا شود ولی کسی تاریخ دقیق آن زمان را نمی‌داند.

مردم همواره از پدیده وارونگی هوا در ماه‌های سرد سال گله‌مند هستند؛ همیشه در همین ایام چند نماینده در صحن علنی مجلس برای اجرای تعطیلات زمستانی سخنرانی می‌کنند، مسئولان و متولیان محیط‌زیست در مصاحبه‌های خود اجرای این طرح را لازم و ضروری می‌دانند، نیروی انتظامی و پلیس راهور آماده‌باش خود را برای برقراری امنیت در جاده‌ها اعلام می‌دارند و وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به مثابه هرسال طرح‌های خود را برای اجرای این تعطیلات ارائه می‌دهد ولی باز به دلایل نامعلومی اجرای آن به سال بعد موکول می‌شود.

 به راستی چرا با وجود اصرار مردم و تاکید خود مسئولان این طرح هیچ‌گاه شکل اجرایی به خود نمی‌گیرد؟ و هر سال به شکل بی‌برنامه و غیرهدفمند تعطیلاتی اجباری و بدون برنامه‌ریزی به دانش‌آموزان تحمیل می‌شود، از آنجایی که وقتی در اینترنت عبارت تعطیلات زمستانی را جست‌وجو می‌کنیم، صدها مصاحبه و گزارش از مزایای این در طرح در حوزه‌های سلامت، محیط‌زیست، گردشگری، اقتصادی و غیره وجود دارد ما سعی می‌کنیم این بار از شیوه‌های ضدگزارش‌نویسی به بررسی این موضوع بپردازیم تا شاید بتوانیم در لابه‌لای آن به نتیجه متفاوتی (غیر از اطلاعات اینترنتی) دست پیدا کنیم.  

سناریوی اول:  انشاءالله Tomorrow

بانک جهانی طی گزارشی در مورد آلودگی هوای شهر تهران، پایتخت کشورمان را در ردیف دوازدهم آلوده‌ترین شهرهای جهان ذکر کرده که سالانه ۴هزار نفر بر اثر این آلودگی جان خود را از دست می‌دهند؛ همچنین بر اساس این گزارش هزینه اقتصادی سالانه آلودگی هوای تهران حدود 6/2میلیارد دلار است. با یک حساب ساده می‌توان دریافت که با اجرایی شدن طرح تعطیلات زمستانی نه‌تنها از لحاظ سلامتی بخش بزرگی از جامعه را در برابر بیماری‌ها ایمن می‌کنیم بلکه از زیان‌های مالی آن نیز در این شرایط اقتصادی در امان خواهیم بود. 

البته بارها وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اعلام کرده که در صورت اجرایی شدن این طرح مسیرهای جدید گردشگری به نقاط جنوبی و گرمسیر کشور تعریف می‌شود که همین امر باعث رونق اقتصادی و فعال شدن مشاغل خانگی آن‌ها خواهد شد. این وزارتخانه طی پژوهش‌هایی که صورت داده اعلام کرده شهرهای نوار شمالی خلیج فارس از بوشهر و بندرعباس تا چابهار و ایرانشهر در تعطیلات زمستانی می‌توانند به اندازه طول یک سال پذیرای گردشگران داخلی باشند که این موضوع فصل جدیدی را در حوزه گردشگری خلیج فارس رقم خواهد زد. اما این موضوع رارکه چرا تعطیلات اجرا نمی‌شود این بار از نگاهی دیگر بررسی کنیم.

یکی از سرمربیان خارجی شاغل در فوتبال ایران چند روز پیش در مصاحبه زنده تلویزیونی اعلام کرد که مدت‌هاست از باشگاه طلب مالی دارد، خود مسئولان باشگاه و بازیکنان می‌دانند اما هر زمان به باشگاه مراجعه می‌کنند می‌گویند: «انشاالله Tomorrow. البته تا به امروز ده‌ها بار این جمله را شنیده‌ام ولی دقیقا نمی‌دانم انشالله Tomorrow دقیقا یعنی کی؟»

در خصوص تعطیلات زمستانی که به شدت با آلودگی هوا گره خورده اغلب صحبت‌های نماینده‌ها، موافقت وزارتخانه‌ها و ارگان‌ها نشان می‌دهد که این طرح حتما و باید اجرا شود ولی گویا یک انشالله Tomorrow در عمق تصمیمات نهفته است.

سناریوی دوم: گران‌روی تعطیلات

سال گذشته وقتی خبرنگاری درمورد اجرایی نشدن  طرح تعطیلات زمستانی از دکتر مونسان سوال کرد، رئیس سازمان وقت میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در پاسخ گفت: «این طرح زیادی بزرگ دیده شده بوده و دستگاه‌های متعددی باید هماهنگ می‌شدند؛ اما چیزی که به معاونت محترم رئیس‌جمهوری ارائه کرده‌ایم، این است که مدارس 15 روز زودتر شروع می‌شوند و در عوض 15 روز انتهای دی‌ماه دانش‌آموزان تعطیل شوند. این طرح صرفاً برای دانش‌آموزان است، نه تعداد تعطیلات بیشتر می‌شود، نه از زمان تحصیل دانش‌آموزان کاسته می‌شود و نه اتفاقی می‌افتد که دستگاه‌های مختلف بخواهند با آن مخالفت کنند.»

 در ادامه این مصاحبه دکتر مونسان بارها تاکید می‌کند که تعطیلات زمستانی ارتباطی با ادارات ندارد و این طرح نباید آن‌قدر بزرگ شود که نتوان اجرایش کرد.

صحبت‌های دکتر مونسان گواه این مسئله است که تصور برخی متولیان بر این است که منظور از تعطیلات زمستانی چیزی شبیه عید نوروز است که تمام ادارات، بنگاه‌های اقتصادی، بانک‌ها و موسسات و... تعطیل هستند درحالی‌که به‌هیچ ‌وجه این‌طور نیست، به‌عبارت ساده، طرح مذکور جذاب، کارآمد و مملو از ظرفیت‌های اقتصادی و سلامتی است ولی برخی نمک ماجرا را چنان زیاد کرده‌اند که همین امر باعث به سرانجام نرسیدن آن شده است. چیزی شبیه پدیده گران‌روی که در علوم مکانیک سیالات وجود دارد. پدیده گران‌روی به این شکل است که وقتی یکی از دو مایع، غلظت بیشتری داشته باشد دو مایع با هم مخلوط نمی‎شوند مانند روغن در آب، با این تعریف شاید رمزگشایی صحبت‌های وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ساده‌تر شده باشد، ماجرا از این قرار است که موضوع تعطیلات زمستانی طرحی محبوب و جذاب است ولی عده‌ای آن را چنان همه‌گیر و پر از ابعاد مختلف و غلیظ می‌کنند که دیگر نمی‌توان مسئله را حل کرد!  

گزارش از زهرا عقلمند

انتهای پیام/

کد خبر 139810041

برچسب‌ها