آذربایجان شرقی به مرکزیت تبریز به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی بهعنوان کریدور ارتباط شرق و غرب جهان همواره رویدادها و تجربههای منحصربهفردی را شاهد بوده است. از همین رو آثار غنی فرهنگی و تاریخی فراوانی در گوشه گوشه این استان به چشم میخورد. این تنوع در کنار تنوع اقلیمی، شیوههای زندگی گوناگون و بسیاری دیگر، آذربایجان شرقی را بهعنوان یکی از مناسبترین بسترها در زمینه توسعه موزه و موزهداری، در جغرافیای ایران مطرح کرده است.
امروز، تداوم نگرش ژرف و فرهنگی نیکنامان، فرهنگ دوستان و بزرگانی همچون علی دهقان، اسماعیل دیباج، سید جمال ترابی طباطبایی و یحیی ذکا و اهتمام خستگیناپذیر آنان در ایجاد اولین موزه در تبریز آنهم قریب به هفتاد سال پیش با هدف صیانت و پاسداشت میراث این کهن دیار، تبریز را به شهر موزههای ایران و آذربایجان شرقی را پیشگام و پیشتاز موزه و موزهداری در کشور قرار داده است.
از این منظر که موزه بازتابی از تمامی فعالیتهای انسان از محیط طبیعی، فرهنگی و اجتماعی است، میتوان آذربایجان شرقی را مجموعهای بینظیر و بیبدیل از موزهها تلقی نمود. موزههایی که بیشتر آنها در محیط امن و آرامشبخش خانهها و بناهای تاریخی شکلگرفتهاند. از \"موزه قاجار\" در خانه زیبای قاجاری امیرنظام گروسی و \"موزه مردمشناسی جنوب سهند\" در حمام تاریخی مهرآباد بناب گرفته تا \"موزه قرآن و کتابت\" در مسجد صاحبالامر تبریز و \"موزه هدایا\" در محل حمام تاریخی خامنه و بسیاری دیگر ازایندست، در قالب یک همگرایی دلنشین و مکمل، به بهترین و زیباترین شکل ممکن، هویت، قدمت تاریخی و شیوه زندگی مردمان جایجای این دیار را به بازدیدکنندگان میشناسانند.
در سالهای اخیر تلاشهای بسیاری در زمینه ارتقا جایگاه موزهها در استان و تنوع بخشیدن به محتوای آنها صورت گرفته است بهطوریکه امروز موزههایی با محتوای باستانشناسی، سایت موزه، مردمشناسی، دورههای تاریخی و ابزار و ادوات تخصصی، مشاغل و ... در سطح استان به ارائه خدمات میپردازند و به انتظار نگاه جستجوگر گردشگران نشستهاند. در حال حاضر در این استان 11 موزه تحت پوشش اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، ۴ موزه بهصورت مشارکتی با سایر دستگاهها، 5 موزه خصوصی و 17 موزه تحت مدیریت دیگر دستگاهها مشغول فعالیت هستند.
در کنار گسترش موزههای تحت پوشش و برنامهریزی جهت ایجاد موزههایی نظیر، \"هنر مکتب تبریز\"، \"خیمهشببازی\" و \"ستارخان\"، توسعه موزههای خصوصی، مشارکتی و غیر وابسته در استان مورد اهتمام جدی قرار گرفته و با استقبال مجموعهداران ، سازمانها و شهرداریها، دستگاههای اجرایی و برخی صنایع در آینده نزدیک شاهد آغاز فعالیت موزههایی همچون \"چاپ، نشر، تعلیم و تربیت\" و \"دریانوردی بندر شرفخانه\" و \" کبریت ممتاز \" خواهیم بود و تعداد موزههای آذربایجان شرقی به 45 خواهد رسید.
رشد 12 درصدی بازدید گردشگران از موزههای استان
مرتضی آبدار، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه در یکساله منتهی به پایان آبان سال جاری، شاهد رشد 12 درصدی بازدید گردشگران از موزههای استان بودهایم گفت: «در مدت یادشده، بیش از 860.000 مورد بازدید توسط گردشگران داخلی و خارجی از موزههای استان صورت گرفته است.»
او ادامه داد: «موزههای قاجار، آذربایجان و مشروطه در مدت مذکور، به ترتیب بیشترین آمار بازدید را به خود اختصاص دادهاند.»
* گزارش از رؤیا صنیعی
انتهای پیام/