در سال 98 برای توسعه گردشگری و حفاظت از بناهای تاریخی آذربایجان غربی اقدامات مختلفی انجامشده است به این منظور گفتوگویی با جلیل جباری مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان انجام دادهایم.
در بخش سرمایهگذاری در سال گذشته چه تعداد موافقت اصولی صادرشده است؟
طی سال گذشته 111 مورد موافقت اصولی برای احداث تأسیسات گردشگری در استان صادرشده است که حجم سرمایهگذاری پیشبینیشده برای این طرحها بالغبر 637 میلیارد و 400 میلیون تومان بوده و طبق برآوردها برای 2121 نفر شغل ایجاد میشود.
از این تعداد موافقت اصولی، 14 مورد به احداث هتل و هتلآپارتمان، 31 مورد به ساخت مجتمع گردشگری، 50 مورد به ایجاد واحدهای بوم گردی، پنج مورد به راهاندازی سفرهخانه سنتی، پنج مورد به مراکز تفریحی و سرگرمی، یک مورد به ایجاد یک واحد گردشگری سلامت و سایر به طرحهای رفاهی و خدماتی اختصاص دارد.
چه تعداد طرح گردشگری در سطح استان طی سال 98 اجراشده و سرمایهگذاریهای انجامشده در این طرحها چقدر است؟
ساخت 9 واحد از تأسیسات گردشگری دارای مجوز در سال گذشته آغازشده و میزان سرمایهگذاری جذبشده بالغبر 750میلیارد ریال است.
برای افزایش ظرفیت تختهای اقامتی در آذربایجان غربی چه اقداماتی انجامشده است؟
در سال ۹۸ سه مرکز اقامتی در شهرستانهای خوی، ماکو و پیرانشهر به بهرهبرداری رسید که با افتتاح آنها ۵۸ تخت به مجموع تختهای اقامتی استان افزودهشده است.
اعتبارات تخصیص دادهشده برای توسعه گردشگری در آذربایجان غربی چقدر است؟
در سال گذشته 520 میلیارد ریال تسهیلات از منابع کارگروه اشتغال و رفع موانع تولید، صندوق توسعه ملی و اشتغال پایدار روستایی در اختیار متقاضیان قرار گرفت، همچنین از محل منابع استانی برای حمایت از سرمایهگذاریهای انجامشده در بخش گردشگری، ۲۵ میلیارد ریال کمک بلاعوض فنی و اعتباری به هشت طرح سرمایهگذاری گردشگری پرداختشده است.
به نظر شما برای جذب گردشگر در آذربایجان غربی و توسعه آن در استان چه اقداماتی باید انجام داد؟
آذربایجان غربی به دلیل هممرز بودن با سه کشور از شرایط ویژهای برای جذب گردشگر برخوردار است و از سویی بیش از 1000 اثر ثبت ملی در این استان وجود دارد که دو اثر قرهکلیسا و تخت سلیمان تکاب در این استان به ثبت جهانی رسیدهاند و از شهرت بالایی برخوردار هستند که سالانه گردشگران بسیاری را بهسوی خود جذب میکنند. برای رونق گردشگری در این استان باید به ایجاد زیرساختها در استان توجه جدی شود و بیشتر به معرفی استان پرداخت.
توسعه گردشگری در آذربایجان غربی مستلزم حمایت مسئولان از سرمایهگذاران و کاهش بروکراسیهای اداری است تا قطار توسعه در این استان بیشازپیش شتاب بگیرد.
چه تعداد آثار منقول و غیرمنقول طی سال گذشته در استان به ثبت ملی رسید؟
هفت اثر شامل خانه اربابی ینگیکند بوکان، مسجد وکیلباشی ارومیه، تپه و قلعه سنگان اشنویه، ساختمان تمدن ارومیه، پل قره قشون خوی، قبرستان شیخ صوفی بوکان و خانه پدری شهید باکری (کارخانه قند میاندوآب) در فهرست میراث غیرمنقول کشور به ثبت رسیده است و پرونده 15 اثر دیگر در انتظار ثبت قرار دارد. در بخش آثار منقول نیز پنج اثر سرگز مفرغی حسنلو، پارچ سفالی حسنلو، کتیبه سنگی بازار خوی و کاسه سفالی کتیبهدار خوی ثبت ملی شده است.
آثار ناملموس ثبت ملی شده آذربایجان غربی در سال گذشته کدام آثار بودهاند؟
شش اثر ناملموس شامل غذای سنتی گوزلمه، جولابافی، کشتی سنتی گولشماخ، بازی سنتی قورد قویون، جوراب جوراب و مراسم تبرک انگور در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
چه تعداد موزه در استان وجود دارد و تعداد بازدید از آنها در سال گذشته چقدر بوده است؟
در آذربایجان غربی 11 موزه در شهرستانهای خوی، ماکو، میاندوآب، ارومیه و نقده تحت مالکیت اداره کل استان قرار دارد و علاوه بر اینها تعدادی از موزهها هم به شکل مشارکتی با همکاری این اداره کل راهاندازی شده که میتوان به موزه تاریخ طبیعی در دانشگاه ارومیه، موزه هیمن در مهاباد، موزه اکبری در خانه کبیری خوی و موزه کودک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اشاره کرد. همچنین در سال گذشته 172 هزار و 766 نفر از موزههای سطح استان بازدید کردند. در حدود 10 انجمن میراث فرهنگی نیز در آذربایجان غربی راهاندازی شده است.
برای ارتقای سیستم حفاظتی موزههای استان چه اقداماتی انجامشده است؟
در سال 98 برای تجهیز موزههای استان به سیستم حفاظت الکترونیک قراردادی برای نصب 156 دوربین مداربسته منعقدشده است.
چه تعداد از اشیای تاریخی آذربایجان غربی در سال ۹۸ مرمت شدند؟
1480 مورد ساماندهی و مستندسازی اموال منقول فرهنگی و تاریخی از موزههای استان و 106 موردحفاظت و مرمت اشیا فرهنگی تاریخی انجام شد و 55 کارگاه مرمتی بر اساس اعتبارات سال 98 راهاندازی شد.
در بخش مطالعه و کاوشهای باستانشناسی چه اقداماتی انجامشده است؟
24 موردمطالعه و کاوشهای باستانشناسی، تعیین حریم و بررسی و شناسایی مکان و محوطه تاریخی در سال گذشته انجامشده که میتوان به کاوش نجاتبخشی در تپه سوغانلوی پیرانشهر در چندین مرحله، کاوش در تپه ریکآباد، گرد آشوان، کاسهگران و صلح پیرانشهر، کاوش در محوطه گوران و آخوران پیرانشهر، کاوش و لایهنگاری در محوطه آناقیزی روستای چورس چایپاره، گمانهزنی برای تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه جلدیان پیرانشهر، مطالعه و بررسی تپه بالو، گمانهزنی و تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه قلاتگاه اشنویه، بررسی باستانشناسی در مسیر خط انتقال آب نقده، محمدیار، اشنویه، تعیین حریم تپه شایگان مهاباد و نالوس و بررسی الگوهای استقراری محوطههای عصر آهن زاب کوچک اشاره کرد.
چه میزان اعتبارات برای حفاظت بناهای تاریخی در سال ۹۸ تخصیص دادهشده است؟
یکی از اقدامات اساسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان توجه به حفاظت و نگهداری از ابنیه تاریخی است. طی سال گذشته 55 اثر از شهرستانهای استان ازجمله پردیسان ماکو، راسته پنیرفروشان و آجیلفروشان بازار تاریخی ارومیه، آسیاب ابی آواجیق، بازار تاریخی مهاباد، پل تاریخی کسیان، مدرسه خسروی لعیا، کلیسای آختاخانه و... مرمت شدند.
انتهای پیام/