شکوه و جلال معماری ایرانی‌اسلامی در استان فارس

استان فارس یکی از استان‌های جنوبی کشور است که در طول تاریخ همواره فرهنگ‌ها، قوم‌ها و تمدن‌هایی را در خود جای‌ داده است.

بناهای تاریخی ارزشمندی چون پاسارگاد، تخت جمشید، بیشاپور، شهر گور و کاخ اردشیر بابکان فیروزآباد و همچنین مساجد تاریخی، حرم مطهر شاه‌چراغ (ع)، خانه‌ها، بازار، کاروانسرا، گرمابه و … بیانگر فرهنگ و تمدن درخشان تاریخی ایران اسلامی و معماری بی‌نظیر این مرزوبوم هستند.

وقتی صحبت از تمدن و فرهنگ ایرانی اسلامی می‌شود، تصویری که در ذهن جهانیان نقش می‌بندد، مجموعه بناها و آثار فاخری از معماری ارزشمند دوران تاریخی، شکوه و جلال ملی ما را به اثبات می‌رساند. سرمایه‌ای عظیم از جنس تمدن و غرور ملی برای ایرانیان مسلمان که نیاکان ما به ارث گذاشته‌اند و درواقع این داشته‌ها به ثروتی ماندگار که حفظ و حراست از آن‌ها و انتقال این گنجینه به آیندگان یک وظیفه ملی محسوب می‌شود.

 از مجموعه باشکوه تخت جمشید به‌عنوان یک شاهکار معماری، کاخ‌ها و بناهای گوناگون عصر باستان تا شهرها با بافت و بناهای تاریخی دوران شکوهمند اسلامی که تمدن غرورآفرین این سرزمین را به رخ جهانیان می‌کشد.

آثار معماری به‌عنوان نمادهای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی یک کشور شناخته می‌شوند. تمدن‌های تاریخی نخست از طریق همین آثار معماری شناخته می‌شوند. معماری ایران دارای ویژگی‌هایی است که در مقایسه با معماری کشورهای دیگر جهان از ارزشی ویژه برخوردار است و تمامی بررسی‌ها و کاوش‌های باستان‌شناسی حکایت از آن دارد که پیشینه معماری ایران بسیار غنی، مبتنی بر تفکری خلاقانه معمار مسلمان ایرانی دارد.

همان‌گونه که توانمندی خوبی درزمینهٔ تاریخ معماری استان فارس به‌صورت ملموس و ناملموس وجود دارد، ایجاد بستری مناسب برای گفت‌وگو، انجام پژوهش‌های علمی و کاربردی درزمینهٔ معماری و شهرسازی از اهمیت خاصی برخوردار است و ما می‌توانیم با برگزاری رویدادهای علمی و معرفی این گنجینه‌های معماری و ارزش‌های نهفته در آن، زمینه‌ساز یافتن الگوها و راهکارهایی برای حفاظت بهتر و بهره‌برداری از این آثار گران‌بها باشیم.

 

* مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس

انتهای پیام/

کد خبر 1399021038

برچسب‌ها