«زیبایی» حلقه مفقوده برخی آثار امروز است/ مرمت یک کار متعالی است و در حقیقت کار خداست

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: مرمت یک کار ساده نیست بلکه یک کار ارزشمند و متعالی است. در حقیقت مرمت کار خداست.

به‌گزارش خبرنگار میراث‌آریا، مراسم بزرگداشت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی امروز  سه‌شنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۲ با حضور مهندس سید عزت‌الله ضرغامی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، دکتر علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون صنایع دستی، جمعی از مدیران وزارتخانه و پیشکسوتان مرمت گری  در محل سالن فجر این وزارتخانه برگزار شد. 

مهندس ضرغامی در این مراسم طی سخنانی گفت: شما بزرگانی که اینجا هستید نمایندگان شایسته‌ای از یک جامعه بزرگ و ارزشمندی هستند که خیلی از آن‌ها امروز اینجا حضور ندارند، در حقیقت تجلیل امروز از شما قدردانی و ادای دینی به همه مرمت‌گران و فعالان حوزه میراث‌فرهنگی است.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی افزود: کار مرمت یک کار متعالی است و عادی نیست. مرمت کار خداست.

او افزود: هر کاری که کاربردی است نیاکان ما آن کار را زیبا انجام می‌دادند. امروزه در برخی از مواقع با زیبایی در بعضی از کارها و آثار خداحافظی کرده‌ایم. در حقیقت زیبایی اکنون حلقه مفقوده ماست. در حالی که در خلقت نیز خداوند از زیبایی استفاده کرده است. مرمت از همین جنس است.

مهندس ضرغامی اضافه کرد: در حوزه مرمت یکی از موضوعاتی که باید به آن توجه بیشتری کرد اهمیت به تئوری است. مرمت برای خود دارای آداب و رسوم و آیین است و در دل خود آیین ویژه ای دارد. میراث ناملموس ما در دل مرمت قرار گرفته و به طور مثال برخی از مرمت‌کاران برای کارهای خود وضو می‌گرفتند. به همین دلیل است که من دست مرمت‌گر گنبد سلطانیه زنجان را بوسیدم.

ضرغامی ادامه داد: در قانون شرح وظایف وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی که در دولت بررسی شده و به زودی به مجلس ارائه خواهد شد، به موضوع میراث‌فرهنگی توجه جدی شده است.

فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی در مراسم بزرگداشت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی که با وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و حضور قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور و معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور و مدیران‌کل معاونت میراث‌فرهنگی و فعالان حوزه حفاظت بناهای تاریخی و میراث‌فرهنگی امروز سه‌شنبه ۲۹ فروردین‌ماه ۱۴۰۲ در سالن فجر وزارتخانه برگزار شد، گفت: امروز توفیق میزبانی از عزیزانی را داریم که در زمینه حفاظت از میراث‌فرهنگی و بناهای تاریخی کشورمان کارهای ارزنده ای انجام دادند و ما مدیون آن‌ها هستیم.

او افزود: روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی فرصت مغتنمی برای جوامع محلی، ملی و بین‌المللی است تا یک گفتمان فرهنگی در این زمینه شکل بگیرد. در سال ۱۴۰۲ این روز به موضوعات تحولات میراث فرهنگی اختصاص دارد. برنامه‌های گسترده‌ای مانند برگزاری نشست‌های تخصصی در نظر گرفته شده است. امروز فرصت مغتنمی برای بازگو کردن ارزش‌های حفاظت میراث‌فرهنگی است تا داشته‌های فرهنگی و تاریخی کشورمان را قدر بدانیم و معرفی کنیم.

داوری تصریح کرد: توسعه فرهنگی کشور کشور صرفا می‌تواند برگرفته از منابع فرهنگی و ارزش‌های فرهنگی کشور باشد بالغ بر ۳۴ هزار اثر ثبت شده در کشور داریم که تلاش‌های مختلفی برای حفاظت از این آثار تاریخی انجام شده است.

باید از دانش بومی در حفاظت از بافت تاریخی استفاده کنیم

عباس کلانتری خلیل‌‌آباد رئیس دانشگاه یزد در ادامه کارکرد حضور دانشگاه در حوزه میراث‌فرهنگی را تبیین کرد و افزود: بافت تاریخی یزد ثبت جهانی شده است و حفاظت آن از اهمیت زیادی برخوردارست. هر سال تعداد زیادی از خانه‌های تاریخی که در این بافت قرار دارند توسط خیران، فعالان و اداره‌کل میراث‌فرهنگی مرمت می شود.

او تصریح کرد: متون علمی ما متون ترجمه‌ای است باید از دانش بومی در حفاظت از بافت تاریخی استفاده کنیم و ارزش‌های معماری ایرانی‌اسلامی حفظ کنیم.

کلانتری تصریح کرد: امروز فارغ‌التحصیلان دانشگاه معماری یزد در عرصه‌های ملی و بین‌المللی خوش درخشیدند. حضور دانشکده معماری در بافت تاریخی یزد موجب پویایی این بافت تاریخی شده است.

رویکرد شهرداری اصفهان حفاظت از پهنه‌‌های تاریخی است

محمدعلی ایزدخواستی مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان در ادامه گفت: در یک‌سال گذشته در اصفهان، همدوشی بین مدیریت شهری و میراث‌فرهنگی شکل گرفته است. رویکردمان در مدیریت شهری، حفاظت از پهنه‌های تاریخی است باید به این نتیجه برسیم مرمت تک بنا تنها موجب حفاظت نمی‌شود بلکه باید بناها و بافت تاریخی پیرامون آن مورد حفاظت قرار بگیرد.

او افزود: با کمک اداره‌‌کل میراث‌فرهنگی اصفهان یک پهنه تاریخی فرهنگی مربوط به دوره سلاجقه که در پیرامون مسجد جامع اصفهان قرار دارد و به شدت آسیب دیده را برای حفظ و احیا در نظر گرفتیم تا سرمایه‌گذاران بخش خصوصی را به سرمایه‌گذاری در این بخش ترغیب کنیم.

ایزدخواستی تصریح کرد: بازخوانی اصفهان انتهای قرن گذشته در دستور کارمان قرار دارد با توجه به بارندگی‌هایی که طی این مدت اتفاق افتاده بود بسیاری از دهنه‌های بازار از بین رفته بود به همین منظور در سال گذشته بیش از 100 دهنه بازار را که به طور کامل از بین‌رفته بود، احیا کردیم. امسال نیز احیای بیش از ۲۰۰ دهنه بازار در دستور کار قرار دارد.

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان تأکید کرد: برگزاری این نشست‌ها موجب رسیدن به ادبیات مشترک می‌شود. به وزارت کشور پیشنهاد دادیم تا مجمع شهرهای تاریخی را برای ایجاد تفکر مشترک در حفاطت بافت‌های تاریخی تشکیل دهیم.

در ادامه نیز قیصر هاشمی خیر میراث‌فرهنگی از استان ایلام گفت: مدیریت مدیرکل میراث‌فرهنگی استان در نوزوط سال‌جاری موجب شد تا گردشگران زیادی به این استان سفر کنند و از جاذبه‌های مختلف تاریخی و گردشگری ایلام بازدید کنند. 

حسن کوثری پیشکسوت مرمت میراث‌فرهنگی از نیشابور در ادامه درباره مرمت آثار تاریخی که تاکنون انجام داده است توضیحاتی ارائه کرد.

تجلیل از 14 کنشگر و فعال حوزه میراث‌فرهنگی

در پایان از 14 نفر از کنشگران و فعالان حوزه میراث‌فرهنگی کشور با حضور مهندس ضرغامی و علی دارابی قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور قدردانی شد.

در بخش استادکاران سنتی بناهای تاریخی از محمد مولی‌زاده از استان آذربایجان شرقی، علی‌اکبر توسلی نوشآبادی از اصفهان، حسن کوثری از خراسان رضوی و معمار قادری از استان یزد قدردانی شد.

همچنین در بخش منتخب خیرین و اهدا کنندگان بناهای تاریخی از برادران هاشمی (قیصر و شاهرخ) از استان ایلام، محمد رضا توکلی مدیرعامل کارخانه سیمان زاوه، مهدی زاهدی و خانواده نبی‌پور از استان خراسان رضوی تجلیل شد.

در بخش منتخب پروژه‌های خلاق و عام‌المنفعه از حسن رسولیان رئیس دانشگاه یزد قدردانی شد.

در بخش منتخب مقامات محلی فعال نیز از محمد علی ایزدخواستی از اصفهان و محمد خانچی از خوزستان تجلیل شد.

همچنین در بخش اجرای مسئولیت اجتماعی از ایمان عتیقی مدیر عامل شرکت گلگهر سیرجان قدردانی شد.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

کد خبر 14020129761101