بهگزارش خبرنگار میراثآریا، در این نشست که با حضور علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراثفرهنگی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی امروز چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ در حال برگزاری است، معاونان میراثفرهنگی ادارات کل میراثفرهنگی ۳۱ استان و نیز تعدادی از مدیران ستادی و مشاوران حوزه میراثفرهنگی شرکت دارند و مهمترین موضوعات مرتبط با معاونت میراثفرهنگی در سطح ستادی و استانی در سال ۱۴۰۲ بررسی خواهد شد.
در بخش اول این نشست یک روزه فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیا در صحبتهایی به تبیین رویکردهای این اداره کل در سال جاری پرداخت و بر تقویت همکاریهای مدیران استانی با معاونان میراثفرهنگی استانها تاکید کرد.
داوری در صحبتهای خود گفت: نظام فنی و اجرایی بناها و محوطههای تاریخی، بسته مشترک بافتهای تاریخی، تشکیل شهرداری شهرهای بافت تاریخی و ... از جمله مهمترین برنامهها و اقدامات این اداره کل است.
او به نظام فنی و اجرایی بناها و محوطههای تاریخی اشاره کرد و افزود: بر اساس تفاهمنامه با دانشگاه شهید بهشتی این نظام تهیه شده است. ضمن این که یکی دیگر از اقدامات خوب جبران محدودیت بافتهای تاریخی است که اگر به خوبی پیگیری شود بسیاری از مشکلات استانها برطرف خواهد شد.
داوری با اشاره به نقش شهرداریها برای صیانت از بافتها و بناهای تاریخی نیز گفت: بهمنظور صیانت هرچه بهتر از آثار و بناهای تاریخی تلاشهای زیادی انجام شد که یکی از آنها تشکیل شهرداری در شهرهای دارای بافت تاریخی است خوشبختانه مکاتبهای از سوی مهندس ضرغامی وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با وزیر کشور در این باره انجام شده و مدیران استانی این موضوع را میتوانند در سطح استان از مسئولان پیگیری کنند.
مدیرکل حفظ و احیا همچنین به تفاهمنامه وزارت میراثفرهنگی و وزارت راه و شهرسازی اشاره کرد و گفت: بر اساس این تفاهم ۸۰ درصد تسهیلات نوسازی در بافتهای تاریخی به تمام پلاکهای ثبتی و واجد ثبت اختصاص خواهد یافت.
همکاری مرکز میراث ناملموس با معاونان میراثفرهنگی استانها
آتوسا مومنی سرپرست مرکز میراث ناملموس نیز در این نشست در سخنانی گفت: این مرکز زیرنظر یونسکو فعالیت دارد و حدود ۱۲ سال است که در ایران تشکیل شده و خوشبختانه فعالیتهای خوبی را تا کنون انجام داده است. ما بهعنوان یک نهاد بینالمللی وظیفه داریم صیانت از آثار تاریخی را بر اساس استانداردهای جهانی برای کشورمان انجام دهیم از این رو این مرکز آماده همکاری همهجانبه با معاونان میراثفرهنگی استانها است.
او افزود: یکی از ظرفیتهای این مرکز برگزاری کلاسها و دورههای آموزشی است در این باره آماده همکاری با ادارات کل استانی هستیم چرا که این دورههای آموزشی دارای استانداردهای بینالمللی است.
مومنی ادامه داد:در سطح استانها تشکلهای مردمنهاد در حال فعالیت هستند و این مرکز آماده هرگونه همکاری برای آموزش اعضای این تشکلهای مردمنهاد است.
در ادامه این نشست چهار نفر از معاونان ادارات کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استانها از جمله معاون میراثفرهنگی استان یزد، معاون میراثفرهنگی آذربایجان غربی، معاون میراثفرهنگی خراسان جنوبی و معاون میراثفرهنگی استان خراسان شمالی دقایقی به بیان نظر و ارائه پیشنهادهای خود پرداختند.
ضرورت معرفی بیشتر موزه و موزهداری
علیرضا تابش دبیر ستاد معرفی و آموزش وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز در دومین نشست معاونان میراثفرهنگی ادارات کل استانها هدف از برگزاری این نشست را ایجاد همگرایی و همافزایی برای رویدادهای پیشرو و هفته میراثفرهنگی عنوان کرد و افزود: هفته میراثفرهنگی به نوعی نوروز این حوزه برای ارائه کارنامه یک ساله و اطلاعرسانی از طریق رسانهها و رویدادها محسوب میشود.
او به اهمیت آشنایی جامعه محلی، تشکلها، نخبگان و پیشکسوتان از فعالیت استانها در طول سال همچنین آگاهسازی آحاد مختلف جامعه و جوانان با حوزههای مختلف میراثفرهنگی اشاره کرد و ادامه داد: بخشنامهای که به مدیران کل استان برای هفته میراثفرهنگی ابلاغ شد برنامه کامل و جامعی برای ارائه ظرفیتهای این حوزه است.
تابش با اشاره به شعار ۲۰۲۳ ایکوم مبنی بر موزهها، پایداری و حال خوب، ادامه داد: انتظار میرود در روز جهانی موزه توجه ویژهای به تاثیر موزهها در نشاط اجتماعی شود.
دبیر ستاد معرفی و آموزش به پیام ملی معاونت میراثفرهنگی مبنی بر هویت ملی و نشاط اجتماعی اشاره و بر توجه بیشتر به بازخوانی هویت ایرانی اسلامی، تجلی نشاط اجتماعی و انتقال حس ارزشمندی از طریق موزهها و ابنیه تاریخی برای نسلهای مختلف، ارتقای برنامههای ترویجی، تنوع برنامهها با توجه به اقلیم هر منطقه تاکید کرد.
تابش هدف از برگزاری هفته میراثفرهنگی را توسعه سواد میراثفرهنگی در جامعه عنوان کرد و ادامه داد: تلاش میکنیم در این هفته با همکاری دستگاههای مختلف در راستای رشد سواد رسانهای گام مهمی برداریم.
تابش هفته میراثفرهنگی را فرصتی مناسب برای تقدیر از خادمانی که از میراثفرهنگی حراست میکنند، عنوان کرد و افزود: معرفی بیشتر موزه و موزهداری را باید بهطور جدی مدنظر قرار دهیم و با نقش پدری تمامی مجموعه موزههای کشور را تکریم کنیم.
او در ادامه با اشاره به هریک از روزهای نامگذاری شده در هفته میراثفرهنگی، بر تنوعبخشی فعالیتها و استفاده از ظرفیت رسانه برای بازنمایی فعالیتها، ادامه داد: تشکیل ستادهای استانی، تهیه گزارش ارزیابی عملکرد و تقویت ارتباطات، استفاده از ظرفیت مدارس، دانشگاهها، تشکلهای مردمنهاد باید مدنظر قرار گیرد.
او در پایان بیانکرد: تمام تلاشمان در هفته میراثفرهتگی ۱۴۰۲ در ستاد میراثفرهنگی ارائه برنامههای مناسب و متنوع است.
تکمیل موزههای منطقهای تا پایان سال ۱۴۰۳
مرتضی ادیب زاده مدیرکل امور موزهها و اموال منقول فرهنگی و تاریخی وزارت میراثفرهنگی نیز در این نشست در سخنانی از ساماندهی، استحکامبخشی، افزودن تجهیزات ایمنی، نصب دوربینهای مداربسته و ... بهعنوان مهمترین اقدامات این ادارهکل در سال جاری برای موزهها خبر داد.
او همچنین به پروژههای نیمهتمام موزههای منطقهای اشاره کرد و افزود: ۷ پروژه موزه منطقهای و ۱۴ پروژه موزه استانی داریم که نیمه تمام هستند و تمام این پروژهها را سعی داریم تا پایان سال ۱۴۰۳ تکمیل کنیم. بر همین اساس تا پایان سال آینده هیچ پروژه جدیدی را در حوزه ساخت موزههای منطقهای آغاز نخواهیم کرد.
ادیبزاده اضافه کرد: در حوزه استرداد پروندههای زیادی را در دستور کار داریم. این پروندهها همزمان باهم دارد پیش میرود و امیدواریم به نتایج خوبی برسیم.
نقشآفرینی پایگاهها در حوزه ماموریتهای سهگانه وزارتخانه
رضا سامه مدیرکل پایگاههای ملی و جهانی نیز در این نشست گفت: پایگاهها تنها در حوزه میراثفرهنگی فعالیت ندارند بلکه پایگاهها مراکزی هستند که ماموریتهای دو حوزه دیگر وزارتخانه یعنی صنایعدستی و گردشگری را نیز انجام میدهد و نقش ایفا میکند.
او افزود: سه دسته پایگاه در نظامنامه جدید تبیین شده که شامل پایگاه جهانی، پایگاه ملی و پایگاه استانی میشود. پایگاه استانی برای اولین بار تشکیل شده است که مسئول راهاندازی و پشتیبانی پایگاه استانی معاون میراثفرهنگی استان است.
سامه در ادامه گفت: برنامهریزی در امور اهمیت دارد از این رو توزیع اعتبارات از سوی این ادارهکل از این به بعد بر اساس برنامهریزی و بر اساس پروژه است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/