بهگزارش میراثآریا و بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران، کیوان مرادیان عصر جمعه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ در اولین سال تأسیس پایگاه اسپهبد خورشید سوادکوه و هفته میراثفرهنگی با بیان اینکه راهاندازی پایگاه مقدمهای برای حفظ و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی است، اظهار کرد: وجود بیش از ۱۰ غار در این منطقه خود ظرفیتی غنی در حوزه تاریخ، میراث و گردشگری به شمار میآید.
نماینده مردم قائمشهر ، سوادکوه، سوادکوه شمالی، سیمرغ و جویبار در مجلس با تاکید بر اینکه در کنار گردشگری، میراث سوادکوه بهویژه در حوزه پژوهش باید تقویت شود، تصریح کرد: سوادکوه یک ذخیره ارزشمند منطقهای و کشوری است و با کمک میراثفرهنگی باید این منطقه به برند گردشگری تبدیل شود.
او با بیان اینکه در هیچ کجای دنیا بهرهبرداری در مجاورت یک غار تاریخی انجام نمیشود، افزود: مسئولین باید به خودشان بیایند که در این مدت چه کردند؟
مرادیان عنوان کرد: حقیقتا هر بار از این مسیر رد میشوم برایم سوال است که چطور در کنار این غار به این شکل بهرهبرداری میشود، در حالی که هیچ کجای دنیا انجام نمیشود.
او با تاکید بر اینکه از قوه قضائیه تقاضا داریم در مسئله بهرهبرداری در مجاورت غار اسپهبد خورشید سوادکوه که منافع و ثروت ملی به شمار میآید، ورود پیدا کند، خاطرنشان کرد: اگر این اقدام بزرگ صورت نگیرد باید قبول داشته باشیم که مردم حق دارند از ما ناامید شوند.
نماینده مردم قائم شهر ، سوادکوه، سوادکوه شمالی، سیمرغ و جویبار در مجلس با اشاره به اینکه مگر شن و ماسه چقدر منفعت برای منطقه دارد که صحبت از اشتغال میکنید، گفت: آنچه به عنوان اشتغالزایی مطرح است در حریم غارها و منابع تاریخی رخ میدهد که این خطری برای منابع طبیعی و محیطزیست است.
مرادیان عنوان کرد: به عنوان نماینده از عملکرد دستگاه قضا در این موضوع ناراضی هستم.
نماینده مردم قائم شهر، سوادکوه، سوادکوه شمالی، سیمرغ و جویبار در مجلس، درباره اهمیت پایگاه ملی غار تاریخی اسپهبد خورشید و آثار وابسته گفت: سهم بنده در راهاندازی این پایگاه اندک است، چرا که اقدام اصلی را کسانی انجام دادند که سالها پیگیر این مسئله بودند.
او از بازدید وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از غار اسپهبد خورشید تا پایان خرداد خبر داد و گفت: این قول را میدهم که تا پایان خرداد برای تسریع امور و جذب حمایتهای لازم، وزیر میراثفرهنگی در منطقه برای بازدید و ورود به غار حضور داشته باشد.
میراث دار سوادکوه باشیم
صادق برزگر در این مراسم با اشاره به اینکه باید با کمک هم میراثدار سوادکوه باشیم، اظهار کرد: باید برای معرفی جاذبههای تاریخی و فرهنگی این منطقه در کنار یکدیگر باشیم و از انجمنهای خصوصی و دوستداران میراثفرهنگی کمک گرفته شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران خاطرنشان کرد: در سال جاری به پایگاه جهانی عباسآباد، پایگاه ملی فرحآباد، یوش و اسپهبد خورشید اعتبارات خوبی اختصاص یافت که پژوهش در اولویت این پایگاه قرار دارد.
تهیه طرح دسترسی به غار اسپهبد خورشید یکی از مهمترین اقدامات این پایگاه
مهدی عابدینی عراقی با اشاره به فعالیت معادن شن و ماسه در مجاورت غار اسپهبد خورشید، گفت: تهیه طرح دسترسی به غار اسپهبد خورشید یکی از مهمترین اقدامات در راستای تحقق اهداف این پایگاه و توسعه گردشگری سوادکوه از سال گذشته تاکنون بوده که طرح آن مصوب و بخش خصوصی نیز برای شروع فعالیت اعلام آمادگی کرده است.
سرپرست معاونت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران ادامه داد: با توجه به ظرفیت معماری و تاریخی اسپهبد خورشید امیدواریم این طرح در سال جاری افتتاح شود.
او تهیه طرح مرمت آتشکده ارفعده را دیگر دستاورد این پایگاه برشمرد و افزود: خوشبختانه با انجام پوشش سقف آتشکده، برای این بنای تاریخی در برف و باران زمستان سال جاری هیچ مشکلی پیش نیامد.
سرپرست معاون میراث.فرهنگی ادارهکل و مدیر پایگاه ملی غار تاریخی اسپهبد خورشید در خصوص کاوش فصل دوم این آتشکده، خاطرنشان کرد: اعتبار فصل دوم کاوش این آتشکده از بودجه استانی تامین شد.
عابدینی افزود: نخستین فصل کاوش ملی غار اسپهبد خورشید نیز در تابستان با بودجه ملی آغاز خواهد شد.
حق نداریم تاریخ سوادکوه را تخریب کنیم
رمضان غلامی دیگر سخنران این مراسم نیز غار اسپهبد خورشید را نمادی از تاریخ و تمدن سوادکوه عنوان کرد.
فرماندار سوادکوه با تاکید بر اینکه حق نداریم تاریخ سوادکوه را تخریب کنیم، تصریح کرد: به هیچ عنوان اجازه فعالیت معدن جدید را در منطقه سوادکوه نمیدهیم.
او خواستار شد: از مسئولین با اعطای معادن در نقاط دیگر برای حفظ تاریخ و تمدن منطقه کمک کنند.
احمد باوند سوادکوهی نویسنده و پژوهشگر با اشاره به یکی از اسناد تبری یافتشده از غار دیوطاق با موضوع «آب»، گفت: ۳۷ سند دیگر که همگی روی چرم یا کاغذ نوشته شدهاند از این غار تاریخی کشف شده که خوانش متون آنها در خارج از کشور در حال انجام است.
شاهنامهخوانی الهه علوی، اجرای گروه موسیقی «زندگی مازندران»، اجرای للوا و خواندن اشعار تبری، اجرای آیینی گروه فرهنگی آیینی سیوتیکا و اجرای آیین سنتی «مجمه گردانی» توسط حسن شکاری ساروی از دیگر بخشهای این مراسم بود.
همچنین از یزدان نورانی کوتنائی پیشکسوت باستانشناس با اهدای هدیه تجلیل کردند. این باستانشناس مازندرانی در سایتهای قومس، شوش و کاوش شهر قدیم آمل نیز از مهمترین فعالیتهای این باستانشناس است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/