بهگزارش میراثآریا و بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی گردشگری و صنایعدستی مازندران، صادق برزگر عصر چهارشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۲ در نشست هماندیشی مدیریت نظام گردشگری، با اعلام اینکه مازندران علیرغم جاذبههای طبیعی از میراث بسیار کهن و غنی برخوردار است، اظهار کرد: مازندران دارای 2500 اثر تاریخی و سابقه سکونت انسان در غار هوتو بهشهر به بیش از 14 هزار سال میرسد.
مدیرکل میراثفرهنگی،گردشگری و صنایعدستی مازندران، یکی از اولیتهای مهم معاونت میراثفرهنگی ادارهکل را کاوشهای باستانشناسی عنوان کرد و افزود: در سال جاری ۱۱ پروژه کاوش در دستورکار قرار گرفته که امیدواریم بر اساس ظرفیت ادارهکل و تخصیص اعتبار شاهد یافتههای خوبی در حوزه میراثفرهنگی باشیم.
او با بیان اینکه هزاره سوم هزاره گردشگری است، خاطرنشان کرد: صرفا برخورداری از جاذبههای طبیعی و تاریخی شرط کافی برای توسعه جوامع نیست، اگر میخواهیم به توسعه مطلوب در مازندران برسیم نیازمند خرد جمعی هستیم و در تمامی تصمیمگیریها و تصمیمسازیها باید نگاهمان گردشگری باشد و انتظار توسعه در نبود زیرساخت و تعامل بیندستگاهی نداشته باشیم.
اقدامات پژوهشی به صورت دورهای در استان فعال شود
محمدرضا خلعتبری نیز با بیان اینکه مازندران استانی است با تمام جاذبههای طبیعی اما این استان منوط به مناظر طبیعی نیست، بلکه از فرهنگ و میراث غنی برخوردار است، اظهار کرد: کارهای پژوهشی که تاکنون انجام شده در مرحله گزارش باقی مانده و هنوز به مرحله چاپ و انتشار نرسیده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه باستانشناسی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اشاره به اینکه آنچه به نظر میآید این است که کار پژوهشی بهصورت دورهای در استان فعال شود که متاسفانه تاکنون انجام نشد، افزود: مستندسازی و پژوهش، تحلیل موضوعات مختلف، چاپ و انتشار از نتایج کار تحقیقاتی و پژوهشی است که باید در دستور کار قرار گیرد.
او ادامه داد: متاسفانه اقدامات پژوهشی در حد مستندسازی باقی ماتده و به مرحله چاپ نمیرسد که باید برنامهریزی در خصوص آن، صورت گیرد.
خلعتبری یکی از نمونههای تحقیقات پژوهشی در استان مازندران را که هنوز پژوهش و انتشار آن انجام نشده، منطقه ایزگام دشت رامسر عنوان کرد.
او از میراثفرهنگی مازندران خواستار مقالات پژوهشی شد و از قول مالی در زمینههای مختلف میراث مازندران بهویژه بخش پژوهش خبر داد.
دفاتر اطلاعرسانی گردشگری مازندران در کشورهای عربی همسایه راهاندازی میشود
همچنین طالع ماسوله دیگر سخنران این جلسه با بیان اینکه مازندران ۳۳ برابر سنگاپور وسعت دارد، گفت: تولید ناخالص ملی این کشور ۴۸۰ میلیارد دلار و جزو پنج کشور پیشرفته به لحاظ شاخصهای توسعه است.
رئیس بنیاد ملی توسعه پایدار گردشگری کشور بیان کرد: قبل از کرونا ۲۰ میلیون توریست وارد این کشور شد، چه چیزی در این استان وجود ندارد که عقب ماندیم؟
او با اعلام اینکه امروز تصویر کشورها، تصویر از بازارهاست، تصریح کرد: دنیا در تاریخ خود به شمالیها افتخار میکرد اما دچار فقر هستیم و نتوانستیم گردشگری را به گونهای توسعه دهیم که مانند سنگاپور یک میلیون گردشگر داشته باشیم.
طالع ماسوله در ادامه گفت: با طبیعت خدادادی مازندران چه کردیم؟ به زمین خودمان تجاوز کردیم و بیش از ۷۰هزار هکتار از جنگلهای گیلان را در شش دهه نابود کردیم.
او با بیان اینکه هر کلنگی که با مطالعه و دانش فرود آید میبوسم، گفت: قرن کنونی قرن فرصتهاست و چهار شاخصه دارد که اگر به آنها عمل نکنیم باید فردا خودمان را مقصر بدانیم.
طالع ماسوله با اشاره به اینکه باید به سرعت سوار قطار قرن بیست و یک شویم اگرنه عقب میمانیم، تصریح کرد: یک میلیون و 500 هزار جاذبه در کشور داریم و اگر سنگاپور پیشرفت کرد با پرسشها و دانستنها حرکت کردهاست و میداند توریست را چگونه باید جذب کند.
رئیس بنیاد ملی توسعه پایدار گردشگری کشور با بیان اینکه قرن ۲۱ قرن داشتنها نیست، قرن دانستنها است، افزود: فرانسه با جمعیت و جاذبه کمتر از ما ۹۰میلیون گردشگر جذب کرده، چراکه آگاهانه و با دانش در مسیر توسعه گردشگری گام برمیدارد.
او با تاکید بر اینکه ما داشتههایمان را خودمان نمیشناسیم چرا بقیه چطور بشناسند، افزود: زمانی سوار قطار توسعه میشویم که منابع به جای موانع دیده شود.
ماسوله خاطرنشان کرد: تمام ذخائر نفتی خاورمیانه در مناطق شیعهنشین است که نشانگر تمکن بالایی است اما چقدر توانستیم سهمی برای مازندران در این حوزه جذب کنیم؟
او با بیان اینکه صنعت گردشگری در بومگردی نیز به دلیل عدمنظارت در ساختوساز مناطق روستایی، نبود حمایت در آموزش که سبب کاهش رضایت گردشگر خواهد شد و هزینههای بالای دورههای اموزشی گردشگری را مشکلات پیشروی این عرصه برشمرد و خواستار کاهش زمان صدور پروانه شد.
رئیس بنیاد ملی توسعه پایدار گردشگری کشور با اشاره به این مطلب که گردشگری ۲۰۲۵ به بعد در اختیار انسانها نیست و در دست غولهای فناوری و بهتر بگویم استعمار فناوری است، گفت: ما میتوانیم یکی از آن غولهای فناوری باشیم چرا که در سه حوزه دفاع، امنیت و علوم توسعه پیدا کردیم و در باقی حوزهها رشد کردیم.
او با بیان اینکه گردشگری امروز واسطه نمیشناسد و سفرها در حال شخصی شدن هستند، نکته مهم دیگر را "منطقه" عنوان کرد و افزود: پرخرجترین توریستها در همسایگی ما بهویژه کشورهای عربی ساکن میشوند، توریسم استانداردی دارد که ما رعایت نمیکنیم، باید ضوابط و استانداردها در تمامی حوزهها رعایت شود اگرنه پیشرفت و توسعه نداریم.
تفکرات ریاضی اولین عامل ورشکستگی در این حوزه است
رئیس بنیاد ملی توسعه پایدار گردشگری کشور با بیان اینکه تعریف گردشگری پیچیده عنوان میشود، افزود: امروزه اگر در این صنعت در جای مناسبی قرار نداریم به این دلیل است که به گردشگر به چشم مشتری نگاه میکنیم و تفکرات ریاضی اولین عامل ورشکستگی در این حوزه است.
او با اشاره به اینکه در ادبیات سیاسی به ایران هارتلند یا قلب زندگی میگویند اما گردشگر ۸ میلیونی مناسب این جغرافیا نیست، گفت: صنعت جهانگردی مدرن برآمده از یک جنگ است و امروز این صنعت از خودروسازی و نفت و پتروشیمی پیشی گرفته است.
طالع ماسوله حذف کامل فقر و گرسنگی، تضمین پایداری محیطی و ایجاد مشارکت جهانی را اهداف توسعه هزاره سوم از جانب سازمان ملل اعلام کرد و گفت: تضمین هر سه آنها در ارتباط مستقیم و غیرمستقیم با گردشگری قرار دارد.
رئیس بنیاد ملی توسعه پایدار گردشگری کشور شش کلید اصلی توسعه گردشگری را اندیشه توسعه، فرهنگ رفتاری، مبلمان بصری، تسهیلات، خدمات و جاذبهها عنوان کرد و افزود: پیروزی گردشگری در گرو اتحاد شناخت، شراکت و شتاب است، چرا که سیاسی نگاه کردن به گردشگری، سلیقهای عمل کردن و سنگاندازی سه عامل شکست این حوزه به شمار میآیند.
او طرحهای مطالعاتی گردشگری، آموزشی گردشگری، عمرانی گردشگری، تبلیغاتی گردشگری و اطلاعرسانی و سرمایهگذاری گردشگری را بهعنوان طرحهای توسعه گردشگری مازندران معرفی کرد.
طالع ماسوله راهاندازی دفاتر اطلاعرسانی گردشگری مازندران در کشورهای عربی همسایه را راهکاری در جهت تسریع جذب گردشگر از کشورهای همسایه خواند و گفت: ماسوله در حالی به قطب گردشگری گیلان تبدیل شد که در حال حذف از نقشه استان گیلان بود.
نبود موزه تخصصی باستانشناسی در مازندران
فاضلی نشلی نیز با انتقاد از اینکه مازندران نسبت به استانهای دیگر حتی یک زمین برای ساخت موزه تخصصی باستانشناسی یا یک سایتموزه یا غارموزه در نسبت با تختجمشید و شهر سوخته و ... ندارد، گفت: داشتههای یک دستگاه اجرایی و سازمان نیروی انسانی است.
این باستانشناس به موزه قائم شهر اشاره کرد و افزود: باید این شهرستان با اشیای تاریخی و قدیمی مطلوب تجهیز شود.
او خواستار تعامل با کشور چین برای توسعه فعالیتها و زیرساختهای باستانشناسی شد.
دریای خزر باید در برنامهای ۳ ساله ۱۵۰هزار شغل ایجاد میکرد
اسحاقی نیز با بیان اینکه استراتژی آگاهسازی مسئولان گزینهای بود که غفلت از آن متاسفانه سبب شد تا داشتههای ما هم مغفول بماند یکی از ظرفیتهای توسعه را دریا عنوان کرد.
این کارشناس گردشگری با اعلام اینکه امروز دریا ۵۰درصد جاذبه را دارد اما باید براساس قانون ۲۵درصد باشد، اظهار کرد: وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در سال جاری اعلام کرد که این رقم باید صفر باشد.
فعال گردشگری با بیان اینکه استراتژی آگاهسازی مسئولان و توسعه زیرساختها قانونی در برنامه هفتم توسعه برای این مساله تدوین شده که به استانها واگذار شود، تصریح کرد: در برنامه هفتم بندی آمده که دریا به فرصتی اقتصادی تبدیل شود و این موضوع شفاف شده و انشاءلله در ماههای آتی مجلس تصویب خواهد کرد.
اسحاقی ادامه داد: دریای خزر باید در برنامهی سه ساله ۱۵۰هزار شغل ایجاد میکرد که نشد و امیدواریم با راهکارهای ارائهشده و اختیاری که به واسطه این بند به مدیرکل گردشگری داده خواهد شد، موانع توسعه برطرف شود.
با نسل آلفا روبهرو هستیم پس باید تعامل داشته باشیم
همچنین محمدرضا کردجزی با بیان اینکه مارکت واژه اصلی جهان امروز است و اگر امروز در صنعت و موارد مشابه عقب ماندیم برای این است که مارکت را نمیشناسیم، گفت: برخی مناطق اعتبار میخرند و برخی نقاط ثروت، مگر میشود از تجربه پیشکسوتان استفاده نکنیم و انتظار موفقیت داشته باشیم،
مدیر فنی دفتر تحقیق و پژوهش بنیاد ملی توسعه گردشگری کشور ادامه داد: با نسل آلفا روبهرو هستیم، پس باید تعامل داشته باشیم تا در کنار هم فرهنگ ۷هزار ساله را دوباره معرفی کنیم، این ادارهکل عزم خود را جزم کرده تا اعتبار برای این استان بخرد.
در پایان هم اندیشی همچنین ، نمایندگان جوامع بومگردی نیز عدم نظارت در ساخت و ساز مناطق روستایی، نبود حمایت در آموزش که سبب کاهش رضایت گردشگر خواهد شد، هزینههای بالای دورههای اموزشی گردشگری را مشکلات پیش روی این عرصه دانسته و خواستار کاهش زمان صدور پروانه شدند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/