شبیه‌خوانی (تعزیه) زنان در میبد

تعزیه ‌(شبیه‌خوانی) نوعی نمایش مذهبی و سنتی ایرانی شیعی، عمدتا درباره شهادت امام علی (ع) و امام حسین (ع) و مصائب اهل بیت است که غالبا توسط مردان اجرا می‌شود.

 پژوهشگر پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری طی یادداشتی نوشت: در میبد شبیه‌خوانی زنان بنا به نذری که افراد می‌کردند به اجرا درمی‌آید. در شبیه‌خوانی زنان، موضوع و محتوای آن بیشتر به زنان مربوط می‌شود و در محله‌های بفروئیه، ده آباد، مهرجرد، بیده اجرا می‌شده است اما امروزه در بیشتر محلات فراموش شده و تنها در چند مکان پیر بفروئیه، پیرچراغ و برخی از منازل اشخاصی که نذر کرده‌اند، اجرا می‌شود.

 تعزیه‌خوان‌های زن، یک به یک در تنهایی و فراموش دارفانی را وداع می‌گویند و تنها خاطره‌ای از گذشته‌های تاریخی این هنر اصیل و روحانی آن درذهن‌ها باقی می‌گذارند.

اسامی شبیه‌هایی که در میبد اجرا می‌شود شامل شبیه فاطمه زهرا (س)، شبیه زینب (س) ورحلت او در نزدیکی شام، شبیه شهادت حضرت ابوالفضل (ع)، شبیه شهادت علی اکبر(ع)، شبیه شهادت قاسم (ع)، شبیه شهادت امیرالمومنین(ع)، شبیه وفات رقیه دختر امام حسین (ع) و شبیه شهادت امام حسین(ع) و شبیه فاطمه صغری (س) دختر امام حسین با این توضیح که او یکی از دختران امام حسین (ع) بود که در سفرکربلا به‌علت بیماری همراه ایشان نرفتند و در مدینه مانده بودند تا بعد از بهبودی امام حسین(ع)، علی اکبر را به دنبالش برای رفتن به کربلا بفرستد.

 روز عاشورا مرغی بر بام خانه فاطمه صغری(س) نشسته و خبر شهادت امام حسین (ع) و یارانش را به ایشان می‌دهد. در این شبیه کبوتر یا مرغی آورده می‌شود و نیز سوره انعام و طه بر مسافر خوانده می‌شود واینکه برای هر یک از موضوعات شبیه‌خوانی اسباب و ابزار خاصی لازم است که در هر شبیه‌خوانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 موضوع تعزیه در ایران از موضوعات با ارزشی است می‌توان یک زمینه مذهبی و تاریخی در راستای رشد و روشن شدن گوشه‌ای ازحوادثی که از یک سو، عبرت‌انگیز و از سوی دیگرافتخارآفرین هستند، گام بردارد و به‌عنوان یک مجموعه هنری مرکب از شعر، نثر، موسیقی، اسطوره‌ها و حماسه‌های مذهبی و تاریخی ایران را در سطح جهان مطرح سازد.

ارزش منحصربه فرد بودن اجرای این مراسم به‌صورت زنده که باعث یادآوری مصیبت ائمه معصومین(ع) و صبر و تحمل زنان با مشاهده این مراسم می‌شود و تأثیر زیادی در زنان تماشاگر دارد. در شبیه‌خوانی زنان به‌دلیل عدم وجود طبل، شیپور و اسب، بیننده بیشتر دل به محتوای اشعار می‌سپارد که باعث سوز و گرمی مجلس می‌شود.

در اصل اکثر موضوعات این شبیه‌خوانی نقش زنان را در آن واقعه تاریخی به تصویر می‌کشد و الگوهای اسلامی را برای زنان امروزی به‌خاطر می‌آورد.

انتهای پیام/

کد خبر 1402042802347
دبیر مرضیه امیری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha