علیرضا ایزدی مشاور وزیر و مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان طی یادداشتی نوشت: بازار تاریخی قیصریه اصفهان یکی از کهنترین و بزرگترین بازارهای تاریخی ایران و جهان به شمار میرود، به گونهایی که در برخی منابع تاریخی ذکر شده که این بازار تاریخی در اوج شکوه خود بهصورت مسقف و مارپیچ به طول ۳۰ کیلومتر در تمامی مناطق شهر گسترده شده بود.
بررسیهای موجود حاکی از آن است که در حال حاضر نزدیک به هشت و نیم کیلومتر از این مجموعه شامل بیش از هشت هزار و 500 واحد تجاری ازجمله بازارها، سراها، راستهها، تیمچهها و کاروانسراها باقیمانده که باعث شده روزانه بیش از هزاران نفر فروشنده، خریدار و حتی گردشگر از بخشهای مختلف این بازار بازدید به عملآورند.
بر اساس شاخصههای شهرسازی دوران صفوی این بازار عظیم تاریخی محور اصلی اتصال اصفهان دوران صفوی با اصفهان سدههای پیشین به شمار میرفت به گونهایی که محور اتصال بازار تاریخی اصفهان در محور مسجد جامع عتیق با بیش از هزار سال قدمت و اصفهان عصر صفوی به شمار میرفت.
یکی از مهمترین نکات این مجموعه عظیم تاریخی، حیات پیوسته آن است به گونهایی که این مجموعه عظیم از 400 سال گذشته تاکنون به حیات خود ادامه داده همچنان پویا و زنده است، بااینحال جدای از لزوم حفاظت از کالبد و تزیینات این مجموعه عظیم، لزوم تمرکز بر کاربریهای مجموعههای تجاری و نحوه بهرهبرداری از آنها یکی از مهمترین موضوعاتی است که در دهههای اخیر ذهن مدیران شهری و میراثفرهنگی را به خود مشغول نموده است.
باکمال تأسف در دهههای گذشته به دلیل عدم وجود قوانین واضح و روشن میراثی در راستای چگونگی بهرهبرداری از این مجموعه تاریخی و همچنین عدم جاری بودن قوانین صنفی در این مجموعه عظیم تاریخی شاهد بروز برخی نابهنجاریها در چگونگی بهرهبرداری از این بازار تاریخی بودهایم به گونهایی که فعالیت برخی صنوف خارج از عرف در این بازار و همچنین وجود سد معبر در فضاهای عمومی بازار در کنار تصرف غیرقانونی برخی فضاهای عمومی باعث شده بود تا فضای دید و منظر بخشهایی از این بازار مخدوش شود.
با این حال با تعاملی که میان شهرداری و ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان به وجود آمده، به همت حوزه حقوقی این ادارهکل تلاش شده تا فضاهایی که بیش از ۵۰ سال بهصورت غیرقانونی توسط برخی بازاریان تصرفشده بود از طریق تعامل با دستگاه قضایی استان آزاد شود. بااینحال با تلاشهای انجام شده، هفته گذشته سومین سکوی بزرگ پیر نشین چهارسوی اصلی بازار قیصریه اصفهان بهعنوان چهارسوی ضرابخانه با اخذ حکم قضایی و با یاری نیروهای یگان حفاظت و گروه امانی ادارهکل آزادسازی شد.
با این حال امید میرود تا با تعامل نهادهای مختلف بهویژه هیئتامنای بازار بزرگ اصفهان شرایطی فراهم آید تا ضمن حفاظت از این بازار ارزشمند تاریخی، چشماندازی مناسب برای فعالیتهای فرهنگی و تجاری، بهویژه بازدید گردشگران و توسعه اقتصاد فرهنگی فراهم آید.
انتهای پیام/
نظر شما