۳۵ موزه جدید راه‌اندازی شد/ بازگشت ۲۳ شیء تاریخی به کشور

یک سال از سپردن سکان اداره کشور به دولت سیزدهم می‌گذرد، دولتی که به ریاست آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی و با شعار دولت مردمی، ایران قوی کار خود را آغاز کرد و به اذعان بسیاری از کارشناسان و ناظران، در تاریخ دولت‌های پس از انقلاب، هیچ دولتی به‌اندازه دولت سیزدهم و آیت‌الله رئیسی میراث‌دار مشکلات، ضعف‌ها و کاستی‌های برجای‌مانده از دولت پیش از خود نبوده است.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از ایرنا، بررسی عملکرد دولت و وزارت میراث‌فرهنگی در یک سال گذشته نشان می‌دهد که رویکرد گره‌گشایی از کار مردم و باز کردن زنجیرها و قفل و بست‌های اداری از مسیر فعالیت مردم در دولت سیزدهم و این وزارتخانه، نویدبخش آغاز فصل جدید در توسعه صنعت گردشگری و رونق صنایع‌دستی و توجه به حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی کشور است.

نهضت حفاظت، احیا و مرمت بافت‌های تاریخی، تغییر رویکرد روایت‌گری میراث تاریخی و فرهنگی کشور و برگزاری تجلیل از چهره‌های ماندگار میراث‌فرهنگی پایه‌گذاری شد.

در این مدت گام‌های زیربنایی دیگری هم برای تحول در حوزه‌های تخصصی میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برداشته شده که ثمرات آن قطعا در سه سال باقی‌مانده از دولت سیزدهم بروز و ظهور خواهد داشت.

تفویض اختیار و نهضت احیا

در این زمینه می‌توان به تفویض اختیارات ستادی به مدیران استانی، نهضت احیا و مرمت بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی، نهضت حفاظت میراث‌فرهنگی و تغییر رویکرد در روایت‌گری میراث تاریخی و فرهنگی کشور و برگزاری اولین دوره تجلیل از چهره‌های ماندگار میراث‌فرهنگی با هدف تکریم پیشکسوتان و تدوین تاریخ شفاهی میراث‌فرهنگی و بهره‌بردن از ظرفیت‌های سرمایه‌های انسانی، اشاره کرد.

در همین چهارچوب تا کنون دو نشست با حضور ۸۰ متخصص حوزه میراث‌فرهنگی و باستان‌شناس و اطلاع از چالش‌های وضع موجود و همچنین نخستین دوره چهره‌های ماندگار میراث‌فرهنگی برگزار و از  پیشکسوتان حوزه میراث‌فرهنگی، قدردانی شد.

راه‌اندازی آزمایشی شبکه تلویزیون اینترنتی میراث‌آریا

بازبینی اهمیت و جایگاه موزه و موزه‌داری از جمله رویکردهای جدید در برنامه‌های دولت سیزدهم است، در شرایطی که مخزن به‌عنوان پدیده‌ای نامبارک در موزه‌های کشور عنوان می‌شود و ۹۰ درصد اشیای ثبت شده کشور امکان نمایش ندارند، در یک سال گذشته ۳۵ موزه جدید در کشور راه‌اندازی شده است.

راه‌اندازی آزمایشی شبکه تلویزیون اینترنتی میراث‌آریا و تاسیس انجمن خیرین میراث فرهنگی کشور از اقدامات وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در یک سال گذشته است.

برطرف شدن مشکل زمین‌های کشاورزی داخل حریم

تعارض منافع مردم به ویژه زمین‌های کشاورزی داخل حریم میراث با قوانین حرایم محوطه‌های تاریخی یکی دیگر از چالش‌های قدیمی حوزه میراث‌فرهنگی است که در یک سال گذشته با پیشنهاد وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و دستور رئیس‌جمهوری و حمایت وزارت جهاد کشاورزی با طرح اعطای زمین‌های معاوض حل و فصل شد.

تشکیل شوراهای اندیشه‌ورزی کاخ موزه‌ها و پایگاه‌های مهم تاریخی و آماده‌سازی زیرساخت‌های تولید و انتشار محتوا و تولید چندرسانه‌ای در حوزه‌های گردشگری، صنایع‌دستی و میراث‌فرهنگی و آیین‌نامه کارگروه مبارزه با قاچاق اموال تاریخی از دیگر اقدامات این وزارتخانه در یک سال گذشته است.

ارائه مجوز کاوش بیش از هزار محوطه تاریخی

در یک سال گذشته وزارت میراث‌فرهنگی با تغییر رویکرد از پژوهش‌های بنیادین به مطالعات و پژوهش‌های کاربردی ۴۲۰ طرح پژوهشی، مقاله‌ علمی و کتاب منتشر شده و مجوز کاوش بیش از ۱۰۰۰ محوطه‌ باستانی و مستندسازی صادر شده است. همچنین دیپلماسی بین‌المللی فرهنگی دستور کار دولت سیزدهم قرارداشت که در این چارچوب ۱۲ پرونده از قبیل زیارت رضوی، فرهنگ افطاری و... برای ثبت در فهرست جهانی آماده‌سازی شد، همچنین با همکاری وزارت خارجه ۲۳ شیء تاریخی از خارج از کشور مسترد شد.

همچنین در یک سال گذشته برای نخستین بار قوانین در این حوزه برای صیانت از میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در کمیسیون مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شده است، و وزارت میراث‌فرهنگی پیش‌نویس احکام توسعه هفتم در هر سه حوزه را تدوین کرده است.

یکی از نقاط عطف عملکرد وزارت میراث‌فرهنگی، تشکیل کارگروه‌هایی تخصصی متشکل از کارشناسان و متخصصان و فعالان سازمان‌های مردم‌نهاد و تشکل‌های حامی‌ میراث فرهنگی که به سرعت گزارش میدانی از وضع موجود و میزان خسارت از بافت تاریخی و شهر یزد ارائه کردند.

در این دوره همچنین رفع تزاحم‌ها در حوزه میراث‌فرهنگی در دستور کار قرار گرفت، به حقوق عامه و میراث‌فرهنگی بیشتر تمرکز شد تا سازوکارهای رفع مشکلات مردم روشن و در هیئت دولت تصمیم گیری شود.

تدوین طرح میدان مشق

طرح میدان مشق از سال ۸۲ آغاز شده بود، که با پیگیری‌های وزارت میراث‌فرهنگی طرح میدان مشق در جلسه هیئت دولت مطرح شد و اکنون در حال نهایی شدن است.

میدان مشق یک محوطه تاریخی مربوط به دوره قاجار است که در تهران در محدوده بین خیابان امام خمینی و سی تیر واقع شده‌است. این اثر در تاریخ ۱۲ مهر ۱۳۷۷ با شماره ۲۱۳۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این میدان مدت کوتاهی نیز در دوره پهلوی اول به نام باغ ملی خوانده می‌شد و بعد از آن ساختمان‌های دولتی در آن ساخته شد.

اختصاص بیش از ۷۰ درصد بودجه وزارتخانه به حوزه میراث‌فرهنگی نشان از اهمیت و شان حوزه میراث فرهنگی است، اما در دولت سیزدهم تلاش شده است حفاظت و مرمت و بازسازی میراث فرهنگی به عنوان مسئولیت اجتماعی همه جامعه قرار گیرد و سهم مشارکت مردم افزایش یابد.

ثبت آثار میراث فرهنگی در فهرست جهانی یونسکو در دو دهه اخیر با جدیت انجام شده است و تاکنون ۲۶ اثر میراث فرهنگی در فهرست آثار ملموس و ۱۷ عنصر فرهنگی در فهرست آثار ناملموس یونسکو ثبت جهانی شده است، اکنون وزارت میراث‌فرهنگی به گونه‌ای برنامه‌ریزی کرده است که تا سال ۱۴۱۱ برنامه‌های ثبت جهانی مشخص شده است، که باید علاوه بر وزارتخانه میراث‌فرهنگی، وزارت امورخارجه، وزارت علوم و کمیسیون ملی یونسکو، دوست‌داران و حامیان میراثژ فرهنگی و اقشار مختلف در جوامع محلی در مستندسازی پرونده‌های این آثار هم‌افزایی داشته باشند.

انتهای پیام/

کد خبر 14010607622339

برچسب‌ها