آغاز مرمت کاروانسرای تی‌تی سیاهکل پس از ثبت جهانی

آئین رونمایی از واگذاری ۱۵ بنای تاریخی در اختیار دستگاه‌های دولتی به بخش خصوصی، با مشارکت صندوق حفظ و احیا برگزار شد.

به گزارش میراث‌آریا، آئین رونمایی از واگذاری ۱۵ بنای تاریخی در اختیار دستگاه‌های دولتی به بخش خصوصی، با مشارکت صندوق حفظ و احیا، بعداز ظهر امروز سه شنبه ۲۳ مراد ۱۴۰۳ با حضور شهاب طلایی مدیرعامل صندوق توسعه و احیا بناهای تاریخی، ولی جهانی مدیرکل میراث فرهنگی استان گیلان و جمعی از مسئولین برگزار شد.

 شهاب طلایی شکری در آئین رونمایی در شهرستان سیاهکل واقع در شرق گیلان افزود: فلسفه وجودی این صندوق، تسریع در واگذاری‌هاست؛ البته واگذاری که صندوق انجام می دهد در تمامی مراحل آن، مالکیت دولت بر بنای تاریخی تا ابد حفظ می شود.

مدیرعامل صندوق توسعه و احیا بناهای تاریخی تصریح کرد: بر این اساس صندوق در واگذاری‌هایی که انجام می‌دهد، بنا همچنان در مالکیت دولت است در واقع مالکیت ثبت ملی یک اثر دولتی برای دولت بوده و فقط حق بهره‌برداری یک بنا را بصورت مدت دار با نظرات کارشناسی و فنی انجام شده به یک بهره بردار واگذار می‌کنیم.

او با بیان اینکه مجموع بناهای تاریخی در اختیار دستگاه های دولتی و حاکمیتی در کشور بیش از سه هزار اثر است، اظهار کرد: صندوق توسعه در سابقه ۱۷ ساله خود با تمرکز بر بناهای دولتی به موضوع ورود کرده است. ضمن آنکه بیش از ۱۰ هزار بنای تاریخی متعلق به مردم و دارای مالکیت خصوصی هم داریم که صندوق توسعه باید برای آنها نیز برنامه‌ریزی داشته باشد و امید است عملیات مرمت و احیای آنها در این راستا انجام شود.

طلایی اظهار کرد: تمرکز این صندوق در سال های گذشته متمرکز بر استان‌های مرکزی کشور بود که بناهای تاریخی فراوان تری داشتند اما در دولت سیزدهم محوریت بر استان های شمالی قرار گرفت و یکی از اولویت های ما استان گیلات با توجه به تاریخ پرشکوه و افتخارآمیز این خطه بود.

مدیرعامل صندوق توسعه و احیا بناهای تاریخی ادامه داد: از ۵۴ کاروانسرایی که سال گذشته ثبت جهانی شد ۳۴ مورد در اختیار صندوق توسعه و بناهای تاریخی است و ما امروز عملیات مرمت نخستین کاروانسرای ثبت جهانی را بعد از ثبت با مشارکت بخش خصوصی آغاز کردیم.

او تصریح کرد: کاروانسرای «تی تی» در سیاهکل گیلان نخستین کاروانسرا ثبت جهانی است که بعد از ثبت برای احیاء و مرمت به بخش خصوصی واگذار می شود و این موضوع هیچ منافاتی با ثبت جهانی اثر و ملی بودن آن ندارد.

طلایی افزود: صندوق توسعه بنا دارد امسال ۱۰۰ بنا را در کشور از طریق ظرفیت های قانونی و جذب سرمایه گذار مرمت کند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان در این مراسم گفت: ۳۰۰ بنای تاریخی در استان در اختیار دستگاه‌های دولتی است که از این تعداد ۲۲۱ اثر ثبت ملی شده و به دلیل ناکافی بودن اعتبارات تا کنون نتوانسته‌ایم به صورت بایسته و شایسته نسبت به مرمت آنها اقدام کنیم.

ولی جهانی افزود: رویکرد وزارت میراث فرهنگی آن است که این بناهای تاریخی در راستای حفظ و نگهداری از این میراث ارزشمند و نیز با رویکرد ایجاد اشتغال و توسعه پایدار به بخش خصوصی واگذار شود.

او تصریح کرد: در این میان بناهای تاریخی که در مالکیت میراث فرهنگی استان است به بخش خصوصی واگذار و نسبت به مرمت، نگهداری و بازسازی آن اقدام شده است.

۲۶ شهریور ۱۴۰۲ ثبت جهانی کاروانسرای تی تی گیلان در قالب پرونده کاروانسراهای ایرانی جهانی شد و هنوز فرصت ثبت جهانی شهرک تاریخی ماسوله از سوی یونسکو باقیست لذا، برای مردم این سرزمین شوق جهانی شدن کاروانسرای ۶۰۰ ساله با ثبت جهانی شهر تاریخی پلکانی‌شان تمام می‌شود. بیش از پنج هزار و ۲۰۰ ثر تاریخی در گیلان شناسایی شده که یک هزار و ۲۳۵مورد آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و ۲۳ موزه هم در استان فعال است که از این تعداد ۱۳ مورد به صورت تخصصی در سال‌های اخیر ایجاد شده و شی‌سپاری به موزه‌های گیلان هم افزایش یافته است

انتهای پیام/

کد خبر 1403052401270

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha