نشست تخصصی تاب‌آوری بناهای تاریخی در برابر سوانح/ بررسی خطرپذیری بازار تاریخی قزوین

در نشست تخصصی تاب‌آوری بناهای تاریخی در برابر سوانح، خطرپذیری بازار تاریخی قزوین با حضور محققان و پژوهشگران این حوزه بررسی شد.

به‌گزارش میراث آریا، به‌مناسبت گرامیداشت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی و همسو با شعار سال ایکوموس، نشست تخصصی «تاب‌آوری بناهای تاریخی در برابر سوانح» روز دوشنبه یکم اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ در سالن همایش‌های نوروز وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد.

این نشست با حضور علی بیت‌الهی، رئیس بخش زلزله‌شناسی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، ساسان عشقی، دانشیار بازنشسته پژوهشگاه بین‌المللی زلزله، علیرضا انیسی، عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی، فریبا کرمانی، رئیس پژوهشکده بناها و بافت‌های تاریخی فرهنگی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری و آرش ضیاء‌آبادی مدیر پایگاه شهر تاریخی قزوین به دبیری فاطمه داوری همراه بود. 

سوسن نزهت‌زاده، کارشناس پژوهشی پژوهشکده بناها و بافت‌های تاریخی فرهنگی سخنران این نشست به  بررسی خطرپذیری بازار تاریخی قزوین پرداخت و پس از معرفی کلیات و پیشینه، مقدمه‌ای از بازارهای تاریخی و روند دگرگونی تاریخی و چگونگی شکل‌گیری و کارکرد آن ها را ارائه کرد.

نزهت‌زاده در ادامه به تاریخچه شکل‌گیری و دگرگونی‌های بازار تاریخی قزوین، معرفی فضاها و عناصر تشکیل‌دهنده، مخاطرات و خطرپذیری و سپس به تخریب‌ها و آسیب‌های وارده به آن، از جمله آتش‌سوزی‌های تاریخی پرداخت.

در ادامه فریبا کرمانی نیز در این نشست به بررسی مبحث اثرات درگیری بر روی آثار و ابنیه تاریخی پرداخت. او عدم درک مناسب و ناآگاهی از ارزش‌های آثار و ابنیه تاریخی و میراث‌فرهنگی را مشکل بنیادین در نگهداری و محافظت این آثار برشمرده و واژه‌ تاب‌آوری در این حوزه را تشریح کرد.

علیرضا انیسی نیز با اشاره به اهمیت موضوع تاب‌آوری مصادیق میراثی در برابر سوانح، گفت: در این خصوص نباید به موضوع اقدام، بلکه باید به برنامه‌ریزی، مطالعه و پژوهش پرداخت. انیسی با اشاره به وجود چالش‌های گوناگون سوانح حوزه میراث‌فرهنگی، به اهمیت آگاهی‌رسانی در این زمینه و نیز داشتن برنامه در برابر بحران‌ها و مخاطرات تاکید کرد.

در ادامه، کرمانی به کنوانسیون جهانی لاهه ۱۹۵۴م و اجبار این کنوانسیون به کشورها برای داشتن کمیته مشورت ملی با حضور دستگاه‌های اجرایی و سیاسی کشور (نظامی و انتظامی) اشاره کرد.

سامان عشقی، نداشتن آگاهی و اطلاعات حوزه‌ها و تخصص‌های گوناگون مرتبط با سوانح حوزه میراث‌فرهنگی را به‌عنوان معضل و مشکل برشمرد  و با تأکید بر تبادل نظر متخصصان و رسالت انتقاد و تحلیل کارشناسان، وظیفه متخصصان میراث‌فرهنگی را آگاهی، داشتن سواد کافی و قدرت نقد دانست.

در ادامه علی بیت‌الهی سخن خود را با پرسش‌هایی در مورد وجود یا عدم وجود ضابطه مدیریت سانحه در بازارهای تاریخی و سیستم محافظت یا پایش در سوانح آغاز کرده و به لزوم وجود ضوابط و مقررات در این زمینه به‌ویژه در مسئله فرونشست تاکید کرد و گفت: وجود ضوابط و مقررات یکپارچه و قابل اجرا، ریسک را در محدوده‌های میراث‌فرهنگی کاهش، و تاب آوری را افزایش می‌دهد.

در پایان این نشست داوری ضمن جمع‌بندی مطالب مطروحه، بر اهمیت هم‌افزایی متخصصان حوزه‌های گوناگون مرتبط با مخاطرات گوناگون حوزه میراث‌فرهنگی تأکید کرد.

انتهای پیام/

کد خبر 1404020700383
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha