به گزارش میراث آریا، علیرضا شیروی با اشاره به ضرورت نگاه راهبردی به مقوله پوشش و لباس سنتی، گفت: مد و لباس در جهان امروز، تنها پدیدهای زیباشناسانه یا اجتماعی نیست، بلکه بخشی از نظام فرهنگی و اقتصادی جوامع محسوب میشود.
مدیرکل صدا و سیمای مرکز لرستان افزود: در عصر مدرن، پوشش افراد بهطور مستقیم با مفاهیمی همچون هویتیابی، تشخص اجتماعی و کنش اقتصادی گره خورده است.
او اظهار کرد: شرکتهای بزرگ تولید پوشاک با سرمایهگذاریهای گسترده در حوزه پژوهش، طراحی و تبلیغات، تلاش میکنند تا با ایجاد نیاز در مخاطب، سبک زندگی خاصی را ترویج کنند که نتیجه آن، افزایش مصرف و سودآوری است و این فرآیند دقیقاً نشان میدهد که چگونه مد میتواند بهعنوان یک ابزار قدرتمند فرهنگی و اقتصادی عمل کند.
شیروی با اشاره به اینکه در منطقه زاگرس، نخستین و مهمترین گام برای رونق بخشیدن به پوشش بومی، ایجاد «احساس نیاز» در جامعه هدف است، گفت: مردم باید باور کنند که این پوشش بخشی از هویت آنهاست، هویتی که در کنار زبان، موسیقی، معماری و آداب اجتماعی، شکل گرفته و ریشهدار است و بدون این باور، هیچ کنش فرهنگی یا اقتصادی مؤثری شکل نخواهد گرفت.
مدیرکل صدا و سیمای مرکز لرستان با تأکید بر اهمیت نحوه عرضه محصولات فرهنگی پوششی افزود: هر اندازه این پوششها از اصالت برخوردار باشند، در صورتی که بهدرستی قالببندی، بستهبندی و بازاریابی نشوند، به الگوی رفتاری تبدیل نخواهند شد پس جشنوارههای مد، زمانی اثرگذار خواهند بود که پیش از آن، حس افتخار، نیاز فرهنگی و پذیرش ذهنی در مخاطب شکل گرفته باشد، در این صورت است که ما از روایت صرف عبور کرده و به مرحله «خلق کنش فرهنگی» خواهیم رسید.
او اظهار کرد: در برگزاری جشنواره مد و لباس اقوام زاگرسنشین، هدف تنها نمایش پوشش سنتی نیست، بلکه ایجاد جریان فرهنگی پایدار و در ادامه آن، حرکت بهسوی اقتصاد خلاق مبتنی بر صنایع فرهنگی است و اگر دستگاههای فرهنگی استان، از جمله صدا و سیما، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، حوزه هنری، شهرداریها، آموزش و پرورش و نهادهای دیگر در این زمینه همافزایی داشته باشند، میتوانند در جامعه یک تحول فرهنگی واقعی رقم بزنند.
شیروی با اشاره به تجربه موفق استان در سایر حوزههای فرهنگی مانند موسیقی، شعر، تئاتر و کتاب گفت: همانگونه که در مناسبتهای مذهبی، مردم با همدلی و انسجام در صحنه حاضر میشوند، در حوزههای فرهنگی نیز میتوان با فرآوری هنرمندانه عناصر بومی، اجماعی فرهنگی و هویتی ایجاد کرد.
مدیرکل صدا و سیمای مرکز لرستان شیروی افزود: امروز پوشش سنتی نهتنها ظرفیت بالایی در بازنمایی هویت دارد، بلکه میتواند الهامبخش طراحیهای نوین در صنعت مد باشد، نمونههایی از طراحی پوشاک برگرفته از نقوش گلونی یا برشهای پوشش زنانه و مردانه زاگرسی نشان داده که این لباسها توانایی جذب مخاطب گسترده را دارند.
او اظهار کرد: نگاه ما باید به پوشش سنتی، نگاهی فراتر از زیباییشناسی یا نمایش باشد. همانگونه که معدن بدون فرآوری، ارزشی اقتصادی ندارد، لباسهای سنتی ما نیز بدون طراحی، بازتعریف، برندسازی و عرضه بهروز، نمیتوانند جایگاهی پایدار در سبک زندگی مردم پیدا کنند.
شیروی گفت: صدا و سیما بهعنوان رسانه ملی، نقش مهمی در هدایت، تبیین و تقویت گفتمان فرهنگی ایفا میکند و در موضوع مد و لباس نیز آمادگی دارد تا با تولید برنامههای هدفمند، مستندهای فاخر، گزارشهای خبری و پوشش گسترده جشنواره، به جریانسازی فرهنگی در این حوزه کمک کند.
مدیرکل صدا و سیمای مرکز لرستان افزود: اگر همه نهادها در کنار هم و با هدف مشترک احیای هویت فرهنگی اقوام زاگرسنشین تلاش کنند، میتوان با زبان رسانه، مد و صنایع خلاق، الگویی نوین از اقتصاد فرهنگی بومی ارائه داد.
جشنواره ملی مد و لباس زاگرس از ۲۸ اردیبهشت ماه آغاز و تا ۳ خردادماه جاری در محوطه تاریخی فرهنگی قلعه فلک الافلاک با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان، شهرداری و... برگزار میشود.
انتهای پیام/
نظر شما