دومین حفاری باستان‌شناسی خراسان جنوبی پس از ۵۰ سال کلید می‌خورد

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی، از شروع دومین کاوش باستان‌شناسی در استان پس از نیم قرن خبر داد و گفت: محوطه‌ای با قدمت بیش از ۳۵ هزار سال در نزدیکی سرایان شناسایی شده که امسال کاوش رسمی آن آغاز خواهد شد.

به‌گزارش میراث آریا، سید احمد برآبادی امروز ۲۸ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ در نشست خبری با اصحاب رسانه، با اشاره به ظرفیت‌های گسترده میراث‌فرهنگی استان، بر نقش این حوزه در توسعه پایدار، هویت‌سازی، انسجام اجتماعی و رونق گردشگری تأکید کرد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی،  با تبریک فرارسیدن هفته میراث‌فرهنگی و روز جهانی موزه‌ها، گفت: شعار امسال این هفته موزه‌ها برای آینده پایدار است و ما تلاش داریم تا با برنامه‌ریزی هدفمند، موزه‌ها را از فضاهای صرفاً نمایشی به نهادهایی مؤثر در توسعه فرهنگی و اجتماعی تبدیل کنیم.

او با اشاره به وجود بیش از ۳هزار اثر شناسایی‌شده در استان اظهار کرد: از این تعداد، تاکنون ۱۰۵۰ اثر در فهرست آثار ملی و ۱۰ اثر نیز در فهرست جهانی به ثبت رسیده‌اند که شامل آثار تاریخی، طبیعی و ناملموس است.

آیین‌های بومی؛ از ثبت ملی تا ایجاد نشاط اجتماعی

برآبادی با ذکر نمونه‌هایی از آیین‌های ثبت‌ شده، به نقش میراث ناملموس در انسجام اجتماعی و گردشگری اشاره کرد و گفت: آیینی چون بی‌بی‌گردی که با هدف تکریم بانوان سالمند در شهرستان قائن برگزار می‌شود، نه تنها به ثبت ملی رسیده، بلکه در ایام نوروز موجب حضور گسترده گردشگران و همگرایی منطقه‌ای شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی افزود: در ایامی مانند نوروز، شاهد بودیم که آیین‌ها و بازی‌های بومی در مناطقی چون خوسف، فردوس، طبس و مهندجان، به‌ویژه برای نسل جوان، نشاط اجتماعی ایجاد کرده‌اند.

معرفی آثار، مهم‌تر از ثبت

او با تأکید بر اینکه ثبت آثار تنها آغاز راه است، گفت: اگر ظرفیت‌های موجود معرفی و فعال نشوند، این آثار حتی در سطح استان نیز ناشناخته می‌مانند. نقش رسانه‌ها در معرفی و شناساندن این آثار بسیار مهم است و ما از همکاری رسانه‌ها در این زمینه تقدیر می‌کنیم.

برآبادی به تشریح برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی پرداخت و ادامه داد: از جمله این برنامه‌ها می‌توان به بازدید رایگان از موزه‌ها، نشست‌های تخصصی با موضوعات میراث ناملموس، توسعه شهری و موزه‌ها به‌عنوان نهادهای توسعه، کارگاه‌های آموزشی در زمینه‌های بومی مانند چکن‌دوزی و ساخت عروسک‌های صلح و گردهمایی مجموعه‌داران و موزه‌داران اشاره کرد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی اضافه کرد: برای نخستین‌بار در استان، تلاش داریم مجموعه‌داران را به‌صورت نظام‌مند سازمان‌دهی کنیم تا هر مجموعه منطبق بر فرهنگ بومی منطقه خود فعالیت کند.

ضرورت احیای آثار مهم تاریخی

او با اشاره به وضعیت برخی آثار تاریخی مانند ارگ بهارستان و باغ رحیم‌آباد گفت: ارگ بهارستان به‌عنوان قدیمی‌ترین اثر سرپای داخل شهر بیرجند، نشان‌دهنده هسته اولیه مدنیت این شهر است و نیازمند مشارکت نهادهای مسئول برای احیا و مرمت است.

برآبادی افزود: درخواست‌هایی برای واگذاری یا مشارکت شهرداری در احیای این اثر مطرح شده و امید است با همکاری همه‌جانبه، این میراث ارزشمند از حالت فعلی خارج و به مقصد گردشگری تبدیل شود.

اهمیت حفاظت از میراث طبیعی

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی همچنین از تلاش‌های انجام‌شده برای حفاظت از درختان کهنسال باغ‌های تاریخی خبر داد و گفت: در باغ‌های تاریخی اکبریه و رحیم‌آباد، با همکاری مراکز تحقیقاتی و دانشگاه کشاورزی، توانستیم از خشک‌شدن سه درخت سرو قدیمی جلوگیری کنیم که این خود نشان‌دهنده اهمیت اقدامات علمی در حفاظت از میراث طبیعی است.

او با بیان اینکه اغلب سرمایه‌گذاران فعال در پروژه‌های گردشگری استان، بومی و ساکن همان روستاها هستند، افزود: جوانان تحصیل‌کرده بسیاری در روستاهایی مانند اصفهک ساکن شده‌اند و همزمان با کشاورزی و دامداری، در گردشگری نیز فعال‌اند. این مشارکت مردمی، ستون فقرات توسعه پایدار در حوزه گردشگری است.

کاوش‌های باستان‌شناسی و برنامه‌های آینده

برآبادی از آغاز دومین کاوش باستان‌شناسی در استان بعد از نیم قرن خبر داد و گفت: در نزدیکی شهرستان سرایان، محوطه‌ای متعلق به دوره میانی سنگی با قدمت بیش از ۳۵ هزار سال شناسایی شده و قرار است امسال کاوش رسمی آن آغاز شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی افزود: شناسایی و حفاظت از این آثار در کنار حفظ حقوق مردم، از وظایف اصلی ماست. همان‌طور که در سایر طرح‌های توسعه‌ای مانند خیابان‌سازی، منافع عمومی بر منافع شخصی اولویت دارد، در حوزه میراث نیز باید به درک مشترکی برسیم که حفظ میراث برای نسل‌های آینده ضروری است.

در پایان، او از اصحاب رسانه، فعالان فرهنگی، مدیران دستگاه‌ها و عموم مردم خواست تا با مشارکت و تعامل سازنده، در مسیر حفاظت، معرفی و بهره‌برداری اصولی از میراث‌فرهنگی استان گام بردارند.

انتهای پیام/

کد خبر 1404022801876
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha