تعامل نظام‌مند یگان حفاظت با انجمن‌های دوستدار میراث‌فرهنگی و فعالان

به عنوان یک روزنامه‌نگار تخصصی حوزه میراث‌فرهنگی که خود از پیشگامان تشکل‌های دوستدار میراث‌فرهنگی به‌شمار می‌آییم همواره بر تقویت یگان حفاظت در کلیه استان‌ها و حتی در مرکز تاکید داشته‌ایم و برای پیگیری مطالبات این حوزه اراده‌مان کمرنگ نشده است.

مجتبی گهستونی، فعال رسانه در یادداشتی نوشت: با حکم فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی ایران، سرهنگ آیت احمدی به‌عنوان فرمانده یگان حفاظت وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی منصوب شد.

در این حکم، ارتقای توانمندی‌های سازمانی یگان حفاظت، صیانت از شأن، منزلت و معیشت کارکنان متخصص، پیشگیری قاطع از هرگونه تعرض، تجاوز، تخریب و تصرف غیرقانونی به آثار، محوطه‌ها و اماکن تاریخی و فرهنگی کشور از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی از مأموریت‌های محوری فرمانده جدید عنوان شده است.

ساماندهی، انتظام‌بخشی و تأمین امنیت پایدار مجموعه‌های تاریخی و فرهنگی، به‌ویژه در ایام پرتردد گردشگری، ارتقای سطح امنیت موزه‌ها، اماکن فرهنگی و فضاهای تاریخی در سراسر کشور و اتخاذ تدابیر لازم برای حفاظت فیزیکی و هوشمند از میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس، از دیگر محورهای مورد تاکید در این حکم به شمار می‌رود.

به عنوان یک روزنامه‌نگار تخصصی حوزه میراث‌فرهنگی که خود از پیشگامان تشکل‌های دوستدار میراث‌فرهنگی به‌شمار می‌آییم همواره بر تقویت یگان حفاظت در کلیه استان‌ها و حتی در مرکز تاکید داشته‌ایم و برای پیگیری مطالبات این حوزه اراده‌مان کمرنگ نشده است.

ضمن تبریک به فرمانده جدید یگان حفاظت وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، از فرماندهی کل درخواست می‌شود که به منظور ارتقای فعالیت این یگان، برگزاری نشست‌های دوره‌ای و مستمر با انجمن‌های دوستدار میراث‌فرهنگی و فعالان این حوزه و بهره‌مندی از نقطه نظر آنان را مدنظر داشته باشد. این موضوع از خلاهایی بوده که بارها احساس شده است. ضمن آنکه در سطح استانها گاهی این تعامل‌ها به صورت موردی برگزار می‌شود. اما مراد آن است که نشست فرماندهان یگان حفاظت میراث‌فرهنگی با انجمن‌های دوستدار میراث‌فرهنگی و فعالان این حوزه شکل نظام‌مندتری به خود بگیرد.

نکته دیگری که به فرماندهی کل یگان حفاظت پیشنهاد می‌شود انجام مصاحبه با رسانه‌ها و نشست‌های هم‌اندیشی و حتی خبری با خبرنگاران تخصصی حوزه میراث‌فرهنگی است که خودِ آنها از دوستداران و فعالان این حوزه به شمار می‌آیند و گاه دارای تحلیل‌های شخصی هستند.

ما خبرنگاران دوستدار حوزه میراث‌فرهنگی به خوبی آگاهی داریم که با وجود همه امکاناتی که یگان‌های حفاظت میراث‌فرهنگی در کشور دارند، اما در شرایط سختی بسر می‌برند و با از خودگذشتگی ادامه فعالیت می‌دهند. کمبود نیرو، کمبود خودرو و موتورسیکلت، کمبود ابزار و نبود سامانه میراث‌بان و برخی دیگر از نیازها به حجم مشکلات آنان افزوده است. در این شرایط اگر غیر از یگان‌های حفاظت میراث‌فرهنگی، سایر یگان‌های مستقر در سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان منابع‌طبیعی و سازمان جنگل‌ها هم با چنین مشکلاتی دست و پنجه نرم کنند، باید در این خصوص چاره‌اندیشی و رفع نیازهای لازم را به اولویت تبدیل کرد.

با توجه به بررسی داده‌های ترافیکی و تعداد وسایل نقلیه بنزین‌سوز در کشور، حداکثر مصرف ۱۰۰ میلیون لیتر سوخت را در روز را نشان می‌دهد که شامل چهار میلیون لیتر مصرف موتورسیکلت‌ها نیز می‌شود، از فرماندهی جدید یگان حفاظت انتظار می‌رود که برای تامین سوخت مورد نیاز کلیه یگان‌های کشور چاره‌اندیشی شود تا در انجام کلیه ماموریت‌ها خللی ایجاد نشود. نبود نقدینگی‌های لازم برای تامین سوخت مورد نیاز در یگان‌های حفاظت میراث‌فرهنگی در سطح بسیاری از استانها موجب شده تا تعداد خودروها و موتورسیکلت‌های یگان حفاظت میراث‌فرهنگی بیشتر به چشم بیاید. آیا در چنین شرایطی می‌توان به خوبی از میراث‌فرهنگی یک استان دفاع کرد؟

من خود به چشم دیده‌ام که در برخی استان‌ها و شهرستان‌ها، تعدادی از مدیران و کارشناسان حوزه میراث‌فرهنگی از جان و دل و حتی از هزینه‌های خود مایه می‌گذارند.  یکی از مشکلات همیشگی یگان حفاظت در طول سال‌های گذشته کمبود نیرو و نبود وسایل نقلیه‌ای است که برای سرکشی‌های مداوم به بناهای تاریخی هر منطقه در شهرها و استان‌های مختلف کشور در اختیار نیروهای این یگان در سراسر کشور قرار می‌گیرد.

با این حال یگان حفاظت میراث‌فرهنگی در سطح کشور با برخی کمبودها و چالش‌ها مواجه است که از دولت چهاردم درخواست می‌شود که توجه لازم را به امر حفاظت داشته باشد. لذا در ادامه، برخی موارد ضروری را با سرهنگ آیت احمدی به‌عنوان فرمانده یگان حفاظت وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در میان می‌گذارم.

در صورت ابلاغ نقشه باستان‌شناختی به یگان‌های حفاظت میراث‌فرهنگی، سردرگمی نسبت به ترسیم نقشه‌های عملیاتی برای این یگان برطرف می‌شود.

قابل توجه فرماندهی جدید اینکه، ایجاد ساز و کار و اولویت‌بندی آثار تاریخی در مواجهه با تهدیدات احتمالی و اجرای سیاست‌های بازدارنده ضرورت دارد. حتی در صورتی که عرصه و حریم بناها و محوطه‌های تاریخی به یگان‌های حفاظت ابلاغ شود و متعاقبا ناآگاهی یگان از ظوابط ابلاغی حقوقی لحاظ شده در عرصه و حریم برطرف شود، بی‌شک کارآیی یگان حفاظت میراث‌فرهنگی افزایش پیدا می‌کند.

همه ادارات کل باید نگاه توسعه و تجهیزمحور متوازن به نمودار سازمانی داشته باشند و یگان حفاظت را بخش مهم سازمان خود قلمداد کنند.

توجه به پوشش مونوتورینگ و پوشش نوری در بسیاری از محوطه‌ها، موجب می‌شود این جراحی باز بسته شود و جسم درمانده ترمیم گردد.

فرماندهی یگان حفاظت میراث‌فرهنگی می‌طلبد که با رایزنی‌های انجام شده نسبت به رفع بی‌انگیزه‌گی معتمدین و مخبرین محلی و رفع کاهش شدید ارتباط مفید با حوزه میراث به‌علت کم‌توجهی مادی و معنوی اقدام کند.

ممنوعیت کامل رها شدن برخی محوطه‌ها پس از کاوش و اطلاع برخی اهالی از جزئیات که موجب حفاری غیر مجاز می‌شود، می‌تواند به یک دستاورد تبدیل شود. حتی تصویب گارد حفاظتی حین کاوش و جلوگیری از تردد افراد متعدد و غیر مسئول خواسته یگان‌های استان‌هاست.

اما رفع کمبود نیروی متخصص و برگزاری کلاس‌های آموزشی مبانی باستان‌شناسی به صورت عام ضرورت دارد. همچنین لازم است به کلیه استانها دستور داده شود تا کلیه ارکان یگان در واحد خود مستقر و خدمت خویش را به پایان برسانند.

تدوین و اصلاح ساختار تنخواه یگان حفاظت میراث فرهنگی از دیگر پیشنهادهای کاربردی است که امیدوارم شاهد ساماندهی این مهم باشیم.

اگرچه موارد متعددی را برای بهبود وضع یگان حفاظت می‌توان پیشنهاد داد، اما مابقی نکات را در نشست هم‌اندیشی با فرماندهی یگان حفاظت بیان خواهم کرد.

انتهای پیام/

کد خبر 1404101801162
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha