همچنين به منظور جلوگيري از دخل و تصرفات غيرقانوني از سوي اشخاص حقيقي يا حقوقي، حريم محوطه با نصب بلوکهاي سيماني نشانهگذاري شد.
وي افزود: خرابههاي شهر قديمي اسفراين که به شهر بلقيس معروف است يکي از بزرگترين ميراثهاي خشتي و گلي کشور به شمار ميآيد که از بخشهاي مختلف ارگ، خندق، حصار و تأسيسات داخلي از قبيل بخش صنعتي، بخشهاي ذخيرهسازي غلات و نيز گورستاني در نزديکي دروازه شرقي تشکيل شده است و در مجموع مساحتي نزديک به 135 هکتار را دربرميگيرد.
وحدتي تصريح کرد: متأسفانه در دهههاي گذشته فعاليتهاي گسترده کشاورزي در محدوده شهر بلقيس به آثار شهر، آسيب جدي وارد کرده، به نحوي که حتي حصار بستر شهر که در پايين 3 تا 4 متر قطر دارد، در بيشتر جاها کاملاً تخريب و به عنوان کود در زمينهاي کشاورزي توزيع شده است.
وي بيان کرد: به استناد يک عکس هوايي از شهر بلقيس که توسط اريک اشميت تهيه شده، تا 70 سال پيش نه تنها بخشهاي زيادي از تأسيسات داخل شهر، بلکه حصار اطراف شهر کاملاً پابرجا بوده است.
همچنين برخي شواهد باستانشناسي نشان ميدهد، حصار شهر بلقيس احتمالاً در دوره صفوي ايجاد شده و محدوده شهر اسفراين در قرون اوليه و مياني اسلام از محدوده حصار کنوني فراتر بوده است.
وحدتي تصريح کرد: متأسفانه به دليل مشخص نبودن عرصه و حريم شهر بلقيس در سالهاي گذشته، شرکت سهامي آب منطقهاي خراسانشمالي در سال 1383 هـ.ش اقدام به حفر کانال آبرساني در دل محوطه کرده که به دليل تخريب گسترده آثار باستاني، اداره کل ميراثفرهنگي وقت خراسان شمالي در مراحل پاياني کار، اين پروژه را متوقف کرده است. اکنون پس از تعيين حريم اين مجموعه باستاني، شرکت آب موظف شده مسير حفر کانال را به بيرون از محدوده حريم هدايت کند.
R/H/117
انتهای پیام/